Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ – 19 Μαρτίου

0
852

Η ιστοσελίδα μας εύχεται σε όσους έχουν το όνομα Ιωσήφ και Ιωσηφίνες, που δεν είναι λίγοι στην κοινότητα μας, χρόνια πολλά.

Από το βιβλίο « Λειτουργικό έτος και βίοι Αγίων Εκκλησίας Μαρωνιτών Κύπρου»

Ο άγιος Ιωσήφ ήταν ο μνηστήρας της Παρθένου Μαρίας και θετός πατέρας του Ιησού. Κατοικούσε στη Ναζαρέτ (Ναζαρέτ = λουλούδι) της Γαλιλαίας, αλλά καταγόταν από τη Βηθλεέμ. Κατά συνέπεια, εκεί έπρεπε να πάει, όταν, κατά την εποχή του Ηρώδη, είχε διαταχθεί γενική απογραφή των κατοίκων. Στη Βηθλεέμ γεννήθηκε το Θείο Βρέφος, το οποίο παρουσίασε στο Ναό για την περιτομή, του έδωσε το όνομα Ιησούς, όπως είχε διαταχθεί από τον άγγελο, και για να Τον σώσει από τον Ηρώδη έφυγε στην Αίγυπτο, όπου έμεινε ένα περίπου χρόνο. Γυρίζοντας στη Ναζαρέτ, όπου ασκούσε το επάγγελμα του ξυλουργού, έμεινε εκεί ως το τέλος της ζωής του.

Ο ευαγγελιστής Λουκάς τον παρουσιάζει άλλη μια φορά στην Ιερουσαλήμ, όπου συνόδευσε τον Ιησού δωδεκαετή στο πασχαλινό προσκύνημα. Και επειδή, αφ’ ότου ο Ιησούς άρχισε το δημόσιο κήρυγμα Του, η Μαρία αναφέρεται πάντοτε μόνη στα Ευαγγέλια, φαίνεται πιθανό ότι ο Ιωσήφ είχε πια πεθάνει.

Ο άγιος Ιωσήφ ζούσε κατά την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αυγούστου Καίσαρος. Γεννήθηκε το έτος 4012 από την πλάση του κόσμου. Το όνομά «Ιωσήφ» σημαίνει «αύξηση».

Σύμφωνα με τη γνώμη πολλών Θεολόγων, ο άγιος Ιωσήφ (όπως ο Προφήτης Ιερεμίας και ο άγιος Ιωάννης Βαπτιστής) προτού γεννηθεί αγιάσθηκε μέσα στην κοιλιά της μητέρας του και γι΄ αυτό ονομάζεται «δίκαιος». Η Καθολική εκκλησία, ο άγιος Ιερώνυμος και ο ιερός Αυγουστίνος διδάσκουν ότι ο άγιος Ιωσήφ έμεινε παρθένος σε όλη του τη ζωή. Σε ηλικία 38-40 ετών αρραβωνιάστηκε με την Παρθένα Μαρία. Και οι δυο τους φύλαξαν την παρθενία τους μέχρι τέλους της ζωής τους.

Ο Ιωσήφ ήταν άνθρωπος ενάρετος, αντιλήφθηκε ότι η Μαρία, η αρραβωνιαστικιά του, περίμενε παιδί. Επειδή την αγαπούσε, δεν ήθελε να την εκθέσει και να την αδικήσει και σκεφτόταν να την εγκαταλείψει χωρίς να το πάρει είδηση κανείς. Κατά τη νύχτα, στον ύπνο του, είδε ένα άγγελο απεσταλμένο του Θεού που του είπε: «Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη φοβάσαι τίποτε, κράτα τη Μαρία στο σπίτι σου, το παιδί που περιμένει προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα, θα γεννήσει ένα αγόρι και θα το ονομάσεις Ιησού (=Σωτήρ), αυτός θα συμφιλιώσει το λαό με τον Θεό. Και ο Ιωσήφ, χωρίς δεύτερη κουβέντα, πίστεψε και υπάκουσε.

Λίγο αργότερα, ο Ηρώδης έδωσε εντολή να σφαγούν όλα τα νήπια της Βηθλεέμ και των περιχώρων, επειδή οι Μάγοι αγνόησαν τη συμβουλή του. Ο Θεός μίλησε στον Ιωσήφ στον ύπνο του: «Σήκω, πάρε το παιδί και τη μητέρα Του, πήγαινε στην Αίγυπτο και μείνε εκεί ώσπου να σε ξαναειδοποιήσω». Μετά το θάνατο του Ηρώδη, ο άγγελος παρουσιάστηκε στον ύπνο του και του λέγει: «Σήκω, πάρε το παιδί και τη μητέρα Του και γύρνα στη χώρα του Ισραήλ». Ο Ιωσήφ επέστρεψε με τη Μαρία και τον Ιησού και κατοίκησαν στη Ναζαρέτ. Ο Ιωσήφ πίστεψε και υπάκουσε!

Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο άγιος Ιωσήφ καταγόταν από την οικογένεια του Βασιλιά Δαβίδ. Ήταν προστάτης της Μαρίας και του Ιησού. Δούλευε με προκοπή ως ξυλουργός – μαραγκός, έβγαζε το μεροκάματο και έτρεφε τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα. Είναι υπόδειγμα υπομονής. Φανταστείτε πόση υπομονή έκανε ζώντας τα μυστήρια που γίνονταν μέσα στο σπίτι του!

Είναι ο άνθρωπος ο γαλήνιος. Αλήθεια, πόσες φορές πήρε το μικρό Ιησού στην αγκαλιά του, Του μιλούσε, Τον χάιδευε και Τον φιλούσε! Η πειθαρχημένη καρδία του δοκιμάστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του …

Η μνήμη του ετιμάτο στην Ανατολή από τον πέμπτο αιώνα. Στη Δύση η ευλάβεια προς αυτόν διαδόθηκε κατά τον ένατο αιώνα. Το 1870 ο Πάπας της Ρώμης τον ανακήρυξε προστάτη της Καθολικής Εκκλησίας.

Η χάρη του ας είναι μαζί μας. Αμήν

•Ιωσήφ, άνθρωπε δίκαιε και φρόνιμε, καθαρέ στην καρδιά και στο πνεύμα, ας είναι ευλογημένος ο Ύψιστος ο οποίος σε διάλεξε και σε έκαμε κηδεμόνα του Μονογενή Υιού Του.
•Η σιωπή σου, Ιωσήφ, είναι πιο εύγλωττη από τα κηρύγματα των Πατέρων, και η δικαιοσύνη σου μάς είναι ένα παράδειγμα στη σιωπηρή εργασία που δεν περιμένει αμοιβή παρά από το Θεό.
•Έξοχε και δίκαιε Ιωσήφ:

Υπηρέτησες τον Ιησού και τη μητέρα Του, αφοσιωμένος σ’ αυτούς μέρα και νύκτα. Κράτησες στα χέρια σου Εκείνον που κρατεί τα σύμπαντα. Έθρεψες Εκείνον που φροντίζει για την τροφή όλων των ζωντανών. Μίλησες με τον Αιώνιο Λόγο και υπήρξες ο φύλακας της μητέρας Του. Πόσο είσαι ευτυχής μεταξύ των Αγίων και έξοχος μεταξύ των αγνών στο σώμα και στην ψυχή.

Σήμερα στη γιορτή σου αναφωνούμε:
•Χαίρε, άγγελε που συντρόφευσες το Σωτήρα και απομάκρυνες κάθε κακό.
•Χαίρε, αγνέ στο σώμα και στην ψυχή, που προφύλαξες την Παρθένο Μαρία, θυγατέρα του Πατρός και νύμφη του Αγίου Πνεύματος.
•Χαίρε, άστρο που φωτίζεις τον ουρανό της εκκλησίας και οδηγείς τα τέκνα της στον ορθό δρόμο.
•Χαίρε, δόξα των δικαίων και τιμή των εκλεκτών.

Σε ικετεύουμε να μεσιτεύσεις για μας στον Κύριο να διευθύνει τη ζωή μας πάνω στη γη και να μας προφυλάγει από κάθε κακό που ζημιώνει την ψυχή και το σώμα μας. Και να δεχτεί την προσευχή μας υπέρ των ζώντων και των νεκρών.

Υψώνουμε τη δόξα στην Αγία Τριάδα, τώρα και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

•Ακούστε τι έγραψε ο άγιος Εφραίμ:

Ο Ιωσήφ αγάπησε τον Υιόν του Θεού όπως το παιδί του και τον υπηρέτησε όπως αρμόζει στο Θεό.

Χάρηκε από αυτόν όπως χαίρεται κανείς από τον Καλό Θεό. Όντας δίκαιος, τον σεβόταν, το θαύμα των θαυμάτων!

Ο Ιωσήφ έλεγε: που μπορούσα να φανταστώ ότι ο Υιός του Ύψιστου θα γινόταν δικός μου υιός: Υποπτεύθηκα τη μητέρα Του και σκέφθηκα να την εγκαταλείψω, διότι αγνοούσα ότι τα σπλάχνα της κατείχαν το μεγάλο θησαυρό, ο οποίος πλούτισε για πάντα τη φτώχεια μου.

Ο βασιλιάς Δαβίδ καταγόταν από τη φυλή μου και φόρεσε το στέμμα. Εγώ είμαι ξυλουργός και η θέση μου είναι χαμηλότερη από αυτήν του βασιλιά.

Και όμως το βασιλικό στέμμα μου άξιζε, επειδή σήκωσα στους βραχίονές μου τον Κύριο όλης της Δημιουργίας …

Ζ (ήτω) Ι (ησούς) Μ (αρία) Ι (ωσήφ)

Το 1870 ο Πάπας Πίος 9ος τον ανακήρυξε προστάτη της Παγκόσμιας Εκκλησίας.
Το 1956 ο Πάπας Πίος 12ος τον ανακήρυξε προστάτη των εργατών.
Παγκόσμια οι Χριστιανοί έδωσαν το όνομά του:
•Σε εκκλησίες
•Σε μοναστήρια
•Σε Σχολές
•Σε φιλανθρωπικά ιδρύματα

Στον Καναδά είναι ο μεγάλος προστάτης της Χώρας.

Μετά την Παναγία, είναι ο μεγαλύτερος άγιος, διότι ήταν ο άντρας της μητέρας του Θεού και ο θετός πατέρας του Ιησού. Ο άγιος Μπερναρντίνος της Σιέννης εκτιμά ότι μετά τη Μαρία, κανείς δεν δέχτηκε μεγαλύτερη χάρη από τον άγιο Ιωσήφ. Η ιστορία του ξεκινά με τον αρραβώνα του με την Παρθένα Μαρία και τελειώνει με την έναρξη της δημόσιας ζωής του Ιησού.

Πατέρας του ήταν ο Ιακώβ (Μθς 1, 16). Για τη μητέρα του δεν γνωρίζουμε τίποτε. Ήταν ξυλουργός. Ο άγιος Ιουστίνος ο φιλόσοφος λέγει ότι ήταν κατασκευαστής ζυγών και αρότρων.

Αυτός ο ταπεινός χειρώνακτας (χειροτεχνίτης) είναι ο πιο κρυμμένος άγιος. Είναι γλυκύς και ταπεινός, φτωχός και αφανής, σιωπηλός και σκεπτικός. Τον εξέλεξε ο Θεός για να γίνει ο άντρας της ομορφότερης γυναίκας και θετός πατέρας του ομορφότερου παιδιού.

Ο Πάπας Λέων 13ος περιγράφει θαυμάσια το ρόλο του Ιωσήφ λέγοντας ότι «τον ύψωσε υπεράνω όλων δια της ανωτέρας αξιοπρέπειας του, από το γεγονός ότι υπήρξε, με τη θέληση του θεού, ο φύλακας του Υιού του Θεού και ο πατέρας Του στα μάτια των ανθρώπων. Και συμπεραίνει ότι ο Λόγος του Θεού υποτάχθηκε στον Ιωσήφ για να τον υπακούει και να τον εξυπηρετεί, όπως κάνουν όλα τα παιδιά στους γονείς τους.»

Ο Άγιος Ιωσήφ ήταν ο άνθρωπος των πόνων (ηθικών και φυσικών). Και όμως ποτέ στη ζωή του δεν επαναστάτησε, δεν πρόφερε ένα απελπισμένο στεναγμό, δεν καταράστηκε τη ζωή του. Τα αντιμετώπιζε όλα με χαρά, με γλυκύτητα και με ανδρική καρτερικότητα.

Πόνεσε από τα μυστήρια που γίνονταν μέσα στην οικογένειά του. Πόνεσε όταν η Παναγία γέννησε μέσα στη σπηλιά των ζώων. Πόνεσε που αναγκάστηκε να φύγει στην Αίγυπτο, περπατώντας στην έρημο χωρίς νερό και προστασία. Πόνεσε από την επιστροφή στη χώρα του Ισραήλ. Πόνεσε και ανησύχησε όταν ο Ιησούς χάθηκε επί τρεις ημέρες και Τον βρήκαν στο ναό με τους νομοδιδασκάλους.

Οι Σταυροφόροι πήραν το πανωφόρι του Ιωσήφ με το οποίο σκέπαζαν το Θείο Βρέφος στη Φάτνη, και τη ζώνη του η οποία κατέληξε στην εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου στη Ρώμη.

Σε διάφορες πόλεις και χωριά του Λιβάνου χτίστηκαν Μοναστήρια, εκκλησίες και σχολεία που είναι αφιερωμένα στον Άγιο Ιωσήφ. Τάγματα ανδρών και γυναικών Μαρωνιτών και Λατίνων κατέχουν Σχολεία όλων των βαθμίδων και Εκκλησίες σε διάφορες χώρες του κόσμου με το όνομα Άγιος Ιωσήφ.

Οι Εκκλησίες: Συριακή, Αρμενική, Λατινική και Μαρωνιτική τον εορτάζουν στις 19 Μαρτίου. Mar Youssef.

Οι προσευχές του ας είναι πάντοτε μαζί μας. Αμήν

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here