Η Περίπτωση της Αγίας Ειρήνης Κερύνειας

0
1760

Επιστημονικό συμπόσιο για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 5-6 Μαΐου 2018, στο Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής στην Λευκωσία το επιστημονικό συμπόσιο για την Πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου με τίτλο: Η Περίπτωση της Αγίας Ειρήνης Κερύνειας».

Το επιστημονικό συμπόσιο ήταν υπό την αιγίδα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Κ. Νίκου Αναστασιάδη .

Το συμπόσιο διοργάνωσε η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών με την στήριξη του Γραφείου Ευραπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο . Συνδιοργάνωση  η κοινότητα Αγίας Ειρήνης Κερύνειας με την συνεργασία της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων.

Στο επιστημονικό συμπόσιο, την δεύτερη ημέρα, την Κυριακή, συμμετείχαν και τα γειτονικά χωριά της Αγίας Ειρήνης με τους Κοινοτάρχες τους, Διόριος, Καπούτι, Κορμακίτης, Λάπηθος, Λιβερά, Μύρτου και Συριανοχώρι και το θέμα ήταν : «Προφορικές μαρτυρίες για τις σχέσεις με την Αγία Ειρήνη Κερύνειας».

Τον Κορμακίτη εκπροσώπησε ο αναπληρωτής κοινοτάρχης Κορμακίτη κ. Βαλεντίνος Κουμέττου ο οποίος στην ομιλία του ανάφερε τα πιο κάτω :

« ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ- ΚΟΡΜΑΚΙΤΗΣ

Μια ιδιαίτερη σχέση πολλών δεκαετιών που αδελφοποίησε τις δύο  κοινότητες και τον κόσμο τους. Η καθημερινότητα ήταν αυτή που καθόρισε την επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων των χωριών μας και έτσι αναπτύχθηκε φιλία και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Προσωπική, επαγγελματική, εμπορική και κοινωνική.

Ο Κορμακίτης ήταν η πρωτεύουσα της περιοχής με λεωφορεία να πηγαίνουν δύο με τρεις φορές  την ημέρα στη Λευκωσία, με ταβέρνες, με εμπορικές δραστηριότητες, συνεργατική και ποικιλία μαστόρων.

Προσέλκυσε έτσι τον κόσμο της Αγίας Ειρήνης. Εξυπηρετούνταν και αυτοί. Μαρωνίτες, Έλληνες και Τούρκοι ζούσαν αρμονικότατα και εργάζονταν μαζί. Είχαν κοινές περιουσίες. Πολλοί Αηρινιώτες μιλούσαν, ακόμη, ικανοποιητικά, και την Αραβική διάλεκτο του Κορμακίτη λόγω της καθημερινής επαφής τους με Μαρωνίτες.

Ρωτώντας εγκλωβισμένους γέροντες του Κορμακίτη έμαθα ότι πολλοί κάτοικοι των δύο χωριών εργάζονταν μαζί στα κτήματα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οι Μαρωνίτες βοσκοί και οι γεωργοί λένε τα καλύτερα λόγια για τη φιλοξενία και την καλοσύνη των κατοίκων της Αγίας Ειρήνης, οι οποίοι όταν τους έβλεπαν με τα κοπάδια τους ή να οργώνουν και να θερίζουν κοντά στην Αγία Ειρήνη ήταν πάντοτε πρόθυμοι να τους βοηθήσουν και να τους φιλέψουν.

Αρκετοί κάτοικοι της Αγίας Ειρήνης δανείζονταν από την Συνεργατική του Κορμακίτη και πιο παλιά από τους μεγαλέμπορους του χωριού. Έκαναν δε και εμπορικές πράξεις μαζί τους, δηλαδή αγόραζαν και πουλούσαν προϊόντα.

Ακόμη και το ταχυδρομείο και τα σχολικά βιβλία έρχονταν στον Κορμακίτη και τα παραλάμβαναν οι υπεύθυνοι των γειτονικών χωριών.

Η μετάβαση από και προς τα δύο χωριά γινόταν κυρίως με γαϊδούρια ή με τα πόδια.

Οι σχέσεις αυτές που παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ακλόνητες παρά τη προσφυγιά μπορούν να ξαναζωντανέψουν, έστω και με τη σημερινή τους μορφή, δηλαδή την εμπλοκή της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης, προνόμια που δεν υπήρχαν στους ελεύθερους καιρούς πριν το 1974, μόνο με τη λύση του Κυπριακού και την ευλογημένη επιστροφή.

Τελειώνοντας θέλω υπό την ιδιότητα μου σαν Κοινοτική Αρχή να διαβεβαιώσω τους Αηρινιώτες ότι για μας τους Κορμακιτιανούς παραμένουν πάντοτε συγχωριανοί μας, φίλοι μας, γείτονες μας και συναγωνιστές.

Βαλεντίνος Κουμέττου

Αναπληρωτής Κοινοτάρχης Κορμακίτη»

Με το τέλος των ομιλιών όλων των χωριών έγινε συζήτηση και διάφορες ερωτήσεις. Η πλειοψηφία των ερωτήσεων ήταν για τις σχέσεις του Κορμακίτη με την Αγία Ειρήνη για το λόγω ότι μεταξύ των δύο χωριών υπήρχε μεγάλη συνεργασία και ο Κορμακίτης ήταν η πρωτεύουσα των γύρω χωριών.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here