Saturday, April 20, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησίαΔιακονική χειροτονία Ηλία Λιάτσου – Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Διακονική χειροτονία Ηλία Λιάτσου – Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Διακονική χειροτονία Ηλία Λιάτσου – Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 και ώρα 6:30 μ.μ. στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων Μαρωνιτών η Διακονική χειροτονία του Υποδιακόνου Ηλία Λιάτσου από τον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ.
Στην χειροτονία παρευρέθηκε ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Μούσας με τη Σύζυγο του, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Αντώνης Λιάτσος, η οικογένεια του και πλήθος πιστών ενώ στην όλη τελετή έψαλε η χορωδία του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Χαρίτων.

Μία τελετή η οποία διήρκησε περίπου 3 ώρες.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργία και μετά τη Θεία Κοινωνία του Αρχιεπισκόπου έγινε η χειροτονία του νέου διακόνου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΕΛΕΤΗΣ

Μετά την Θεία κοινωνία του Αρχιεπισκόπου και του ιερατείου ξεκίνησε η Διακονική χειροτονία.

Ο Υποδιάκονος Ηλίας προχώρησε προς τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος του ζήτησε να απαγγείλει το Σύμβολο της Πίστης. Σύμβολο κοινωνίας με την Καθολική εκκλησία, γι’ αυτό ο Υποδιάκονος είπε το Σύμβολο της Πίστης από μόνος του.

Ακολούθως ο Ανάδοχος του υποδιακόνου τον παρουσίασε στον Αρχιεπίσκοπο.

Μετά είχαμε την τοποθέτηση των χεριών και την αναβάθμιση από την βαθμίδα του Υποδιακόνου στην βαθμίδα του Διακόνου. Ο διάκονος Ηλίας αποδέχθηκε αυτές τις χάρες γονατιστός μπροστά στο Άγιο Βήμα και τα Άγια Δώρα και την Εκκλησία που αντιπροσωπεύεται στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου. Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε στο πρόσωπο του νέου Διακόνου το σημείο του Σταυρού.

Μετά ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε στο Διάκονο τα άσπρο στιχάριο το οποίο συμβολίζει την αγιότητα και το πετραχήλι που συμβολίζει την δύναμη που δίνεται στον νέο Διάκονο για να εκπληρώσει την αποστολή του.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε το βιβλίο των Επιστολών για να διαβάσει ένα απόσπασμα. Ακολούθως του ζήτησε να διαβάσει μια ευαγγελική περικοπή.

Μετά ξεκίνησε η λιτανεία με το Ευαγγελικό ανάμεσα στους πιστούς, δείγμα αναγνώρισης για τα νέα του καθήκοντα.

Με την επιστροφή στον αρχιεπίσκοπο του έδωσε το κάλυμμα του δισκοπότηρου, το οποίο συμβολίζει την παρουσία των Αγγέλων στην εκκλησία. Μετά του έδωσε το θυμιατό και θυμιάτισε το Άγιο Βήμα.

Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος ευλόγησε το νέο Διάκονο με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, τα οποία τοποθέτησε στο κεφάλι του, για να ανακοινώσει τη χειροτονία.

Μετά ο Αρχιεπίσκοπος μετάλαβε το νέο Διάκονο και του έδωσε τα Άγια Δώρα για να κοινωνήσει τους πιστούς.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο νέος διάκονος δέχθηκε τα συγχαρητήρια των πιστών.

Ποιος είναι ο νέος διάκονος Ηλίας Λιάτσος

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Ηλίας Λιάτσος γεννήθηκε στον Ασώματο Κερύνειας. Μητέρα του είναι η Τσιελεστίνα Λιάτσου και πατέρας του ο Μισιέλης Λιάτσου και οι δύο από τον Ασώματο. ‘Εχει 2 αδέλφια το Ριχάρδο και την Έλενα.

Μετά την εισβολή η οικογένεια διέμεινε στη Λεμεσό για 8 χρόνια όπου φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο St Mary school και καθημερινά βοηθούσε από μικρός στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.

Ακολούθως η οικογένεια μετακόμισε στη Λευκωσία όπου φοίτησε στο Γυμνάσιο Σταυρού και Λύκειο Ακροπόλεως. Σπούδασε στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο ηλεκτρολόγος μηχανικός και ακολούθησε σπουδές στα πανεπιστήμια Ουαλλίας και Essex όπου απόκτησε τον πρώτο πανεπιστημιακό τίτλο ως ηλεκτρολόγος και ηλεκτρονικός μηχανικός και το μεταπτυχιακό πτυχίο στην πληροφορική και στις τηλεπικοινωνίες. Δούλεψε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λαϊκή Τράπεζα και σήμερα είναι καθηγητής στη Τεχνική εκπαίδευση. Έχει παιδαγωγικό πτυχίο και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πτυχίο στη θεολογία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι νυμφευμένος με την Ηλιάνα Μάρκου από Κορμακιτη και Καρπάσια και έχει 3 κόρες, τη Μόνικα-Ράφκα, τη Μαρία-Μαλβίνα και τη Πία-Μισιέλ.
Χειροτονήθηκε υποδιάκονος στις 2 Απριλίου του 2016 από τον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ Σουέηφ και υπηρέτησε από τότε στις εκκλησίες των κατεχόμενων χωριών Κορμακίτη, Καρπάσια και Ασώματο και τα τελευταία 3 χρόνια στην Παναγιά των Χαρίτων.

Η ιστοσελίδα μας μετέδωσε ζωντανά όλη την τελετή και στα τρία κανάλια της.

Για να δείτε την τελετή μπείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο

https://www.facebook.com/kormakitisnet/videos/744123823927099

Για να δείτε φωτογραφίες από την τελετη μπείτε στπο πιο κάτω σύνδεσμο

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=kormakitisnet&set=a.708616401265175

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments