Αγίου Γεωργίου του Σπόρου – 3 Νοεμβρίου 2018

0
741

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 10:00 π.μ. η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου στο εκκλησάκι του Αγίου που βρίσκεται στην βόρεια παραλία του Κόρνου στον Κορμακίτη.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ μαζί με τον εφημέριο του Κορμακίτη πάτερ Αντουάν Ρούκκος. Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Εκπρόσωπος Μαρωνιτών, ηΠρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Κάθλιν Ντόχερτυ, ο Ύπατος Αρμοστής Μεγάλης Βρετανίας Στίβεν Λίλι, ο Πρέσβης Ιταλίας Αντρέα Καβαλλάρι, η Πρέσβειρα Λιβάνου Κλωντ Αλ Χατζάλ
, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Ρέιμερ Μπέγκε, ο Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη, ο Πρόεδρος ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος καθώς επίσης και άλλοι  επίσημοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι .

Πριν από τη Θεία Λειτουργία εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου του Αγίου Μάρωνα κυρία Γεωργία Σκορδή Σιαμμούτη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μετά την καθιερωμένη Λιτανεία της εικόνας έγινε το καθιερωμένο φαγοπότι. Η κάθε οικογένεια είχε το δικό της τραπέζι αλλά και το δικό της χώρο όπου κάθε χρόνο τιμούν την γιορτή του Αγίου Γεωργίου του σπόρου.

Τη φετινή χρονιά γιορταστές του Αγίου Γεωργίου του σπόρου ήταν οι κληρονόμοι της Μαριάννας Σιαμμούτη ( Χατζητονίνας), του Ηλία Διόλα ( Πατσιαρή), και της Κατίνας και Ιωάννη Σιαμμούτη.

Σημεία τα οποία έχουμε εντοπίσει ως ιστοσελίδα για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου και χρήζουν αναφοράς είναι τα πιο κάτω :
•Για πρώτη φορά υπήρχαν αποχωρητήρια στο χώρο τόσο αντρών όσο και γυναικών τας οποία φρόντισε η τοπική αρχή να υπάρχουν εκεί.
•Για πρώτη φορά υπήρχε και χώρος για την τοποθέτηση των σκουπιδιών και πάλι με την φροντίδα της τοπικής αρχής.
•Ο χώρος όλος γύρω από το εκκλησάκι ήταν πεντακάθαρος.
•Η εκφώνηση πανηγυρικού, το οποίο γίνεται για δεύτερη φορά και φαίνεται ότι τείνει να καθιερωθεί, προσωπικά μας βρίσκει αντίθετους, διότι δεν είναι ούτε στην παράδοση μας ούτε στην λειτουργική μας. Κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για αυτά και δυστυχώς εμείς παρακολουθούμε. Η διαφωνία μας δεν έχει να κάνει με τα άτομα που τα έχουν πει αλλά με την ενέργεια. Η εκκλησία μας είχε στην παράδοση της σε τέτοιες γιορτές να διαβάζεται το συναξάρι του Αγίου.
•Μετά από χρόνια είδαμε γεωργούς να φέρνουν και να βάζουν σπόρους κάτω από την Αγία Τράπεζα για να τους ευλογήσει ο Ιερέας… ή να λειτουργηθούν. Κανένας αγιασμός τους δεν έγινε , εκτός και αν δεν χρειαζόταν.

  • Θετική η παρουσία της χορωδίας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη όπου έψαλλαν διάφορους ψαλμούς παλιούς αλλά και νέους άγνωστους ψαλμούς στα ελληνικά.

Για να δείτε φωτογραφίες από την γιορτή του Αγίου Γεωργίου κάντε κλικ ΕΔΩ

Για να δείτε τον πανηγυρικό της ημέρας κάντε κλικ ΕΔΩ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here