Οι παλαιοί εργαζόμενοι «προστατεύονται» εις βάρος των νέων

0
473
AMC

Η Ευρώπη προστατεύει τους παλαιούς εργαζόμενους εις βάρος των νέων, τόνισε ο Ντράγκι. «Σε πολλές χώρες, η αγορά εργασίας είναι ρυθμισμένη για να προστατεύει τους παλαιούς «ήδη απασχολούμενους» – ανθρώπους με μόνιμες και υψηλών αποδοχών συμβάσεις που προστατεύονται από ισχυρούς εργατικούς νόμους. Το παράπλευρο αποτέλεσμα είναι ότι οι νέοι εγκλωβίζονται σε προσωρινές συμβάσεις χαμηλών αποδοχών και απολύονται πρώτοι σε περιόδους κρίσης», σημείωσε. Ο Μάριο Ντράγκι είναι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η περίπτωση της Γαλλίας είναι χαρακτηριστική. Στη Γαλλία, τα συνδικάτα αντιδρούν έντονα στις προτάσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αφαιρούν μέρος της προστασίας που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, προκειμένου οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν πιο εύκολα. Απώτερος στόχος είναι η μείωση της ανεργίας στους νέους, η οποία σήμερα ανέρχεται στο 24%.

Η ανεργία είναι ψηλή σε ολόκληρη την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Ένα από τους λόγους είναι η έλλειψη ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Άλλος σημαντικός λόγος είναι η χαμηλή ανάπτυξη, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται κατά καιρούς δεν γίνονται στην ώρα τους. Οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις κοστίζουν σε «ανάπτυξη» και σε «θέσεις εργασίας». Μια από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι και η ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στην Κύπρο, η αγορά εργασίας είναι αρκετά ευέλικτη στον ιδιωτικό τομέα και καθόλου ευέλικτη στο δημόσιο τομέα. Η προστασία των εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι υπερβολική, και κοστίζει πάρα πολύ στον Κύπριο φορολογούμενο αλλά και στην ανάπτυξη.

Η υπερβολική προστασία στο δημόσιο τομέα λειτουργεί εις βάρος των νέων ανθρώπων που ψάχνουν για εργασία, ιδιαίτερα των πτυχιούχων. Ως γνωστόν, η ανεργία στους νέους πτυχιούχους στην Κύπρο είναι στο 50%. Το μεγάλο και σπάταλο δημόσιο στην Κύπρο περιορίζει την ανάπτυξη και αυξάνει την ανεργία. Το δημόσιο απορροφά μεγάλο μέρος των εσόδων του κράτους (40%) με αποτέλεσμα λιγότερα χρήματα να διατίθενται για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Αν οι φορολογίες στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ήταν χαμηλότερες, τότε η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα ήταν ψηλότερα στον ιδιωτικό τομέα και οι θέσεις εργασίας περισσότερες. Στο δημόσιο κάποιοι εργάζονται σκληρά και κάποιοι λιγότερο, δηλαδή πληρώνονται χωρίς να παράγουν ανάλογα με τις απολαβές τους, το «σύστημα» όμως αδυνατεί να διορθώσει αυτές τις στρεβλώσεις.

Στο δημόσιο υπάρχει «μονιμότητα», που σημαίνει ότι ακόμα και αν υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν παράγουν, αυτοί συνεχίζουν να διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους. Αυτές οι θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να προσφερθούν σε νέους ανθρώπους. Δυστυχώς, όπως λειτουργεί σήμερα το δημόσιο στην Κύπρο, δεν εξυπηρετεί την οικονομία, ούτε τους πολίτες, και σίγουρα ούτε τους άνεργους νέους μας, οι οποίοι δικαιούνται μια θέση εργασίας. Ο μεγάλος και σπάταλος δημόσιος τομέας περιορίζει τις ελπίδες των νέων για ένα καλύτερο αύριο.

Μάριος Μαυρίδης, οικονομολόγος, βουλευτής Κερύνειας

JAS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here