5η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού- Το λάδι της καρδιάς

0
319

Περίοδος της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού
Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ
5η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού ( Ματθαίος 25 / 1 – 13)
Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022
Το λάδι της καρδιάς

«Ο ερχομός της βασιλείας του Θεού θα μοιάζει με ό,τι έγινε με δέκα παρθένες. Αυτές πήραν τα λυχνάρια τους και βγήκαν να προϋπαντήσουν το γαμπρό. Πέντε απ’ αυτές ήταν συνετές και πέντε άμυαλες. Οι άμυαλες πήραν τα λυχνάρια τους, μα δεν πήραν μαζί τους και λάδι. Απεναντίας, οι συνετές πήραν μαζί με τα λυχνάρια τους και λάδι στα δοχεία τους. Επειδή όμως ο γαμπρός αργοπορούσε, νύσταξαν όλες και κοιμήθηκαν. Κατά τα μεσάνυχτα ακούστηκε μια φωνή: «έρχεται ο γαμπρός· βγείτε να τον προϋπαντήσετε!» Όλες, λοιπόν, οι παρθένες σηκώθηκαν και τακτοποίησαν τα λυχνάρια τους. Οι άμυαλες είπαν τότε στις συνετές: «δώστε μας από το λάδι σας, γιατί τα λυχνάρια μας σβήνουν».

Οι συνετές όμως απάντησαν: «όχι, γιατί δε θα φτάσει και για μας και για σας· καλύτερα, πηγαίνετε στους πωλητές ν’ αγοράσετε για δικό σας». Αλλά ενώ πήγαιναν ν’ αγοράσουν λάδι, ήρθε ο γαμπρός. Τότε οι έτοιμες παρθένες μπήκαν μαζί του στη γιορτή του γάμου, και έκλεισε η πόρτα. Ύστερα από λίγο φτάνουν και οι υπόλοιπες παρθένες κι άρχισαν να φωνάζουν: «κύριε, κύριε, άνοιξέ μας!» Εκείνος όμως τους αποκρίθηκε: «αλήθεια σας λέω, δε σας ξέρω». Να είστε, λοιπόν, άγρυπνοι, γιατί δεν ξέρετε ούτε την ημέρα ούτε την ώρα που θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου».

  1. Προετοιμασμένος/η να συναντήσω τον σύζυγο. Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να συναντήσει τον καθένα μας με ανθρώπινο τρόπο. Και αυτή η συνάντηση δεν είναι απόμακρη, σύντομη ή επιφανειακή. Ο Θεός παρουσιάζεται ως «ο νυμφίος». Φέρνει χαρά και γιορτή. Οι δέκα παρθένες αντιπροσωπεύουν τη νύφη και μοιράζονται τη χαρά της. Η μόνη αποστολή τους είναι να υποδεχθούν και να συνοδεύσουν τον Νυμφίο στο γαμήλιο γλέντι. Κανείς δεν μπορεί να τις αντικαταστήσει. Η σοβαρότητα με την οποία εκπληρώνουν το ρόλο τους θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο τον εκπληρώνουν. Η Εκκλησία είναι η νύφη του Χριστού.Όπως οι παρθένες, δεν θα έπρεπε να έχω βαθύτερη κατανόηση του Χριστού και της αγάπης Του για την Εκκλησία, αν Αυτός είναι η χαρά μου και ο λόγος που γιορτάζω;
  1. Η ζωή είναι προετοιμασία. Ο χρόνος είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα του Θεού προς εμάς. Μόλις χαθεί, δεν μπορεί να ανακτηθεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή είναι η στιγμή του θανάτου. Και αυτή η τελευταία ώρα θα είναι κατά κάποιο τρόπο το αποτέλεσμα και η σύνοψη όλων των ωρών που έχουμε ζήσει. Κάθε στιγμή είναι μια προετοιμασία για τη συνάντηση με τον Κύριο που μας αγαπά και έδωσε τη ζωή Του για τη σωτηρία μας. Δεν μπορούμε να αυτοσχεδιάζουμε όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας. Κάθε πράξη πίστης, ελπίδας και φιλανθρωπίας – κάθε προσπάθεια να ακολουθήσουμε το θέλημα του Θεού και να θυσιαστούμε γι’ αυτό – δημιουργεί μια σχέση με τον Νυμφίο. Η ζωή μου είναι μια αναζήτηση για να Τον γνωρίσω και να Τον αγαπήσω, για να είμαι μαζί Του. Πώς θα είναι η καρδιά μου, θα είναι ανοιχτή, έτοιμη να παραδοθεί; Θα εξακολουθήσω να θέλω να Τον καλωσορίσω;
  2. Με γνωρίζει; Τι πιο τραγικό από το να λες: «Κύριε, άνοιξε» και να σου λένε: «Δεν σε γνωρίζω»; Ο Νυμφίος γνωρίζει σίγουρα τη νύφη, εκείνη για την οποία έχει δώσει τη ζωή Του. Αλλά μας γνωρίζει μέσα από την αγάπη, σε αυτό που η αγάπη Του μας καλεί να γίνουμε. Δεν μπορεί να μας γνωρίσει χωρίς αυτή την αγάπη. Η διάθεσή μας καθώς περιμένουμε τον Νυμφίο – η οποία περιλαμβάνει την πίστη, την ελπίδα και τη φιλανθρωπία – είναι η «ευγνωμοσύνη». Ο Κύριος που πρώτος μας αγάπησε θα αναζητήσει μια ευγνώμων καρδιά, μεταμορφωμένη από τη χάρη του βαπτίσματος, τη μετάνοια και τη φιλανθρωπία. Μια ευγνώμων καρδιά δεν θα Τον ξεχάσει. Δεν περνάει μέρα χωρίς μια ανάμνηση αγάπης και ευχαριστιών. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που μας άφησε την Ευχαριστία, το μυστήριο της «ευγνωμοσύνης», με το οποίο προετοιμαζόμαστε για τον Ερχομό Του.

Προσευχή : Κύριε Ιησού, πιστεύω ότι με καλείς στην προσευχή. Πιστεύω στην πραγματικότητα και τη δύναμη της αγάπης Σου, που χύθηκε για μένα. Πιστεύω ότι μπορώ να μοιραστώ αυτή την αγάπη μέσω της προσευχής και να βρω το κουράγιο που χρειάζομαι για να Σε αναζητήσω ενεργά.

Κύριε, Σε αγαπώ. Είθε αυτή η προσευχή να με προετοιμάσει να Σε δεχθώ πιο στενά στην Ευχαριστία. Είθε αυτή η προσευχή να είναι μια αληθινή πράξη αγάπης για Εσένα.
Κύριε, ετοίμασε την καρδιά μου να δεχτεί την Αγάπη.

Θεέ μου, γνωρίζεις την προσπάθειά μου να Σε αγαπώ κάθε μέρα. Ενέπνευσε με, μέσω της θυσίας της Θείας Ευχαριστίας Σου, να ξέρω πώς να δίνω τον εαυτό μου ολοκληρωτικά μέσω της αγάπης. Βοήθησέ με να προβλέπω τον Ερχομό Σου αναγνωρίζοντάς Σε σε κάθε άνθρωπο που συναντώ. Είθε να μην πάψω ποτέ να προετοιμάζω την καρδιά μου για να Σε αγαπώ και να μοιράζομαι τη χαρά της Βασιλείας Σου. Αποκάλυψέ μου το βάθος και τις ιδιότητες της αγάπης Σου, ώστε να προετοιμαστώ να Σου δώσω μια ειλικρινή και άξια απάντηση. Αμήν.

  • Σελίμ Σφέιρ
    Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου