Θεία Λειτουργία στην Καμπυλή- Προσπάθεια επιδιόρθωσης της Εκκλησίας

0
934

Το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου έγινε στην αρχαία εκκλησία της Παναγίας της Καμπυλής η τέλεση της Θεία Λειτουργίας από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ. Τελέστηκαν 3 θείες Λειτουργίες τις οποίες τέλεσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.

Πριν από την έναρξη της Θείας Λειτουργίας η Εκκλησιαστική Επιτροπή των Αρχαίων Εκκλησιών, που είναι υπεύθυνη και για την εκκλησία της Παναγίας στην Καμπυλή, φρόντισε να διαβαστεί ένα ιστορικό κομμάτι που μιλά αποκλειστικά για την Καμπυλή και την Εκκλησία της.

Ο πρόεδρος της επιτροπής κος Ιωάννης Καρής ανάφερε με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ότι η εκκλησία θα επιδιορθωθεί και ανάφερε τις εργασίες που θα γίνουν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά της εκκλησίας . Επιδιόρθωση του πατώματος εξωτερικά, των πεζουλιών της εκκλησίας, αφαίρεση των σοβάδων εσωτερικά και συντήρηση τοιχογραφιών και εγκατάσταση ρεύματος. Κάλεσε τον κόσμο όπως προσφέρει γενναιόδωρα για το σκοπό αυτό. Να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα για το σκοπό αυτό έχουν εισφέρει 50 άτομα , είτε μικρά είτε μεγάλα ποσά.

O Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος μας κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τόνισε ότι πρέπει στα χωριά μας και στις εκκλησίες μας να γίνονται και βαφτίσεις και γάμοι και όχι μόνο κηδείες. Ανάφερε ότι η τελευταία βάφτιση στην εκκλησία της Παναγίας της Καμπυλής ήταν το 1962 και ο τελευταίος που βαφτίστηκε εκεί ήταν ο βουλευτής Κερύνειας κ. Μάριος Μαυρίδης.

Τα ιστορικά στοιχεία που διαβάστηκαν κατά την τέλεση και των τριών θείων Λειτουργιών είναι τα πιο κάτω :

«Το να σεργιανίσει κανείς στα χνάρια της ιστορίας αποτελεί μια όμορφη εμπειρία. Όταν πρόκειται ομως για την ιστορία της δικής σου κοινότητας, των δικών σου ανθρώπων αυτό το ταξίδι γίνεται συνάμα συναρπαστικό. Γι α μας, του Μαρωνίτες της Κύπρου, αποτελεί και μια πρόκληση η αναζήτηση πληροφοριών για την ιστορία μας τόσο λόγω της μακραίωνης παρουσίας μας στον τόπο τούτο αλλά και της περιορισμένης μελέτης πρωτογενών ιστορικών πηγών που κάνουν αναφορά σε αυτή. Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην ιστορία των Μαρωνιτών και δίνει πληροφορίες για την παρουσία τους στο χωριό Καμπυλή είναι το βιβλίο που έκδοσε το Ίδρυμα Χωρεπισκόπου Ιωάννη Φοραδάρη.

Στο συγκεκριμένο αρχείο του Χωρεπισκόπου γίνεται αναφορά στα αρχεία που ιδιοχείρως αντέγραψε ο Πατέρας Αντώνιος Σκαντάρ ο Β’ από τον Ασώματο. Σύμφωνα με τα αρχεία αυτά το πρώτο βάφτισμα στο χωριό Καπυλή έγινε το 1600.

Αναφορά στο μαρωνίτικο χωριό της Καμπυλής γίνεται και από τον Επίσκοπο Λευκωσίας και αργότερα Πατριάρχη Μαρωνιτών Στέφανο Ντουάηχη. Ο Στέφανος Ντουάηχη χειροτονήθηκε Επίσκοπος Λευκωσίας το 1668 και την επόμενη χρονιά επισκέφτηκε την Κύπρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, επισκέφθηκε όλους τους Μαρωνίτες της Κύπρου μεταβαίνοντας σε όλες τις πόλεις και χωριά χορηγώντας το Μυστήριο του Χρίσματος και τους ιερατικούς βαθμούς. Έγραψε ιδιοχείρως πολλά και διάφορα γεγονότα στα βιβλία πολλών εκκλησιών και τα βιβλία αυτά φυλάττονται μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στα γεγονότα αυτά είναι και η ευλογία ενός μαρμάρου για τη Θεία Λειτουργία στο χωριό Καμπυλή. Το μάρμαρο αυτό μεταφέρθηκε αργότερα από τον Επίσκοπο Πέτρο Σιέπλη στο Πατριαρχείο Πεκέρκε στο Λίβανο με την ολοκλήρωση της επίσκεψης που έκανε στην Κύπρο με τον Πατέρα Σιηκραλλάχ Χούρη και μετέπειτα Επίσκοπο Τύρου.

Τον Στέφανο Ντουάηχη διαδέχθηκε το 1674 ο Επίσκοπος Πέτρος Ντουμέτ Μαχλούφ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην Κύπρο το 1677 ο Πέτρος Ντουμέτ Μαχλούφ, έγραψε στο βιβλίο της Εκκλησίας της Καμπυλής τα εξής: «Το 1677 εγώ ο ταπεινός των Ιερέων, Πέτρος Μαχλούφ εκ του χωριού Γόστα, όστις χειροτονήθην Επίσκοπος Λευκωσίας της Κύπρου υπό του Στεφάνου Ντουάηχη, Πατριάρχου Μαρωνιτών, ήλθον να επισκεφτώ τα τέκνα της Ενορίας μου Καμπυλής, και εχειροτόνησα τον υποδιάκονον Μωϋσή, υιό του Γεωργίου , γνωστού ως Μανσούρ Τουλάνη, εις Ιερέα επί της Αγίας Τραπέζης της εκκλησίας της Καμπυλής και υπό ημερομηνίαν 21ην Ιουνίου».

Αυτές είναι μόνο τρεις ιστορικές πηγές που φανερώνουν την παρουσία των Μαρωνιτών στο χωριό Καμπυλή για περισσότερο από τρεις αιώνες. Η Παναγία της Καμπυλής αγαπήθηκε από πολλές γενιές Μαρωνιτών και κατάφερε να διατηρήσει την παρουσία της στον ιστορικό τούτο τόπο για τους Μαρωνίτες. Είχαμε την τύχη να την κληρονομήσουμε από τους γονιούς μας και καθήκον μας να την παραδώσουμε στα παιδιά μας. Ας μας ευλογεί και ας μας προστατεύει όλους.»

Για να δείτε φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία στις 15 Αυγούστου το πρωί κάντε κλικ ΕΔΩ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here