Αγώνας Επιβίωσης των Μαρωνιτών της Κύπρου, πρίν και τώρα

0
760

Του Αντώνη Ηλία Κασάπη

Πριν 40 ή 30 ή 20 χρόνια, όταν ακόμη είχαμε κάποιες “βάσιμες” ελπίδες για λύση του Κυπριακού και επιστροφή στα χωριά μας, κάτι που είναι απαραίτητο για την επιβίωση της Κοινότητας, ο κύριος στόχος της ηγεσίας μας, κυρίως δηλαδή του Εκπροσώπου, μαζί με την Εκκλησία μας, ήταν η ίδρυση εκείνων των θεσμών που θα κρατούσαν την Κοινότητα μαζί όσο το δυνατό πιο σφιχτά, μέχρι την επιστροφή.

Υπήρχε η Εκκλησία, βασικά με μόνο ένα ναό, αυτό της Παναγίας των Χαρίτων στην ακριτική Πύλη Πάφου.
Τον κράτησαν οι Μαρωνίτες με νύχια και με δόντια, σε μιά περιοχή που μόνο αυτοί προσέγγιζαν, αφού δεν είχαν πουθενά αλλού να πάνε.

Κτίστηκε το Οικοτροφείο με ενέργειες του τότε Εκπροσώπου αείμνηστου Ιωάννη Μαυρίδη.
Κτίστηκε η Εκκλησία του Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη με προσπάθειες των ιδίων των Μαρωνιτών. Πρόεδρος της επιτροπής, ο μετέπειτα για 20 συνεχή χρόνια Αντωνης Χατζηρούσος.

Υπήρχαν τα Σωματεία μας, για το κάθε χωριό μας. Για τον Κορμακίτη ήταν πάνω από ένα, ο Λίβανος και ο Κέδρος.
Ενώθηκαν για χάρη της ενότητας με προσπάθειες αρκετών, ιδρύοντας το Σωματείο Κορμακίτης με πρώτο πρόεδρο τον Αντώνη Χατζηρούσο. Το Σωματείο συνεχίζει να κάνει εξαιρετική δουλειά για τον Κορμακίτη.

Ιδρύθηκε το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα, με βοήθεια της Κυβέρνησης και με προσπάθειες του Εκπροσώπου Αντώνη Χατζηρούσου.

Ιδρύθηκε ο οίκος Ευγηρίας Άγιος Αντώνιος με προσπάθειες του Εκπροσώπου Αντώνη Χατζηρούσου, πού ήταν και ο πρόεδρος του ΔΣ και λάμβανε πολύ ενεργό ρόλο στην διοίκηση.

Ιδρύθηκε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο ΑΜΚΚΑ, που ήταν ακόμη ένας πολύ δυνατός οικονομικός θεσμός που κρατούσε μαζί την Κοινότητα, με προσπάθειες του Εκπροσώπου Αντώνη Χατζηρούσου, που ήταν και ο πρώτος Πρόεδρος και λάμβανε πολύ ενεργό μέρος στην διοίκηση.

Πάντοτε κάποιος θα μπορούσε να πει πως θα μπορούσαν να είχαν γίνει και άλλα έργα, ή πως αυτά που έγιναν θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Αναμφίβολα όμως έγιναν μεγάλα και σημαντικά έργα που κράτησαν την Κοινότητα μαζί, όσο ήταν δυνατό. Αυτά που συνεχίζουν να υπάρχουν και να λειτουργούν ας τα στηρίξουμε.

Τώρα όμως η προτεραιότητα είναι η Σωτηρία των χωριών μας.Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Οι κάτοικοι που είχαν παραμείνει εκεί και τα κράτησαν μέχρι τώρα, οι ηρωικοί εγκλωβισμένοι μας, φθάνουν στο τέλος.
Μακάρι να βρεθεί μια λύση σύντομα για όλους τους Κυπρίους.
Αν όμως και πάλι δεν βρεθεί, εμείς θα πρέπει να βρούμε μια λύση για να σώσουμε τα χωριά μας.

Αυτή είναι τώρα η μεγάλη προτεραιότητα για το νέο Εκπρόσωπο μας, φίλο Γιαννάκη Μούσα. Δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτικές και προσωπικές ή οικογενειακές διαφορές. Η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί εκεί.
Ο Αντώνης Χατζηρούσος ήταν ένας πολύ πετυχεμένος Εκπρόσωπος επειδή έθεσε τους σωστούς στόχους για εκείνο τον καιρό, εργάστηκε σκληρά, και τους πέτυχε.
Τώρα είναι η σειρά του νέου Εκπροσώπου να κάνει τη δική του δουλειά. Να κάνει τα πάντα για τη Σωτηρία των χωριών μας.
Τον στηρίζουμε με όλη μας την δύναμη σε αυτή την προσπάθεια.
Σε 20 χρόνια δεν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε και άλλα σχολεία ή αλλες εκλλησίες, ή άλλα πολιτιστικά κέντρα κλπ στην προσφυγιά. Τί να τα κάνουμε αυτά αν δεν υπάρχουν Κύπριοι Μαρωνίτες;

Αν δεν κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή ότι θα επιστρέψουμε πίσω στη βάση μας, στην ιδιαίτερη μας Πατρίδα, τότε το τέλος θα έλθει πολύ σύντομα.

Όλοι μαζί, μονιασμένοι, να θέσουμε τους σωστούς στόχους (βλέπε πιο κάτω με κεφαλαία), και να εργαστούμε μεθοδικά, οργανωμένα και συντονισμένα για να τους πετύχουμε.

ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΑΣ.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here