Το πρόβλημα της ποντίκας επανεμφανίστηκε ξανά στον Κορμακίτη

0
1183

Μετά από το 2014 εμφανίστηκε ξανά στον Κορμακίτη το πρόβλημα της Ποντίκας σχεδόν σε όλες τις περιοχές του χωριού.

Αρκετές χαρουπιές , ειδικά στην ανατολική και βόρεια πλευρά του Κορμακίτη ξεκίνησαν να αλλάζουν χρώμα , μέρος των δέντρων ξεκίνησαν και μαραίνονται και ξεραίνονται τα φύλλα τους διότι οι πιοντίκες τρώνε τον φλοιό των χαρουπιών.

Η ποντίκα αποτελεί ένα σημαντικό εχθρό στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα , αφού προκαλεί πάμπολλες και ποικίλες ζημιές. Μερικές από τις συνηθισμένες ζημιές που προκαλεί είναι: α) ξύνει και πληγώνει τους κορμούς και βλαστούς δέντρων, β) κατατρώγει τους καρπούς, καταναλώνει και καταστρέφει αποθηκευμένες ζωοτροφές, γ) τρέφεται με αυγά και νεογνά πουλερικών, δ) καταστρέφει συστήματα άρδευσης και πλαστικά θερμοκηπίου, ε) μεταδίδει νόσους σε παραγωγικά ζώα, κ.ά. Η ποντίκα επίσης είναι φορέας σοβαρών ανθρωπογενών νόσων και μπορεί να βλάψει τη δημόσια υγεία.

Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κορμακίτη και έθεσε το πρόβλημα αυτό που μαστίζει τον τελευταίο καιρό το χωριό μας και μας ανάφεραν τα πιο κάτω:

«Έχουν μεταφερθεί τα τελευταία 3 χρόνια τεράστιες ποσότητες ποντικοφάρμακου στον Κορμακίτη και η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά. Φέτος παρατηρείται έξαρση του φαινομένου ειδικά στις χαρουπιές τόσο στον Κορμακίτη όσο και στο Ριζοκάρπασο και στην Πάφο. Αναμένουμε επιστημονικές οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας ενώ παράλληλα , όπως μας συμβούλεψαν , η νέα παραλαβή θα τοποθετηθεί στις χαρουπιές από άτομα που θα παρακολουθήσουν ειδικά μαθήματα»

Αναμένουμε ότι σύντομα θα δοθούν οι επιστημονικές οδηγίες στο Κοινοτικό Συμβούλιο και εκπαιδευτούν τα κατάλληλα άτομα έτσι ώστε να τοποθετήσουν κατάλληλα το ποντικοφάρμακο πριν να είναι αργά και επεκταθεί το φαινόμενο σε ολόκληρο τον Κορμακίτη και καταστραφούν οι χαρουπιές.

Η ιστοσελίδα θα παρακολουθεί τις διάφορες ενέργειες και θα επανέλθει σύντομα με τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της ποντίκας στον Κορμακίτη. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας και την υγεία μας .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here