Saturday, May 4, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκπρόσωποςΜε πέντε ηχηρές εξαγγελίες ο Πρόεδρος στον Άγιο Μάρωνα

Με πέντε ηχηρές εξαγγελίες ο Πρόεδρος στον Άγιο Μάρωνα

Με πέντε ηχηρές εξαγγελίες ο Πρόεδρος στον Άγιο Μάρωνα

Μήνυμα στήριξης προς τους Μαρωνίτες της Κύπρου έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο των εορτασμών για τον Άγιο Μάρωνα στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος προχώρησε σε πέντε συνολικά ηχηρές εξαγγελίες ενώπιον των μελών της Μαρωνιτικής Κοινότητας:

Α. Αγία Μαρίνα και Ασώματος στα ΜΟΕ προς συζήτηση – Γνωρίζει το πάγιο αίτημα των Μαρωνιτών για τα δύο χωριά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι κάτι που τίθεται ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Β. Αναδιάρθρωση και ενδυνάμωση σχεδίων επανεγκατάστασης – Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και σύντομα το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις, σχέδια για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά με περισσότερα κίνητρα για νέες οικογένειες και νεαρά ζευγάρια. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο στον Κορμακίτη, τονίζοντας πως μετά την πολιτική απόφαση για επαναλειτουργία τους, αναμένεται σε λίγες μέρες να επιλυθεί το θέμα που υπήρχε με τον διορισμό δασκάλων, εξέλιξη η οποία ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για υλοποίηση της απόφασης και ταυτόχρονα μια νέα πραγματική ελπίδα.

Γ. Δεύτερη φάση και ολοκλήρωση του Πολυδύναμου Κέντρου “Maronite Sporting Centre” – Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε πως αμέσως με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του αθλητικού κέντρου, με την οικονομική συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Β΄ φάσης και της ολοκλήρωσης του έργου.

Δ. Αναστήλωση Μονής Προφήτη Ηλία με στήριξη από το κράτος – «Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και, αν υπάρξει σύμφωνη γνώμη, να είστε σίγουροι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια, ειδικά για την αναστήλωση του μοναστηριού του Προφήτη Ηλία», ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την αναστήλωση της ιστορικής Μονής.

Ε. Σύσταση θεσμού Συντονιστή Θρησκευτικών Ομάδων – Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για αίτημα της Μαρωνιτικής κοινότητας και των εκπροσώπων των άλλων κοινοτήτων για διορισμό ενός συντονιστή των θρησκευτικών ομάδων, αίτημα που όπως είπε θα ικανοποιηθεί, αφού εξεταστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα με τον οποίο βρίσκεται σε επαφή, για να είναι στο πλαίσιο του Συντάγματος.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Kormatjitis 1772

Kormatjitis 1771

Kormatjitis 1770

Kormatjitis 1769

Recent Comments