ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΜΑΚΙΤΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

0
832
AMC

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΜΑΚΙΤΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η επέκταση του κρατικού σχεδίου επανεγκατάστασης στα χωριά μας με την συμπερίληψη των νεαρών οικογενειών με τα παιδιά τους, αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο επίτευγμα στον συνεχή μας αγώνα για επιστροφή και αναζωογόνηση των χωριών μας μέχρι την ευλογημένη ώρα της επανένωσης της πατρίδας μας. Τιτάνιες και ανεξάντλητες οι προσπάθειες που έγιναν από τον εκπρόσωπο μας κ. Γιαννάκη Μούσα, για να καταφέρει την ολοκλήρωση του σχεδίου με το αρμόδιο υπουργείο, όπως και οι ενημερώσεις των ενδιαφερόμενων οικογενειών, οι οποίες ήταν έτοιμες να εγκατασταθούν στα χωριά μας. Δυσκολότερο όλων ήταν, η κατάρτιση της πρότασης, των επιχειρημάτων αλλά και των κινήτρων στην προσπάθεια του να ελκύσει και να πείσει τις νεαρές οικογένειες να αξιολογήσουν μια τέτοια πρόταση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό το εγχείρημα ήταν, και παραμένει, η κάλυψη της εκπαιδευτικής ανάγκης των παιδιών, ειδικά της δημοτικής εκπαίδευσης. Ως γνωστό το δημοτικό μας σχολείο έπαψε να λειτουργεί από το 1997, όταν αποφοίτησε και ο τελευταίος μαθητής του, ενώ οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις δεν προσφέρονται επ’ ουδενή λόγο για το σκοπό αυτό. Ως εκ τούτου, τα παιδιά των πρώτων επανεγκατασταθέντων οικογενειών πηγαινοέρχονται καθημερινά στις ελεύθερες περιοχές συνοδευόμενοι από τους γονείς τους.

Οι συνεχείς σκέψεις και προβληματισμοί λοιπόν, γύρω από αυτής της ζωτικής σημασίας ανάγκη, με επίκεντρο τη σημερινή εικόνα του υφιστάμενου σχολικού κτιρίου που οδεύει προς κατάρρευση, βρήκαν κατανόηση και ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δια μέσου του ζεύγους, και πρώην ευρωβουλευτή, Reimer & Maria Boege, γνωστοί για τις κοινοτικές και ανθρωπιστικές τους ευαισθησίες, για την μακρόχρονη εμπειρία τους στις εσωτερικές διαδικασίες της ΕΕ και για τη μεγάλη εκτίμηση, αναγνώριση και εμπιστοσύνη που χαίρουν στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Οι συζητήσεις με την ΕΕ και τους εδώ αντιπροσώπους της προς εξεύρεση πιθανών δυνατοτήτων να στηριχθεί η προσπάθεια επανεγκατάστασης, αλλά και των αναγκαίων υποδομών που θα την ενθαρρύνουν, εξελίχθηκε σε μια από κοινού πρόταση, όπως εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αναγάγουμε τις σχολικές κτιριακές ανάγκες των παιδιών σε μια διευρυμένη πρόταση δημιουργίας και λειτουργείας ενός πολυδύναμου κέντρου όπου το δημοτικό σχολείο Κορμακίτη θα κατέχει μεν την δεσπόζουσα θέση, αλλά ταυτόχρονα το κέντρο να μεταδίδει και την ιδέα της Συνεργασίας των λαών της Κύπρου, και όχι μόνο, με μοναδικό σκοπό και στόχο, την αλληλοκατανόηση, συμφιλίωση, συνύπαρξη και ειρήνη. Μόνο έτσι θα μπορούσε η ΕΕ να εξετάσει σοβαρά την πιθανή στήριξη του σχεδίου μας, αφού είναι ξεκάθαρο πως την ενδιαφέρουν μόνο τα ευρύτερης κοινοτικής φύσης έργα. Εξάλλου ήταν γνωστές οι πολλές προσπάθειες για αναστήλωση του σχολείου μας, από το 1997 μέχρι το 2008 με αρκετές χιλιάδες ευρώ να αναλώνονται που δεν έφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Τουναντίον, το σχολείο αφέθηκε να καταστραφεί και οδεύει προς κατάρρευση. Δεν μας πήρε, λοιπόν, πολύ να κατανοήσουμε το πνεύμα των ευρωπαίων συνομιλητών μας και μια ομάδα έμπειρων τεχνοκρατών συγκροτηθήκαμε γύρω από τον εκπρόσωπο σε μια προσπάθεια να καταρτήσουμε μια πρόταση που να εκπέμπει ακριβώς την μεγάλη ιδέα της ευρωπαϊκής προοπτικής για τα χωριά μας. Ακολουθήσαμε ρητά τις οδηγίες και τους κανόνες της ΕΕ για τέτοιες περίπλοκες προτάσεις. Ανταποκριθήκαμε σε όλες τις απαιτήσεις και αιτήματά τους. Τροποποιήσαμε, διορθώσαμε,, αλλάξαμε και ενσωματώσαμε ότι, κατά διαστήματα, απαιτείτο από τους αρμόδιους της ΕΕ, εισπράττοντας την εντύπωση ότι …..μας πήραν στα σοβαρά !!! Δεν αποκρύψαμε τίποτα απολύτως. Δεν παραβλέψαμε, δεν παραλείψαμε αλλά και ούτε διαστρεβλώσαμε γεγονότα και ιστορικές αλήθειες. Αφού εξάλλου μας ήταν ξεκάθαρο ότι η ΕΕ θα ζητούσε να τα διαπιστώσει κατ’ ιδίαν και επι τόπου, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας έγκρισης και υλοποίησης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ανακ0ίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του κέντρου συνεργασίας σε μορφή PDF κάντε κλικ ΕΔΩ 

 

 

JAS