Ιππότης του Αγίου Σιλβέστρου

0
1386

Τι είναι αυτή η τιμητική διάκριση, σε ποιους δίνεται και γιατί ;

Μερικά από τα ερωτήματα που κυριαρχούν αυτές τις μέρες στην Μαρωνιτική κοινότητα της Κύπρου μετά από την ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέιφ ότι τρία άτομα θα τιμηθούν με αυτό το τιμητικό δίπλωμα.

Το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, το απόγευμα , στη Θεία Λειτουργία στη Λεμεσό, όπου έγινε και η Θεία Πρώτη Κοινωνία , τιμήθηκε η Κυρία Hayat Mouannes Harfouche Την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, και ώρα 5:30 μ.μ. θα τιμηθεί ο Κύριος Ιωάννης Καρής, στην Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου ενώ ο τρίτος τιμώμενος Κύριος Αντώνης Χατζηγιαννάτζης , ακόμα δεν έχει αναφερθεί πότε θα τιμηθεί.

Το Πνευματικό Ιππικό Τάγμα του Αγίου Σιλβέστου Πάπα και Μάρτυρα είναι μία από τις πέντε διακρίσεις Ιππότη που απονέμεται απευθείας από τον Πάπα .

Σκοπός είναι να τιμηθούν οι καθολικοί λαϊκοί που συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της εκκλησίας. Η τιμητική διάκριση αυτή απονέμεται επίσης και σε μη καθολικούς εξέχοντες Αγγλικανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους.

Τα βραβεία του Τάγματος δίνονται κατά κανόνα κατόπιν συστάσεως των Επισκοπών ή των Αποστολικών Νουντσών (οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν από τους ενοριακούς ιερείς στον επίσκοπό τους για λογαριασμό του).

Στους τιμώμενους δίνεται ένας Σταυρός ο οποίος τοποθετείται στο στήθος του τιμώμενου. Ο σταυρός του Τάγματος είναι ένας χρυσός σταυρός λευκής σμάλτου επιφάνειας, στο κέντρο της οποίας είναι η εικόνα του Αγίου Σιλβέστου, που περιβάλλεται από έναν μπλε εμαγιέ κύκλο που φέρει την επιγραφή με γράμματα χρυσού SANC.. Στην εμπρόσθια όψη, στο κέντρο, βρίσκονται τα παπικά τιάρα και τα διασταυρωμένα κλειδιά με την ημερομηνία της αποκατάστασης του Τάγματος

Υποχρεώσεις
Οι παπικοί ιππότες και δούλοι δεν έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις λόγω του ότι τους δόθηκε η προσωπική τιμή της προσχώρησης σε ένα Τάγμα. Ωστόσο, είναι συνηθισμένο να προσκληθούν να συμμετάσχουν σε σημαντικά γεγονότα της επισκοπής τους, όπως η εκδήλωση επισκόπων, η χειροτονία των ιερέων και η εισαγωγή νέου επισκόπου στη δική του επισκοπή. Σε τέτοιες επίσημες περιπτώσεις θα φορούσαν την στολή της Τάξης.

Δικαίωμα του κάθε επισκόπου να τιμά αυτούς τους οποίους βρίσκονται δίπλα του και τον στηρίζουν. Μία διάκριση που τιμά αυτούς που την παραλαμβάνουν και τις οικογένειες τους έστω και αν κάποιοι διαφωνούν με αυτές τις ενέργειες του Αρχιεπισκόπου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here