Ημερίδα για τις γλώσσες της Κύπρου στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα

0
456

Στις 20 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί μαθητική ημερίδα για τις γλώσσες της Κύπρου, στο Δημοτικό Αγίου Μάρωνα με θέμα «Με τη γλώσσα ταξιδεύω». Στην ημερίδα, που διοργανώνει το Δημοτικό Αγίου Μάρωνα, συμμετέχουν το Δημοτικό Σχολείο Ναρέκ, το Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς και η Σχολή Κωφών. Είναι υπό την αιγίδα του Έντιμου Εκπροσώπου των Μαρωνιτών κ.Μούσα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάλεξη από το γλωσσολόγο Δρ. Σπύρο Αρμοστή και θα ακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια με τη συμμετοχή και του χοροδιδάσκαλου Νεκτάριου Φορή Ασσιώτη, των ποιητάρηδων Μιχαλάκη Φραγκίσκου, και Ναπολέων Τερζή καθώς και εκπαιδευτικών του σχολείου και του Κυριάκου Παστίδη στο θέατρο.

Η διοργάνωση της ημερίδας αποτελεί ένα ετήσιο πετυχημένο θεσμό που ξεκίνησε πριν από δέκα περίπου χρόνια με σκοπό το άνοιγμα της σχολικής μονάδας προς την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, για προβολή της ιδιαίτερης ταυτότητας των παιδιών του σχολείου, την αλληλογνωριμία και την από κοινού μελέτη θεμάτων.

Μια πλειάδα θεμάτων όπως «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι», «Η ιστορία πίσω από ένα όνομα», «Δικαιώματα και υποχρεώσεις των παιδιών», «Ο εθελοντισμός» «Ένα βιβλίο μας ενώνει», «Αειφορικές πατημασιές στο δικό μας μονοπάτι», «Ιστορίες που άκουσε μια Πύλη» κ. ά. , αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, μελέτης και δημιουργίας.

Διάφοροι διακεκριμένοι ομιλητές, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, λειτουργοί περιβάλλοντος και του Γραφείου Διοικήσεως Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πέρασαν από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα με την ευκαιρία αυτού του θεσμού όπως, η κ. Στέλλα Κυριακίδου, η κ. Κουρσουμπά, η Δρ. Ζέλεια Γρηγορίου, η Δρ. Χαρά Μακρυγιάννη, η κ. Έλενα Περικλέους, ο κ. Φρίξος Μιχαηλίδης, η κ. Θέκλα Δημητριάδου κ.ά.

Φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς διάφορα δημοτικά σχολεία της Ανθούπολης, της Λακατάμειας, του Αγίου Κασσιανού, της Φανερωμένης, των Αγίων Ομολογητών, της Μακεδονίτισσας, των Εργατών, της Ψημολόφου κ.ά. Σταθερή είναι η συνεργασία με το Δημοτικό Ναρέκ.

Η ιδέα στηρίχτηκε από τη γένεσή της, από τον τέως Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών κ. Χατζηρούσο και συνεχίζει να στηρίζεται με την ίδια θέρμη από τον νυν Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών κ. Μούσα. Υποστηριχτές της προσπάθειας διαχρονικά είναι οι εκάστοτε Σύνδεσμοι Γονέων και η Σχολική Εφορεία Μαρωνιτών. Οραματιστές οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά που εργάζονται με ζήλο και ενθουσιασμό.

Το Δημοτικό Αγίου Μάρωνα λοιπόν, σε ακόμη μια δράση. Αδιαμφισβήτητα το Δημοτικό Αγίου Μάρωνα δημιουργεί, παράγει έργο υπηρετώντας την κοινότητα, υπηρετώντας την εκπαίδευση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here