Ενημέρωση Εκπροσώπου Μαρωνιτών – 20/9/2018 – Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία

0
843

•Κυπριακό: στασιμότητα στο θέμα των Μαρωνιτών λόγω εκλογών στην Τουρκία και στον Λίβανο αλλά και για πολλούς άλλους παράγοντες. Ο Εκπρόσωπος ανάφερε ότι η επανεγκατάσταση στα χωριά τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε Μαρωνίτη. Όταν έρθει η ώρα της απόφασης η ηγεσία της κοινότητας θα συμβουλεύσει δεόντως.

•Αναφορά στο νέο σχέδιο επανεγκατάστασης που θα αφορά τον Κορμακίτη και την Καρπάσια και όταν αυτό καταστή δυνατό, θα αφορά και την Αγία Μαρίνα και τον Ασώματο. Ο Εκπρόσωπος, όπως ανάφερε, προέβη σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για τις πρόνοιες του νέου σχεδίου προς την Υπουργό Εργασίας η οποία δεν ήταν αρνητική χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κυβέρνηση θα είναι τόσο γενναιόδωρη. Οι εισηγήσεις του Εκπροσώπου αφορούσαν σε κίνητρα για τις νέες οικογένειες, δηλαδή επιδότηση για επιδιόρθωση ή ανέγερση ή ενοικίαση κατοικίας και επιδότηση για ξεκίνημα επιχείρησης. Αυτά θα είναι επιπλέον της μηνιαίας επιδότησης που θα λαμβάνει ένα ζευγάρι ή μια οικογένεια που θα επανεγκατασταθεί. Στο τραπέζι της επανεγκατάστασης τέθηκε και το θέμα του δημοτικού σχολείου το οποίο είχε συζητηθεί και με το Υπουργείο Παιδείας. Τώρα είμαστε σε αναμονή για την εκπόνηση του νέου σχεδίου από την κυβέρνηση. Το υφιστάμενο σχέδιο θα συνεχιστεί με αυστηρότερους ελέγχους και μηδενική ανοχή στους παρανομούντες.

•Ο Εκπρόσωπος προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά πεπραγμένα της κοινότητας για τη διετία. 127,000 ευρώ τα συνολικά έσοδα από κρατικές πηγές (74,000) και από οργανισμούς και ιδιώτες (33,000). Τα συνολικά έξοδα ήταν 113,000 ευρώ. Πλεόνασμα 14,000 ευρώ τα οποία όμως είναι χορηγία του Υπουργείου Παιδείας για δράσεις του Γραφείου Εκπροσώπου που αφορούν στην Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική Γλώσσα.

•Αναφέρθηκε στους εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της κοινότητας τονίζοντας ότι επετεύχθη ο σκοπός όπως τα παιδιά που αποφοιτούν από το Δημοτικό Σχολείο Άγιος Μάρωνας συνεχίζουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Σχολής Τέρρα Σάντα. Στόχος είπε είναι τα Μαρωνιτόπαιδα να παραμένουν στα εθνικά σχολεία της Μαρωνιτικής Κοινότητας όπου μαθαίνουν την ταυτότητα τους και τη θρησκεία τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κοινότητα δεν θα στηρίζει όλα τα παιδιά της, είτε φοιτούν σε αυτά τα σχολεία είτε στα δημόσια ή άλλα ιδιωτικά. Αναφορά έγινε και στη Σχολή Αγία Μαρία στη Λεμεσό όπου καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για επίλυση προβλημάτων. Στο συγκεκριμένο θέμα, ο Εκπρόσωπος ολοκλήρωσε αναφερόμενος στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Κύπρου και Σχολής Τέρρα Σάντα, το οποίο έχει μπει σε νέα βάση με τη συμβολή του ίδιου ως μέλος του Δ.Σ. της σχολής και με σημαντικές παρεμβάσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.

•Τελευταίο κομμάτι της παρουσίασης ήταν τα αναπτυξιακά έργα. Αναφορές στο νέο κοιμητήριο Μαρωνιτών στην Ανθούπολη το οποίο μετά από πολλά εμπόδια βρίσκεται υπό ανέγερση και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Το υφιστάμενο κοιμητήριο δεν είχε άδεια οικοδομής και πολεοδομική άδεια, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Κοιμητηρίων και ο Εκπρόσωπος να μεριμνήσουν και να εξασφαλίσουν τις άδειες και για το υφιστάμενο αλλά και για το νέο κοιμητήριο. Εκτενής ενημέρωση για το Center for Cooperation που θα ανεγερθεί στον Κορμακίτη, σε γη της εκκλησίας στον χώρο του δημοτικού σχολείου.Καταβάλονται προσπάθειες για χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξαιρετικής σημασίας οι παρεμβάσεις του Ευρωβουλευτή Ράιμερ Μπέγκε στο κομμάτι αυτό, τον οποίο και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως ο Εκπρόσωπος όπως και τη σύζυγο του Μαρία Κόκκινου. Το έργο θα αφορά όλα τα χωριά και όχι μόνο τον Κορμακίτη. Το κόστος εκτιμάται στο ένα εκατομμύριο, συμπεριλαμβανομένων των γηπεδικών εγκαταστάσεων. Τέλος, ο Εκπρόσωπος έκανε λόγο για το μεγαλεπίβολο έργο στο τεμάχιο γης που ανήκει στην κοινότητα στην Πάνω Δευτερά, εδώ και δεκάδες χρόνια και παρέμενε αναξιοποίητο. Το Maronite Sporting Centre που είναι το όνειρο της νέας γενιάς έχει μπει για τα καλά σε τροχιά υλοποίησης μετά και τον απεγκλωβισμό του τεμαχίου από χωράφι, σε χώρο με δυνατότητα ανέγερσης εγκαταστάσεων. Πολλά τα προβλήματα αφού δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί στο τεμάχιο και αυτό δεν επιτρέπει την άδεια οικοδομής. Μετά από δύο χρόνια επίπονων προσπαθειών, άνοιξε ο δρόμος για το τεμάχιο αφού αναμένεται να υποβληθούν οι αιτήσεις για απαλλοτρίωση ιδιωιτικών τεμαχίων που εμποδίζουν την πρόσβαση, στο κτηματολόγιο. Το κόστος αναμένεται να είναι στα 3 εκατομμύρια ευρώ με το κράτος να είναι ο σημαντικότερος χρηματοδότης. Το ποδοσφαιρικό στάδιο εντός του Maronite Sporting Centre, με απόφαση του Εκπροσώπου θα ονομαστεί Στάδιο «Ρογήρος Κουμέττου», εις ένδειξην εκτίμησης στον μοναδικό Μαρωνίτη αγνοούμενο.

•Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ενώπιον της κοινότητας τρισδιάστατα σχέδια του Centre for Cooperation στον Κορμακίτη και του Maronite Sporting Centre, τα οποία εντυπωσίασαν.

Για να δείτε το Βίντεο με το Maronite Sporting Center κάντε κλικ ΕΔΩ
Για να δείτε το βίντεο με το Centre for Cooperation κάντε κλικ ΕΔΩ
Για να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση κάντε κλικ ΕΔΩ

Για να δείτε όλη την παρουσίαση μέσα από το YouTube  όπως παρουσιάστηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα μας κάντε κλικ ΕΔΩ

https://www.facebook.com/kormakitisnet/videos/296712494248419/

https://www.facebook.com/kormakitisnet/videos/853332828390267/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here