Παράδοση πιστού αντίγραφου ιστορικού μεταλλικού σταυρού του 12ου αιώνα της Καρπάσιας στον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελήμ Σφέιρ

0
606

Παράδοση πιστού αντίγραφου ιστορικού μεταλλικού σταυρού του 12ου αιώνα της Καρπάσιας στον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελήμ Σφέιρ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Σε ειδική τελετή που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ο Έντιμος Υπουργόs κος Γιάννης Καρούσος, παρέδώσε στον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελήμ Σφέιρ, πιστοποιημένο από το τμήμα Αρχαιοτήτων πιστό αντίγραφο ιστορικού μεταλλικού σταυρού του 12ου αιώνα προερχόμενο από την Μαρωνιτική Εκκλησία της Καρπάσιας.

Το εκκλησιαστικό αυτό κειμήλιο παραδώθηκε όπως αυτό είναι καταγεγραμμένο στα αρχεία του Κυπριακού Μουσείου πριν από πολλά χρόνια από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Μαρωνίτικου χωριού Καρπάσια στον Διευθυντή του Κυπριακού Μουσείου. Η πράξη αυτή φάνηκε στη συνέχεια σημαντική , αφού εκτός από τη φύλαξη του ιστορικού αυτού σταυρού σε ασφαλές μέρος , οδήγησε επίσης και στην αναγνώριση της ιστορικής του αξίας. Κομμάτι της αναγνώρισης αυτής είναι η συμπερίληψη του στον κατάλογο εκθεμάτων που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, στο Μουσείο του Λούβρου, το 2012 .

Είναι σίγουρο ότι ο Κύπριος Επίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Λουκάς (1671-1673), ο οποίος καταγόταν από το Μαρωνιτικό χωριό Καρπάσια, χρησιμοποιούσε τον ιστορικό αυτό σταυρό στις διάφορες θρησκευτικές τελετές.

Σχετική έρευνα/μελέτη για τον σταυρό αυτό έκανε ο Αντιπρόεδρος της Εκκλησιαστικής μας Επιτροπής των Αρχαίων Μαρωνιτικών Εκκλησιών κ. Πέτρος Παύλου Κατσιολούδης την οποία και παρέδωσε το 2015 στον πρώην Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου κκ Ιωσηφ Σουειφ .

Μετά από πολλές προσπάθειες, ιδιαιτερα μετα το 2019 , τόσο του πρώην Αρχιεπισκόπου μας, όσο και της Επιτροπής των Αρχαίων Μαρωνίτικων Εκκλησιών και έχοντας υπόψη τους κανονισμούς που διέπουν τα εκθέματα που διαχειρίζεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων , έγινε κατορθωτή η κατασκευή πιστοποιημένου πιστού αντίγραφου του ιστορικού αυτού σταυρού της Εκκλησίας της Καρπάσιας. Ο ιστορικός αυτός σταυρός εκτιθεται σήμερα στο Μεσαιωνικο Καστρο της Λεμεσού.(Μουσειο του Τμηματος Αρχαιοτητων )

Στο σημείο αυτό εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για τη βοήθεια που είχαμε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κο. Σταύρο Μιχαήλ , την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα. Μαρίνα Ιερωνυμιδου καθώς και τον κο Τσακαλο του Ινστιτούτου Κύπρου.

Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου 14 μήνες και η δαπάνη που υπολογίζεται στις 5000 ευρώ, θα καλυφθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.

Στην τελετή παράδοσης, ο Αρχιεπίσκοπος μας κ.κ. Σελήμ Σφέιρ πλαισιωνόταν από Εκπρoσωπους της Κοινότητας , τον Εφημέριο της Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού Καρπάσιας Αιδ. Αντουάν Σούκαρ, τους εκπροσώπους του χωριού Καρπάσιας Χριστάκη Χατζηαντώνη και Γιαννούλα Ορφανού και από Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους της Εκκλησιας της Καρπάσιας και της Επιτροπης των Αρχαίων Εκκλησιών.

Με απόφαση του Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Σελήμ Σφέιρ ο εν λόγω ιστορικός σταυρός του 12ου αιώνα, θα μεταφερθεί με κάθε επισημότητα στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 στον εορτάζοντα Ναό του Τιμίου Σταυρού της Καρπάσιας , όπου θα παραμείνει δίπλα στους άλλους αρχαίους ξύλινους σταυρούς της Εκκλησίας της Καρπάσιας.

Εκκλησιαστική Επιτροπή των Αρχαίων Μαρωνίτικων Εκκλησιών .