Πηγή: https://www.facebook.com/EnoriaAgiasMarinasMaronitonKotsiatesKypros- ( Ενορία Αγίας Μαρίνας Μαρωνιτών – Κοτσιάτης, Κύπρος)
Ο Άγιος Μάμας έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα (μ.Χ.) και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας το 260 μ.Χ. από γονείς Χριστιανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν για τη χριστιανική τους δράση και φυλακίστηκαν.
Ο Άγιος γεννήθηκε στη φυλακή και επειδή οι γονείς του, ο Θεόδοτος και η Ρουφίνα, πέθαναν εκεί, ανέλαβε να τον μεγαλώσει κάποια γυναίκα που ονομαζόταν Αμμία Ματρώνα. Αυτή ήταν ευσεβής Χριστιανή και σε αυτήν οφείλεται το όνομα του Αγίου. Η παράδοση λέει ότι ο μικρός συνήθιζε να τη φωνάζει «μάμα». Κατά την εφηβική του ηλικία ο Μάμας εργάστηκε ως απλός βοσκός και εναρμονισμένος με την φύση δόξαζε τον Μέγα Θεό Δημιουργό.
Συνελήφθη από ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Τελικά του κρέμασαν στο λαιμό ένα σιδερένιο βαρίδι και τον έριξαν στο νερό για να πνιγεί. Κατά θαυματουργό τρόπο ο Άγιος επέζησε αλλά πιάστηκε ξανά από τους βασανιστές του και ρίχτηκε σε αναμμένη κάμινο. Και αυτήν τη φορά κατάφερε να βγει σώος. Όταν έριξαν επάνω του άγρια ζώα, τα τελευταία όχι μόνο δεν τον κατασπάραξαν αλλά ούτε και τον πείραξαν. Τελικά, οι εχθροί του αποφάσισαν να τον εκτελέσουν με τρίαινα. Το φονικό όργανο διαπέρασε τα σπλάγχνα του δεκαπεντάχρονου νεαρού μάρτυρα Αγίου, ο οποίος και παρέδωσε το Πνεύμα το 275μ.Χ..
Ο Άγιος Μάμας τιμείται ευρέως στην Ανατολή. Στο Λίβανο Μαρωνίτικες εκκλησίες είναι αφιερωμένες στο όνομα του. Στην Κύπρο, οι Μαρωνίτες ανήγειραν προς τιμή του εκκλησία στο μαρωνίτικο χωριό Μετόχι όπου είναι και η Μονή Προφήτη Ηλία.
Το χωριό εγκαταλείφτηκε αρχές του 19ου αιώνα και οι μαρωνίτες μοναχοί αγόρασαν τις περιουσίες των κατοίκων για λογαριασμό της Μονής. Μέχρι το 2009 ένα μέρος του κατεστραμμένου πια ναού υπήρχε ακόμα και υπενθύμιζε την μακραίωνη ιστορία των Μαρωνιτών στη Νήσο Κύπρο. Μετά το 2009 κατέρρευσε και το τελευταίο κομμάτι του ναού Αγίου Μάμα, και ο Αββάς Ιωσήφ Λακκοτρύπης Μιχαηλίδης, σε ψηφιακή απεικόνιση τοποθέτησε ξανά στη θέση της, έστω σε εικόνα, την ιστορική αυτή εκκλησία στην πρωταρχική της θέση και σύμφωνα με την αρχιτεκτονική της εποχής, για να μην ξεχνούν οι Μαρωνίτες της Κύπρου την μακραίωνη ιστορία τους.