L-χapár telli Vlete telli Mpsiχ – L-χapár tel Cit Mileti

0
982

Τα Κυπριακά Κάλαντα στην Κυπριακή Μαρωνίτικη Αραβική.

Παιδιά τα οποία διδάσκονται κάθε Κυριακή απόγευμα την Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική ,τραγούδησαν σήμερα τα κάλαντα στην ΚΜΑ στον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στην Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Μούσα. Τα μαθήματα αυτά διοργανώνει το γραφείο του εκπροσωπου των Μαρωνιτών και διδάσκει ο εκπαιδευτικός Ηλίας Ζωνιάς.

Για πρώτη φορά τα κάλαντα τραγουδήθηκαν από παιδιά και αυτό κατασυγκίνησε όλους όσους παρευρέθηκαν εκεί. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει τα πιο κάτω :

« Υπέροχο το συναίσθημα να βλέπεις τους κόπους και τις προσπάθειες να καρποφορούν. Απόψε στο Δημοτικό Σχολείο Άγιος Μάρωνας ομολογώ πως ένιωσα αυτό το συναίσθημα. Επίλεκτη ομάδα από 20 παιδιά έψαλλαν τα Κάλαντα στην Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική. Με εκπληκτική άνεση και απίστευτη προφορά. Και η πίστη μου πραγματικά μεγάλωσε. Πως με σοβαρότητα και μεθοδικότητα τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά και στον δάσκαλο τους Ηλία Ζωνιά. Μπράβο και στον Κουμέττο Κατσιολούδη για τους υπέροχους στίχους. Σας ευχαριστώ για τις μοναδικές στιγμές. Συνεχίστε. Αρχίζουμε να γράφουμε ιστορία.»

Προσωπικά ως Ηλίας Ζωνιάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τα ίδια τα παιδιά τα οποία κάθε Κυριακή βρίσκονται στα μαθήματα αυτά και η δουλειά φαίνεται καθώς επίσης και τους γονείς τους. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εκπρόσωπο μας Γιαννάκη Μούσα ο οποίος διοργανώνει τα μαθήματα αυτά αλλά και στηρίζει όλες τις προσπάθειες για την διάσωση και την διατήρηση της ΚΜΑ

Να αναφέρω ότι για την γλώσσα εργάζονται αρκετά άτομα τα οποία δεν φαίνονται. Όλοι εργαζόμαστε για ένα σκοπό, για την διάσωση της γλώσσας μας. Δεν είναι εύκολο να καταγράψεις μια προφορική γλώσσα αλλά και ούτε εύκολο να την διδάξεις.

 

Κάθε ένα ποίημα , τραγούδι, κείμενο που διδάσκεται, και που παρουσιάζεται ελέγχεται από μια ολόκληρη ομάδα για να βγαίνει κάτι σωστό. Και τα κάλαντα στην ΚΜΑ έχουν ελεγχθεί από μια ολόκληρή ομάδα έτσι ώστε να παρουσιαστεί σωστά και ως περιεχόμενο αλλά και ορθογραφημένο. Η προσπάθεια για διάσωση της γλώσσας είναι ομαδική και όχι ατομική. Ο καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι για να σωθεί αυτή η γλώσσα, Γλωσσολόγοι, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Ερευνητική ομάδα, Πανεπιστήμιο Κύπρου , Φυσικοί ομιλητές( ΦΟΣ) , Γραφείο Εκπροσώπου Μαρωνιτών και τόσοι άλλοι…

Να αναφέρουμε ότι η ΚΜΑ ξεκίνησε και προβάλλεται και μέσα από τη σειρά του SIGMA « ΓΑΛΑΤΕΙΑ» . Σύντομα θα υπάρχει ειδικό ρεπορτάζ για το πιο πάνω θέμα.

L-χapár telli Vlete telli Mpsiχ – L-χapár tel Cit Mileti

Capşe kayse fi kúliθkon
Ftaχu kaes δanekon
l-χapár ta ntvillet illi-Mpsiχ
Mantjíp, mantjíp fi l-payt telkon

Fi mntine isma Viθleém
Ntvilet ill-ipn tel Rabbna
l-sama u kulla kulla ll-art
enné, enné mplanín ma farχa

Χost eχen stapl tel χevanát
l-Malek tel tinye ntχilek
u eχte nujme kantδillón
δawma, δawma mil sama χilek

Smacu tel Rabbna kílimtu
Naχni naχni ulatu
Mil tapχ ta δpuχtu la ttintsú
Fi l-se- fi l-secelík tattatu

Fi l-Catra sallu kulyom
Tlúpulla tatχalisna
Fi l-Kormatjiti χalf tanrúχ
Fi l-mo- fi l-moδca ta ntvelitna

Snin iχtír tatcişu kúliθkon
Teaχδen ill-ulaθkon
Taypín tekunu tválizman…
U l-nes… u l-nes ta enne şaθkon

Για να ακούσετε τα κάλαντα από τα παιδιά κάντε κλικ στον πιο κάτω σύνδεσμο.

https://youtu.be/la0yYK_HpIA

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here