Οι Κοινότητες της Κύπρου τραγούδησαν για μια επανενωμένη Κύπρο στον Κορμακίτη

0
1239

Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 και ώρα 7: 00 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Πλατείας του Κορμακίτη , δίπλα από την Βρύση του Χωριού και κάτω από το Καμπαναριό της Παλιάς Εκκλησίας του Κορμακίτη έγινε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μαρωνιτών Επιστημόνων με τίτλο « Οι Κοινότητες της Κύπρου τραγουδούν για μια επανενωμένη κοινή πατρίδα».

Η όλη εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα των κ. Τάκη Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μαρωνιτών Επιστημόνων Κύπρου Δρα Γαβριήλ Καλακουτή. Στην ομιλία του ο Δρα Γαβριήλ καλωσόρισε στον Κορμακίτη όλους τους Κύπριους , Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους και τόνισε ότι μέσα από την εκδήλωση αυτή θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι άνθρωποι με διαφορετική θρησκεία και γλώσσα μπορούν να συμβιώσουν και να συνυπάρχουν σε μια κοινή πατρίδα την Κύπρο.

Ανάφερε ότι χρειαζόμαστε αλληλο-κατανόηση , εμπιστοσύνη και αλληλοσεβασμό για να μπορέσουμε να συγχωρούμε και να συμφιλιωνόμαστε. Την ιστορία πρέπει να την χρησιμοποιούμε για να μάθουμε από τα παθήματα μας. Στο τέλος της ομιλίας του ο Δρ. Γαβριήλ Καλακουτής έστειλε το μήνυμα ότι οι κοινότητες της Κύπρου έχουν περισσότερα να τις ενώνουν παρά να τις χωρίζουν.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης ο Πάτερ Joseph Tartak διάβασε τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου σεβασμιότατου Youssef Soueif.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή των αντιπροσώπων κύριο Γιαννάκη Μούσα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησε με την Κοινοτική Χορωδία Μαρωνιτών Κύπρου με τραγούδια στα Ελληνικά αλλά και στην Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική. Την χορωδία διεύθυνε η Μαέστρος Γεωργία Μάρκου. Ακολούθησαν στη συνέχεια 4 κυπριακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Κορμακίτη και ακολούθως ο Δάσκαλος Κουμέττος Κατσιολούδης απήγγειλε το ποίημα του Αχ Κύπρος μου. Το πρόγραμμα συνέχισε η Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο με τραγούδια στα Ελληνικά και στα Τουρκικά υπό την διεύθυνση της Λένας Μελανίδου και του Kourshat Tilki.

Στο τέλος της εκδήλωσης τραγούδησε το Παραδοσιακό Συγκρότημα « Οι Λας» οι οποίοι με την μουσική τους και τα παραδοσιακά τους τραγούδια ξεσήκωσαν τον κόσμο και χόρεψαν όλοι μαζί στην πλατεία του Κορμακίτη .

Ο Σύνδεσμος Μαρωνιτών Επιστημόνων Κύπρου στο τέλος της εκδήλωσης πρόσφερε τιμητικές πλακέτες στους δύο επικεφαλής της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά κ. Τάκη Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay. Την πλακέτα για τον Τάκη Χατζηδημητρίου παρέλαβε ο Ιωάννης Καρής μέλος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Ali Tuncay τόνισε ότι όλοι πρέπει να εργαζόμαστε για την ειρήνη. Αναφέρθηκε στα έργα της Επιτροπής και σε αυτά που έγιναν και θα γίνουν για την Μαρωνίτικη Κοινότητα της Κύπρου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση στο οίκημα της Εκκλησίας .

Για να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση κάντε κλικ ΕΔΩ
Για να δείτε σχετικό βίντεο κάντε κλικ ΕΔΩ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here