Wednesday, May 8, 2024
ΑρχικήΚορμακίτηςΕιδήσειςΕνημερωτικό Δελτίο Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη- Σεπτέμβριος 2017

Ενημερωτικό Δελτίο Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη- Σεπτέμβριος 2017

Μέσα από το ενημερωτικό δελτίο ο εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη γράφει όλες τις εορτές και τους εορταστές του Κορμακίτη για τον κάθε μήνα.

Την ερχόμενη Κυριακή η Θεία Λειτουργία αντίς 8:00 π.μ. θα γίνει ώρα 9:00 π.μ. Καθημαρινά οι Θείες Λειτουργίες τελούνται ώρα 7:00 π.μ. ενώ τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές ώρα 8:00 π.μ. Το Σάββατο απόγευμα η Θεία Λειτουργία τελείται για το μήνα Σεπτέμβριο ώρα 5:00μ.μ.

Για να διαβάσετε το ενημερωτικό του μηνός Σεπτεμβρίου κάντε κλικ ΕΔΩ

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ – 8 Σεπτεμβρίου

Γεννήθηκε 15 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτή ήταν η ηλικία της Μαρίας, όταν της παρουσιάστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και της ανήγγειλε το Σχέδιο του Θεού.

Η Μαρία ήταν από το γένος του Αβραάμ, από τη φυλή του Ιούδα, από την οικογένεια του βασιλιά Δαβίδ. Οι γονείς της ήσαν άγιοι άνθρωποι, στολισμένοι με όλες τις αρετές. Ονομάζονταν Ιωακείμ (που σημαίνει «ο Κύριος υψώνει») από τη φυλή του Ιούδα και την ευγενή οικογένεια του βασιλιά Δαβίδ και Άννα (που σημαίνει «χάρη» και ήταν ένα όνομα αρκετά διαδεδομένο στην Παλαιστίνη).

Η Ανατολική και η Δυτική Εκκλησία έχουν την εορτή των Αγίων Ιωακείμ και Άννας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Πολλές πόλεις και χωριά φιλονικούν μεταξύ τους και ζητούν να έχουν την τιμή ότι η Μαρία γεννήθηκε κοντά τους: Η Ναζαρέτ, η Βηθλεέμ, η Σέφορις. Η αρχαιότερη παράδοση λέγει ότι η Μαρία γεννήθηκε στην Αγία Πόλη την Ιερουσαλήμ και μάλιστα κοντά στην προβατική δεξαμενή, εκεί όπου υπάρχει ως σήμερα η εκκλησία της μητέρας της, της Αγίας Άννας.

Έδωσαν στην Παναγία το όνομα Μίριαμ. Στην Παλαιά Διαθήκη μόνο η αδελφή του Μωυσή ονομαζόταν Μίριαμ. Στην εποχή του Χριστού αυτό το όνομα ήταν πολύ διαδεδομένο για να μην ξεχωρίζει η Παναγία από τις άλλες Εβραίες γυναίκες. Το όνομα Μίριαμ σημαίνει: όμορφη, κυρία, δέσποινα, πονεμένη, επιθυμητή, αγαπημένη του Θεού, υψηλή, βασίλισσα της θάλασσας.

Η μοναχοκόρη Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε φυσιολογικά όπως οι άλλες γυναίκες. Όμως, μέσα στο θεϊκό σχέδιο της σωτηρίας των ανθρώπων, ο Θεός την προίκισε με ειδικά χαρίσματα. Ετοίμασε την ψυχή και το σώμα της ικανά για την υπέροχη αποστολή της να γίνει φυσική μητέρα του Θεανθρώπου Χριστού και πνευματική μητέρα των ανθρώπων.

Συνελήφθη χωρίς προπατορική αμαρτία από την κοιλιά της μητέρας της (Immaculée Conception). Είχε το χάρισμα της ακεραιότητας, δεν της έλειπε τίποτε σωματικά και ψυχικά. Είχε τη σωματική αθανασία και το χάρισμα της απαλλαγής από τους πόνους. Η ψυχή της ήταν γεμάτη από το Άγιο Πνεύμα. Καταλάβαινε όλα τα σχέδια του Θεού. Η θέλησή της νικούσε κάθε κακό. Αγαπούσε ασταμάτητα το Θεό και έκανε πάντα το θέλημά Του. Ήταν γυναίκα ευχάριστη, αγαπητή, όμορφη. Ο άγιος Θωμάς γράφει: «Το γεγονός ότι η Παναγία είναι Μητέρα του Θεού, αυτό της δίνει μια αξιοπρέπεια σχεδόν άπειρη».

Ο Ιωακείμ και η Άννα, μέχρι τα βαθιά τους γεράματα, δεν είχαν αποκτήσει παιδιά. Ζητούσαν συνέχεια από το Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί και να το αφιερώσουν σ’ Αυτόν να τον υπηρετεί. Η στείρα Άννα γέννησε την Παρθένο Μαρία, η οποία έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη μορφή στην Ιστορία μετά το Χριστό.

Η Ανατολική και Δυτική Εκκλησία εορτάζουν τη Γέννηση της Παναγίας στις 8 Σεπτεμβρίου.

Αιτία της δημιουργίας αυτής της εορτής είναι η εξής: Ένας μοναχός, ευλαβής στις προσευχές και στις μελέτες του, άκουε κάθε χρόνο από τον ουρανό (στις 8 Σεπτεμβρίου) ύμνους αγγέλων και μεγαλοπρεπείς τελετές. Ρώτησε το Θεό να του φανερώσει την αιτία αυτής της αγαλλιάσεως. Του φανερώθηκε ένας άγγελος και του είπε ότι αυτή η μέρα είναι η Εορτή της Γέννησης της Θεοτόκου Μαρίας.

Εκείνος ο μοναχός διάδωσε παντού αυτή την αγγελία. Και ο Πάπας Ιννοκέντιος ο 4ος επέβαλε την εορτή σε ολόκληρη την Εκκλησία.

Οι προσευχές της Θεοτόκου ας είναι πάντοτε μαζί μας.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments