Monday, May 20, 2024
ΑρχικήΆρθραΥποτίμηση της στερλίνας και Κυπριακή οικονομία

Υποτίμηση της στερλίνας και Κυπριακή οικονομία

Τους τελευταίους επτά μήνες η στερλίνα έχει υποτιμηθεί κατά 20% έναντι του ευρώ. Αν το μέγεθος της υποτίμησης της στερλίνας παραμείνει ως έχει σήμερα, τότε θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική μείωση του εισερχόμενου τουρισμού από τη Μεγάλη Βρετανία, απλά διότι οι διακοπές των Βρετανών θα είναι πιο ακριβές κατά 20%. Οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν το 40% του εισερχόμενου τουρισμού στην Κύπρο και αποφέρουν έσοδα γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Οι Βρετανοί τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι έχουν κλείσει τις διακοπές τους το χειμώνα που μας πέρασε, όταν η στερλίνα ήταν κατά 20% ισχυρότερη έναντι του ευρώ. Αν η ισοτιμία μεταξύ στερλίνας και ευρώ παραμείνει ως έχει σήμερα, δηλαδή στα 0.83 ευρώ ανά στερλίνα, τότε το κόστος των διακοπών των Βρετανών στην Κύπρο θα είναι κατά 20% ψηλότερο. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για την Κυπριακή οικονομία, το οποίο δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα έσοδα από τον Βρετανούς τουρίστες θα είναι μειωμένα και αυτό μεταφράζεται σε μειωμένα κέρδη και απώλεια θέσεις εργασίας στην Κύπρο.

Η μείωση των Βρετανών τουριστών προς την Κύπρο ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεγάλη αν η Μεγάλη Βρετανία εισέλθει σε οικονομική ύφεση, λόγω της απόφασης για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ύφεση της Βρετανικής οικονομίας θεωρείται σχεδόν σίγουρη από πολλούς οικονομολόγους αφού η αβεβαιότητα από μόνη της θα μειώσει τις επενδύσεις στη χώρα. Βεβαίως, αξίζει αν σημειωθεί ότι η υποτίμηση της στερλίνας θα δώσει σημαντική ώθηση στις Βρετανικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αυτές θα είναι πιο φθηνές και το κοινό εξωτερικό δασμολόγιο δεν θα ισχύει, διότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Με λίγα λόγια, δεν είναι εύκολο να υπολογίσουμε το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης στη Μεγάλη Βρετανία. Η υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ θα επηρεάσει και τις κυπριακές εξαγωγές προϊόντων προς την Βρετανία, οι οποίες ανέρχονται στα €80 περίπου εκατομμύρια. Τα κυριότερα κυπριακά προϊόντα που εξάγονται στη Βρετανία είναι χαλούμια, πατάτες, λουκάνικα, κρασιά, λουκούμια, χυμούς, και άλλα προϊόντα. Λόγω της υποτίμησης της στερλίνας, οι Βρετανοί θα αγοράζουν λιγότερα Κυπριακά προϊόντα με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα των Κυπρίων παραγωγών. Ενδεχομένως να χαθούν και θέσεις εργασίας.

Η υποτίμηση της στερλίνας θα είναι θετική εξέλιξη για τους φοιτητές μας στην Βρετανία και των οικογενειών τους, διότι το κόστος των διδάκτρων και της διαμονής τους θα είναι χαμηλότερο, για όσο χρονικό διάστημα η στερλίνα είναι υποτιμημένη έναντι του ευρώ. Παράλληλα, για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, το ύψος των διδάκτρων και η πρόσβαση στα δάνεια που προσφέρει η Βρετανική κυβέρνηση στους ευρωπαίους φοιτητές, δεν θα επηρεαστούν.

Μάριος Μαυρίδης, οικονομολόγος, βουλευτής Κερύνειας, Δημοκρατικός Συναγερμός

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments