Thursday, March 28, 2024
ΑρχικήΆρθραΗ Κρίση Ταυτότητας των Μαρωνιτών της Κύπρου

Η Κρίση Ταυτότητας των Μαρωνιτών της Κύπρου

Του Αντώνη Η. Κασάπη

Μια πρόσφατη ανάρτηση σε ιστοσελίδα της Μαρωνιτικής Κοινότητας έλεγε:” Ο Κορμακίτης είναι ΑΠΟΕΛ.

Έτσι για να μη ξεχνιόμαστε”
Θυμίζω ότι τα αρχικά ΑΠΟΕΛ είναι από το πλήρες όνομα του σωματείου Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, το καταστατικό του ΑΠΟΕΛ απαγόρευε να αγωνίζεται σε αυτό μη Έλλην ποδοσφαιριστής. Άλλαξε για να μπορεί να αποκτήσει τον μεγάλο Κύπριο Μαρωνίτη ποδοσφαιριστή Μάρκο Μάρκου.
Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών είναι μη Έλληνες.
Και σε σχόλιο από νεαρή κοπέλα στην ίδια ανάρτηση ” Το πανό αφορά τους ρομαντικούς που πιστεύουν μόνο στην ιδέα του ΑΠΟΕΛ. ΥΓ: προσωπικά είμαι περήφανη και για την σημασία το γράμματος Ε και θα ήταν τιμή μου αν είχα ρίζες από εκεί χωρίς τούτο να καταργεί το γεγονός ότι είμαι περήφανη για τις ρίζες μου.” Και το σχόλιο αυτό είχε 4 LIKE με Καρδίες!

Την ίδια στιγμή, οι Εκκλησίες μας δεν έχουν Κύπριους ιερείς, και αναγκαστικά διοικούνται από μη Κύπριους (Λιβανέζους) που σταθερά και φυσιολογικά έχουν δική τους ατζέντα, προωθούν τους δικούς τους στόχους, που δεν συμπίπτουν πάντοτε (και ακόμη κάποτε είναι σε σύγκρουση), με τις ανάγκες των Κυπρίων Μαρωνιτών. Αποτέλεσμα, ο κόσμος απομακρύνεται από τις Εκκλησίες μας και από την Κοινότητα.

Έχουμε μια βαθιά κρίση ταυτότητας.
Από τη μια ζούμε μαζί με τους Ελληνοκύπριους Ορθόδοξους συμπατριώτες μας, και γενικά αφομοιωνόμαστε με αυτούς με γρήγορους ρυθμούς.
Από την άλλη, η Εκκλησία μας απομακρύνεται από εμάς και ακολουθεί τη δική της πορεία.

Τα σωματεία μας, το σχολείο μας, και μερικοί άλλοι από τους δικούς μας θεσμούς συνεχίζουν να αγωνίζονται για να κρατήσουν τον κόσμο μας κοντά, ιδίως τους νέους.
Χρειάζονται όμως ενίσχυση και καθοδήγηση.
Γενικά οι Κύπριοι Μαρωνίτες χρειάζονται καθοδήγηση.
Χρειάζονται τόνωση της πίστης τους στην Ταυτότητα τους.
Ταυτότητα Κύπριος, Ευρωπαίος, με θρησκεία Μαρωνιτική Καθολική.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments