Thursday, March 28, 2024
ΑρχικήΆρθραΟι χελώνες Caretta-Caretta

Οι χελώνες Caretta-Caretta

H χελώνα Caretta-Caretta είναι ένα από τα τρία είδη χελώνας που ζουν ακόμη στη Μεσόγειο και είναι δυνατόν να την δείτε και στη Κύπρο γιατί αποθέτει τα αυγά της στις παραλίες της Λάρας (Πάφος) και στις παραλίες του Λυθράτη (Κορμακίτη).

Αυτές οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να φτάσουν σε σημαντικές διαστάσεις ( η μεγαλύτερη ζυγίζει 140 κιλά και έχει μήκος περίπου 120 εκατοστά, ενώ η μικρότερη 80 εκατοστά) αλλά η κίνησή τους παραμένει πολύ γρήγορη. Χάρη στα μεγάλα μπροστινά πτερύγια και στα πίσω που είναι άκαμπτα μπορούν να φτάσουν τα τριάντα χιλιόμετρα την ώρα και έτσι να προστατεύονται από τυχόν κινδύνους.

Η Caretta Caretta έχει την ιδιαιτερότητα να γυρνά για να αποθέσει τα αυγά της στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε και επομένως έχει τεράστια σημασία η διατήρηση των συνθηκών για να διασωθούν οι φωλιές, διαφορετικά διακυβεύεται η επιβίωση του είδους.

Η περίοδος επώασης είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα θηλυκά βγαίνουν στην παραλία για να αποθέσουν τα αυγά. Όταν είναι στη στεριά γίνονται ευάλωτα γιατί, λόγω του εκτοπίσματός τους κινούνται πολύ αργά και, αντίθετα από τις χελώνες της στεριάς, δεν έχουν την ικανότητα να κρύβονται μέσα στο κέλυφός τους για να προστατευθούν. Η θηλυκή χελώνα εξερευνά το έδαφος ελέγχοντας την απόσταση από την θάλασσα, την θερμοκρασία και την ποιότητα της άμμου για να διαλέξει το πιο κατάλληλο μέρος όπου θα αποθέσει τα αυγά της. Μόλις διαλέξει το σημείο σκάβει με τα πτερύγια μια τρύπα βάθους 50 εκ αποθέτει εκεί τα αυγά, που είναι μικρά και μαλακά ώστε να μη σπάνε πέφτοντας. Γεννάει περίπου 120 αυγά που κάνουν (το 60%) πενήντα περίπου ημέρες για να εκκολαφθούν.

Με το σκάσιμο των αυγών τα μικρά χελωνάκια αναρριχώνται ομαδικά στην επιφάνεια της άμμου και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Η έξοδός τους από τη φωλιά συνήθως γίνεται αργά το απόγευμα ή νωρίς το χάραμα. Τα μικρά προσανατολίζονται από τον φωτεινότερο ορίζοντα που συναντούν. Η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους, ψάρια, τρωκτικά αλλά και κινδύνους όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα. Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί!

Η χελώνα καρέτα είναι ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους.

Μέτρα προστασίας της χελώνας Όσοι από εσάς θα θέλουν να δουν τις χελώνες στον Λυθράτη και την γύρω περιοχή παρακαλώ όπως προσπαθήσετε να τηράτε τα πιο κάτω για να συνεχίσουν οι χελώνες να έρχονται στις παραλίες μας.

1. Διατειράτε την παραλία πάντα καθαρή.

2. Αποφεύγεται όσο μπορείτε τις περιοχές που υπάρχουν οι φωλιές των χελώνων. (Είναι ευδιάκριτες γιατί υπάρχει ομάδα παρακολούθησης από φοιτητές διαφόρων πανεπιστημίων και τις καταγράφουν)

3. Αν θα πάτε να δείτε τις χελώνες που βγαίνουν για να γεννήσουν μην τις ενοχλάτε, μην κάνετε θόρυβο και μην ανάβετε τα φανάρια σας πάνω στις χελώνες γιατί μετά επιστρέφουν πίσω στην θάλασσα και θα πάνε κάπου αλλού να αφήσουν τα αυγά τους.

4. Μην αγγίζεται τις χελώνες.

5. Οταν γεννιούνται τα μικρά μην τα πιάνετε με τα χέρια. Είναι τόσο ντελικάτα που μπορεί να τους κάνετε ζημιά.

6. Μην στέκεστε μπροστά τους τα μικρά προσανατολίζονται από τον φωτεινότερο ορίζοντα που συναντούν, για αυτό μην ανάβετε φανάρια γιατί παρασύρονται από το φως με κίνδυνο να μην μπουν στην θάλασσα και να πεθάνουν.

7. Μην πατάτε μπροστά τους σαν πηγαίνουν προς την θάλασσα γιατί η δικές σας πατημασιές για τα μικρά χελωνάκια είναι ολόκληρα βουνά.

8. Προστατεύεται τα χελωνάκια από καβούρια, αλεπούδες και άλλα μικρά ζώα που καραδοκούν. Αυτά όλα για να σώσουμε τις χελώνες.

Τίποτα το δύσκολο. Φτάνει να τα τηράμε.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments