Άρθρο 6 – Τα κρίσιμα θέματα των Μαρωνιτών και η εκλογή του νέου Εκπροσώπου.

0
716
????????????????????????????????????

( Του Αντώνη Ηλία Κασάπη ) Σε προηγούμενα άρθρα ασχοληθήκαμε με τα σοβαρά θέματα που αφορούν τη Μαρωνίτικη Κοινότητα της Κύπρου.
Στην κρίσιμη περίοδο που θα έχουμε στους επόμενους μήνες, όταν θα συζητείται η λύση του Κυπριακού, θέλουμε αυτά τα θέματα να ληφθούν υπόψη!
Για να γίνει αυτό, χρειάζεται αγώνας από όλους μας, και κυρίως από την ηγεσία μας, δηλαδή τον Εκπρόσωπο μας.

Ελπίζουμε ότι και ο νέος Εκπρόσωπος, όποιος και αν είναι, θα αγωνιστεί με όλη του τη δύναμη για τους στόχους της Κοινότητας.
Και σε αυτό χρειάζεται όλοι οι άλλοι να σταθούν στο πλευρό του Εκπροσώπου μας, δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος μας, οι Κοινοτάρχες μας, αλλά και τα μέλη της Κοινότητας που ασχολούνται με τα κοινά θέματα και με τα κόμματα του τόπου.

Οι Μαρωνίτες θα κληθούν σύντομα να εκλέξουν το νέο Εκπρόσωπο τους.
Ο νυν Εκπρόσωπος υπηρέτησε στη θέση αυτή τα τελευταία 20 χρόνια, και έθεσε τη βάση των επιδιώξεων και τους στόχους για την επιβίωση των Μαρωνιτών ως Κοινότητα στην Κύπρο. Νοιώθει τώρα ότι έχει προσφέρει όσα μπορούσε απο αυτή τη θέση και θέλει να παραδώσει τη σκυτάλη σε ένα νέο άτομο που θα συνεχίσει τον αγώνα με φρέσκο ενθουσιασμό.
Ο νέος Εκπρόσωπος θα πρέπει να ακολουθήσει την πορεία και την προσπάθεια με δύναμη και σταθερότητα, και όλοι οι άλλοι να του συμπαρασταθούμε.

Είναι σημαντικό λοιπόν, όταν κληθούμε να εκλέξουμε τον νέο Εκπρόσωπο, να γνωρίζουμε τα κριτήρια που θα μας καθοδηγήσουν στο να εκλέξουμε τον πιο κατάλληλο από τους υποψηφίους.

Γι’ αυτό το σκοπό, εισηγούμαι μερικά θέματα τα οποία έχουν τώρα μεγάλη σημασία για το μέλλον της Μαρωνίτικης Κοινότητας. Δεν είναι κατ’ ανάγκην τα μόνα θέματα, αλλά είναι μιά βασική αρχή.

Θεωρώ ως καθολική και διακαή επιθυμία όλων των Μαρωνιτών της Κύπρου όπως έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα χωριά τους και τις περιουσίες τους στον Κορμακίτη, στον Ασώματο, στην Αγία Μαρίνα και στην Καρπάσια. Και αν ακόμη δεν επιστρέψουν αμέσως μετά τη λύση, να έχουν το αμέσως το δικαίωμα κατοχής και χρήσης της δικής τους περιουσίας σε αυτά, αλλά και της μόνιμης εγκατάσταση σε αυτά όποτε το επιθυμήσουν στο μέλλον.

Ο νέος Εκπρόσωπος θα πρέπει να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για τον πιο πάνω καθολικό στόχο των Μαρωνιτών.
Πέραν του πιο πάνω εντελώς βασικού και αδιαμφισβήτητου στόχου, χρειάζεται να γνωρίζουμε τις θέσεις του κάθε υποψήφιου στα πιο κάτω επιπρόσθετα πολύ σημαντικά θέματα των Μαρωνιτών:

1. Την επιδίωξη όπως αναβαθμιστούν οι Μαρωνίτες από «Θρησκευτική Ομάδα» σε «Κοινότητα» ή σε «Εθνική Μειονότητα» με επίσημη αναγνώριση στο νέο Σύνταγμα.

2. Την παροχή αρκετής εσωτερικής αυτοδιάθεσης της Μαρωνίτικης Κοινότητας σε θέματα που αφορούν ειδικά αυτούς, και την ίδρυση διοικητικής δομής για την εσωτερική διοίκηση της Κοινότητας. Αυτή θα καλύπτει :
α) Ατομικά θέματα για όλους όσους επιθυμούν να ανήκουν στην Κοινότητα Μαρωνιτών Παγκύπρια.
β) Τοπικά και περιφερειακά θέματα για τις περιοχές των τεσσάρων Μαρωνίτικων χωριών.

Η διοικητική δομή θα περιλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση της θεσμικής θέσης του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών και την αναγνώριση πραγματικών διοικητικών εξουσιών σε αυτήν, πλαισιωμένη με διοικητικούς θεσμούς, τόσο εκλεγμένους όσο και διορισμένους, για την αποτελεσματική διοίκηση.

3. Την υποχρεωτική παροχή προς την Μαρωνίτικη Κοινότητα ενός ποσοστού του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για τις δικές της ειδικές ανάγκες.
Το μερίδιο του κρατικού προϋπολογισμού θα καθορίζεται με βάση των ελάχιστων ποσοστών σε ετήσια βάση, και θα παραδίδεται για διαχείριση στη διοικητική αρχή της Μαρωνίτικης Κοινότητας, με διαφάνεια, έλεγχο και υπευθυνότητα.

4. Την υποχρεωτική ίδρυση κρατικών Μαρωνίτικων σχολείων πρώτου και δευτέρου βαθμού, με Μαρωνίτες δασκάλους, και με σημαντικό ρόλο των Μαρωνιτών (Εκπρόσωπος, Σχολική Εφορία, Διδακτικό Προσωπικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας) στον καθορισμό της διδακτικής ύλης, και κυρίως της Ιστορίας.
Επιπρόσθετα με τις θέσεις του κάθε υποψήφιου, οι Μαρωνίτες όταν ψηφίσουν θα ήταν καλό να λάβουν σοβαρά υπόψη και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του κάθε υποψήφιου. Χαρακτηριστικά όπως τα πιο κάτω:
-Σοβαρότητα
-Εντιμότητα
-Σταθερότητα
-Υπευθυνότητα
-Πείρα
-Αξιοπιστία
-Κύρος
-Γνώσεις
-Διασυνδέσεις
Ελπίζω να βρεθούν οι πιο κατάλληλοι για να θέσουν υποψηφιότητα, να γίνει μια καλή και πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία, και τελικά όλοι μας να επιλέξουμε τον πιο κατάλληλο για να μας εκπροσωπήσει. Και αφού τον επιλέξουμε να σταθούμε όλοι δίπλα του και να τον στηρίξουμε στο δύσκολο έργο του.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here