Monday, May 6, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησίαΕπίσημοι εορτασμοί Αγίου Μάρωνα – Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Επίσημοι εορτασμοί Αγίου Μάρωνα – Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Νίκος Αναστασιάδης : « Υιοθετώ πλήρως και προωθώ σε κάθε περίσταση πάγια αιτήματα σας τα οποία έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας, όπως το απολύτως αιτιολογημένο αίτημα σας  για επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνίτικων χωριών στους μονίμους κατοίκους τους ως ένα διοικητικό σύμπλεγμα .»

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η γιορτή του Αγίου Μάρωνα, προστάτη των Μαρωνιτών, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων Μαρωνιτών στην Πύλη Πάφου.

Παρόν στους εορτασμούς ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, Υπουργοί, βουλευτές, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, πρεσβευτές ,εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ,  ο εκπρόσωπος της Κοινότητας μας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πλήθος πιστών.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέιφ μαζί με τον Εκλαμπρότατο Καρδινάλιο Λεονάρτο Σάντρι και όλο το Μαρωνίτικο Κλήρο.

Κατά τη Θεία Λειτουργία  μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου και καλωσόρισε όλους τους επισήμους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην εορτή του Αγίου Μάρωνα. Επίσης μίλησε ο  Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος Λεονάρτο Σάντρι και ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη των Μαρωνιτών , Αρχιεπίσκοπος Πολλ Σαγιάχ.

Στη συνέχεια και κατά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στην ομιλία του ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναφέρθηκε για τη σημερινή κατάσταση της Κοινότητας. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνεχή στήριξη προς τους Μαρωνίτες και αναφέρθηκε. Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε κυρίως στην επικείμενη λύση του Κυπριακού και ζήτησε οι Μαρωνίτες επιστρέψουν στα χωριά τους και στις περιουσίες τους διότι διαφορετικά οι Μαρωνίτες θα χαθούν . Ζήτησε όπως η Μαρωνίτες αναγνωριστούν ως μια ιστορική μειονοτική κοινότητα της Κύπρου στο νέο σύνταγμα. Ζήτησε τέλος όπως τα Μαρωνίτικα χωριά παραμείνουν ως σύνολο κάτω από την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα και σε αντίθετη περίπτωση να τους δοθεί η ευκαιρία να αποφασίσουν μέσα από δημοψήφισμα για το μέλλον τους. Ο Εκπρόσωπος επίσης ζήτησε όπως η κοινότητα να εκπροσωπείται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μετά την ομιλία του εκπροσώπου σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου  και στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Μαρωνιτών κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απευθύνει το  δικό του χαιρετισμό λέγοντας του ότι οι Μαρωνίτες στην Κύπρο  έχουν ιστορία 12 αιώνων στην Κύπρο , από το 814 μ.Χ. και ζήτησε από τον Πρόεδρο όπως προστατέψει τους Μαρωνίτες.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ότι οι Μαρωνίτες της Κύπρου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Πολυπολιτισμικής Κύπρου και αποτελούν και ένα δυναμικό μέρος της Κύπρου εδώ και 14 αιώνες. Ο Πρόεδρος ανάφερε ότι λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της κοινότητας και καθησύχασε όλους τους παρευρισκόμενους  για αβάσιμες  πληροφορίες  σχετικά με την τύχη της κοινότητας   που διαδίδουν κάποιοι  , όχι κύπριοι. Τέλος ανάφερε ότι υιοθετά και προωθά πλήρως κάποιοι αιτήματα  της Κοινότητας, όπως για την επιστροφή και των τεσσάρων χωριών στους μονίμους κατοίκους τους ως ένα διοικητικό σύμπλεγμα .  Αναφέρθηκε και στο έργο της καταγραφής και κωδικοποίησης της Κυπριακής Μαρωνίτικης Αραβικής και ανάφερε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει το όλο έργο.

Μετά το τέλος της ομιλίας του Προέδρου ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του σωματείου ο Κορμακίτης και στη συνέχεια προς τιμή του Καρδινάλιου δείπνο στο κέντρο Παβίλιον

Για φωτογραφίες και βίντεο δείτε στα επισυναπτόμενα αρχεία

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments