Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΩΝΑΣ – 2 Μαρτίου

0
631
AMC

Γεννήθηκε στα μέσα του 7ου αιώνα, σε ένα μικρό χωριό το Σαρούμ, στις όχθες του ποταμού Ορόντη στα υψώματα της Αντιόχειας της Συρίας. Γονείς του ήσαν ο Aghαtoun και η Anouhamié, χριστιανοί θρήσκοι και ευγενείς.

Σπούδασε στην Αντιόχεια. Συνέχισε τις σπουδές του στη Μονή του Ερημίτη Αγίου Μάρωνα στην πεδιάδα της Απαμέας και της Κυρούπολης. Τελείωσε τις σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη. Τότε πέθανε ο πατέρας του.

Αποφάσισε να γίνει μοναχός και εισήχθη στη Μονή του Ερημίτη Αγίου Μάρωνα και ρασοφόρησε. Χειροτονήθηκε ιερέας με το όνομα Youhanna Maroun. Ανάπτυξε μια πνευματική δραστηριότητα και αποστολικό ζήλο, υποστήριζε την αληθινή πίστη της εκκλησίας σύμφωνα με την Σύνοδο της Καλχηδόνας (το 451 μ.Χ.) και αντέκρουε τους μονοφυσίτες Ιακωβίτες. Ο εκπρόσωπος του Πάπα στη Συρία τον χειροτόνησε Επίσκοπο της Μπατρούν του Λιβάνου το 676 μ.Χ. Στην εποχή του η Μαρωνιτική Κοινότητα επεκτάθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το 676 ο Επίσκοπος Ιωάννης Μάρωνας έχτισε ένα μεγάλο Μοναστήρι στο Kfar Hay στην περιοχή της Μπατρούν. Κατά το 685 μ.Χ. οι Μαρωνίτες τον εξέλεξαν Πατριάρχη της Αντιόχειας. Η Ρώμη γνώριζε την αξία του. Ο εκπρόσωπος του Πάπα στην Τρίπολη τον οδήγησε στη Ρώμη και ο Πάπας Άγιος Σέργιος του έδωσε «το πάλλιον».

Ανακηρύχθηκε ως ο Πρώτος Πατριάρχης των Μαρωνιτών. Ίδρυσε την έδρα του στην Αντιόχεια, διώχτηκε από τους εχθρούς και κατέφυγε στη Μονή του Ερημίτη Αγίου Μάρωνα. Οι Βυζαντινοί κατέκαυσαν το Μοναστήρι και αυτός μετέφερε την έδρα του στο Σμαρ Ζμπέηλ του Λιβάνου. Εκεί έτρεξαν προς βοήθειά του όλοι οι Μαρωνίτες. Τελικά εγκατέστησε την έδρα του στο Kfar Hay, στο Μοναστήρι που είχε χτίσει ο ίδιος και ήταν αφιερωμένο στο όνομά του: Deir MarYouhanna Maroun. Εκεί μετέφερε το κρανίο του Αγίου Ερημίτη Μάρωνα. Εκεί μέσα πέθανε και θάφτηκε και ο ίδιος στις 9 Φεβρουαρίου του 707 μ.Χ.

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ο εγγράμματος και μορφωμένος Ιεράρχης.
1.Βιβλίο που αναφέρεται στην πίστη.
2.Βιβλίο που αντικρούει τους Μονοφυσίτες και τους Νεστοριανούς.
3.Πραγματεία για το Τρισάγιον.
4.Πραγματεία για το Ιερατείον.
5.Σχόλιο για τη Λειτουργία.
6.Βιβλίο της Λειτουργίας.

Αυτός οργάνωσε τη Μαρωνιτική Εκκλησία, χειροτόνησε Επισκόπους, Ιερείς και Διακόνους.

Σε πόλεις και χωριά του Λιβάνου χτίστηκαν Μοναστήρια, Εκκλησίες και Σχολεία αφιερωμένα στο όνομά του.

Μου διηγήθηκαν εγγράμματοι παλιοί Κορμακιτιανοί, Ιερείς και Λαϊκοί, και συγχρόνως βρήκα γραπτά στοιχεία που μαρτυρούν ότι στην τοποθεσία του Κορμακίτη «Ο ΑΓΙΟΣ» υπήρχε άλλοτε Μοναστήρι με Μοναχούς και εκκλησία, αφιερωμένα στον Άγιο Ιωάννη Μάρωνα. Ο Χωρεπίσκοπος Ιωάννης Κυρίλλης πήγαινε συχνά και λειτουργούσε στην εκκλησία του Μοναστηριού. Με το πέρασμα του χρόνου έφυγε το «Ιωάννης Μάρωνας» και έμεινε ως σήμερα το «ΑΓΙΟΣ».

Ο πρώτος μαρωνίτης Πατριάρχης της Αντιόχειας Άγιος Ιωάννης Μάρωνας εορτάζεται στις 2 Μαρτίου.

Οι προσευχές του ας είναι πάντοτε μαζί μας. Αμήν

JAS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here