Άγιος Γεώργιος Κορμακίτη, Τεχνικά Θέματα

0
966

Του Ανδρέα Λόρδου

Αγαπητοί φίλοι,

Σε χθεσινή συνάντηση με τον κ. Αντώνη Χατζηγιαννάκη εκ μέρους της Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, είχα την ευκαιρία να σχηματίσω μια πρώτη άποψη για το όμορφο κτίριο αυτό, το οποίο στατικά φαίνεται ισχυρό. Η τρίκλιτη αυτή Βασιλική χρειάζεται την φροντίδα και αγάπη της Κοινότητας η οποία μεγαλούργησε ξεκινώντας την κατασκευή του το 1899.

Η πιο κάτω λεπτομερής αναφορά στο τι έχει διαμειφθεί σκοπό έχει να βοηθήσει την Κοινότητα να συντάξει ένα Πρόγραμμα Αναγκών και να εργαστεί συλλογικά.

Υφιστάμενα Σχέδια και Μελέτες
Αυτά πρέπει να συλλεχθούν με σκοπό την εύκολη αναφορά όλων, ως και την δημιουργία αρχείου.

Δάπεδα.
Το δάπεδο του κεντρικού χώρου πρέπει να μείνει.
Οι υπερυψωμένες κλίτες εκατέρωθεν του μεσαίου κλίτους να κατεβούν στο ίδιο επίπεδο με το μεσαίο κλίτος.
Το επίπεδο του ιερού Βήματος να επιμηκυνθεί για περίπου 80 εκ περίπου.
Αφαίρεση ενός σκαλιού από τα τρία σκαλιά της υπερυψωμένης περιοχής του ιερού Βήματος επί της οποίας εδράζεται η Αγία Τράπεζα.

Τοίχοι και κίονες
Οι κίονες και οι καμάρες τους, φτιαγμένα από πελεκητή πέτρα, ως και οι να απογυμνωθούν από επιχρίσματα.
Οι τοιχοποιίες μεταξύ των κιόνων, φτιαγμένοι από απελέκητη πέτρα, να παραμείνουν επιχρισμένοι προς αποφυγή σκόνης αφού εξεταστεί η ποιότητα του επιχρίσματος και κριθεί ως μη ζημιογόνα για την αμμόπετρα.

Τοιχογραφίες
Να ελεγχθεί κατά πόσον τα υφιστάμενα επιχρίσματα των θόλων και των τοίχων είναι ικανά να δεχθούν τοιχογραφίες.

Ηλεκτρολογικά
Εκλογίκευση της ηλεκτρικής εγκατάστασης με σκοπό να μην παρεμβαίνει οπτικά στο χώρο στον βαθμό δυνατόν.
Εγκατάσταση συστημάτων καμερών υψηλής ευκρίνειας με σκοπό την απευθείας μετάδοση των τελετουργιών παντού στην Κύπρο και στον κόσμο, και την ασφάλεια του κτιρίου.

Υγρασίες
Στο επίπεδο ισογείου περιμετρικά της Εκκλησίας πρέπει να δημιουργηθεί σύστημα αποχέτευσης ομβρίων, και να αφαιρεθούν όλα τα επιχρίσματα από τσιμεντοειδή σουβά, ο οποίος εγκλωβίζει υγρασία και καταστρέφει την τοιχοποιία.
Στο επίπεδο φωταγωγού (περιμετρικά στον πάνω όροφο) παρατηρείται συνεχής υγρασία λόγω ελλιπής λεπτομέρειας του πεζουλιού επί του οποίου εδράζονται και τα παράθυρα (υπήρχε κεραμίδι το οποίο αφαιρέθηκε).
Στο επίπεδο οροφής πρέπει να γίνει επανεγκατάσταση του συστήματος υδρορροών του κτιρίου που αφαιρέθηκε από την απόληξη της.
Στο επίπεδο οροφής πρέπει να γίνει διόρθωση των κλίσεων των επιφανειών οροφής που συγκρατούν νερά (στη βάση καμπαναριών και αλλού), να μονωθούν λεπτομέρειες όπου το νερό εισχωρεί πέριξ των δύο καμπαναριών και επί της βάσης του σταυρού, η οποία παρουσιάζει τριχοειδείς ρωγμές.

Δροσισμός/Εξαερισμός
Τα παράθυρα και η σκίαση τους ως έχουν δεν υποβοηθούν τον δροσισμό και τον εξαερισμό, και η υγρασία παγιδεύεται εντός του κτιρίου όπου επηρεάζει τα επιχρίσματα.
Δεν υπάρχει παθητικό σύστημα εξαερισμού του κτιρίου.

Πρόσβαση στο κτίριο
Η πρόσβαση στην οροφή και σε άλλους χώρους πρέπει να γίνει πιο ασφαλής και με καλύτερο φωτισμό, με σκοπό την τακτική επιθεώρηση και συντήρηση των χώρων της Εκκλησίας, το άνοιγμα παραθύρων με σκοπό τον νυκτερινό δροσισμό κ.ο.κ.

Ηχητική
Η μέτρια ηχητική ικανότητα του χώρου προβληματίζει.

Χώροι Υγιεινής
Ανάγκη ύπαρξης αποχωρητηρίου στο δωμάτιο του Ιερέα της Κοινότητας.

Παράθυρα/Υαλοπίνακες
Η μετατροπή των υαλοπινάκων σε βιτρό θα προσθέσει στο ύφος της Εκκλησίας αυτής.

Προαύλιο
Το προαύλιο της Εκκλησίας είναι τοποθετημένο εν μέρει πάνω από παλιά κοίτη ποταμού. Τα δάπεδα του προαυλίου έχουν τύχει καθίζησης, και η εισχώρηση βρόχινου νερού σε ποσότητες επηρεάζει την εξωτερική τοιχοποιία της Εκκλησίας, η οποία ανέπτυξε υγρασίες περιμετρικά.
Ο χώρος στερείται σκίασης, νυκτερινού φωτισμού, δαπέδων και γενικά σχεδιασμού που θα καθιστά τον χώρο ως ικανό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Κοινότητας.

Νομικό Καθεστός Κτιρίου
Η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου δεν θεωρείται διατηρητέα ούτε ιστορική, παρόλον ότι ξεκίνησε το 1899, και παρόλον ότι αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό και σημαντικό κτίριο της Κοινότητας. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να ευεργετηθεί επαρκώς από κονδύλια.
Στο παρών δεν είναι καθαρό εάν πρέπει να υποβληθεί αίτηση για άδεια από Αρχές, εφόσον οι εργασίες αφορούν αποκατάσταση.

Προϋπολογισμός Έργου
Η πρόσληψη Επιμετρητή εκ μέρους του Εργοδότη θα βοηθήσει στην εκπόνηση του προϋπολογισμού, την διαχείριση προτεραιοτήτων, και την απεικόνιση των εξόδων/προσέλκυση δωρεών από εύπορα μέλη της Μαρωνιτικής Κοινότητας και όχι μόνον.

Ομάδα Έργου
Στην Ομάδα Σχεδιασμού για τα εσωτερικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει Αρχιτέκτων, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (ΤΚ), Μηχανικός Ηχητικής. Για τα Εξωτερικά θέματα (δαπέδου προαύλιου) θα πρέπει να συνεισφέρει τις γνώσεις του ένας Πολιτικός Μηχανικός.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here