Η Θεία Λειτουργία της Αγίας Δωρεάς στον Κορμακίτη

0
1169

Η Θεία Λειτουργία στον Κορμακίτη της Αγίας Δωρεάς θα τελεστεί ώρα 8:00 π.μ. στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη. Η ιστοσελίδα μας θα μεταδώσει ζωντανά τη Θεία Λειτουργία ώρα 8:00 π.μ.

Με το όνομα Αγία Δωρεά (λατινικά: “Testum corporis Domini”) φέρεται μεγάλη εορτή της Καθολικής Εκκλησίας προς τιμή και προσκύνηση του σώματος του Ιησού Χριστού και την έξαρση της μετουσίωσης του άρτου και οίνου σε σώμα και αίμα Κυρίου κατά τη τέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Η εορτή αυτή της Αγίας Δωρεάς γιορτάζονταν από το α΄ ήμισυ του 13ου αιώνα μόνο στη περιοχή της Λιέγης. Καθιερώθηκε όμως και επιβλήθηκε να εορτάζεται σε όλη την έκταση της Καθολικής Εκκλησίας από τον Πάπα Ουρβανό Δ΄ το 1264.

Κατά την εορτή της Αγίας Δωρεάς που τελείται την πρώτη Πέμπτη μετά την Πεντηκοστή, εκτίθεται κατά την λειτουργία ο «θείος άρτος» προκειμένου να τον προσκυνήσουν οι πιστοί.

Στον Κορμακίτη εορταστές είναι οι κληρονόμοι της οικογένειας Ηλία και Κατίνας Χανατζιάς. Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας γίνεται η Λιτανεία του Αγίου Σώματος στους δρόμους του χωριού, η ίδια πορεία που γίνεται με τον Επιτάφιο. Ο Ιερέας ο οποίος κρατά το Άγιο Σώμα, βρίσκεται κάτω από μία τέντα με μερσίνια. Η Λιτανεία της Θείας Κοινωνίας σταματά σε δύο γωνίες στο χωριό όπου γίνονται από τον Ιερέα διάφορες προσευχές ενώ ο κόσμος ψάλνει.

Ένα έθιμο που ακόμα ο Κορμακίτης το κρατεί και το συνεχίζει.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here