Ενδιαφέρον από Πανεπιστήμια του εξωτερικού για την Κυπριακή Μαρωνίτικη Αραβική

0
1185

Από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου, επισκέφτηκαν την Κύπρο φοιτητές του Τμήματος Σημιτικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Χαϊδεμβέργης της Γερμανίας μαζί με τον Καθηγητή τους Werner Arnold, με σκοπό να ενημερωθούν για τις έρευνες που γίνονται για την Κυπριακή Αραβική και να γνωρίσουν από κοντά τη γλώσσα όπως εξακολουθεί να μιλιέται στον Κορμακίτη.

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου το απόγευμα έγινε παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος που διεξάγεται για την καταγραφή και την διάσωση της Κ.Μ.Α καθώς και των κοινωνιογλωσσικών συνθηκών που ορίζουν τη χρήση της Κ.Μ.Α σήμερα από την Μαριλένα Καρυολαίμου Αναπληρώτρια καθηγήτρια γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος και από το γλωσσολόγο και μέλος της ερευνητικής ομάδας για την καταγραφή της Κ.Μ.Α , Σπύρο Αρμοστή, ο οποίος παρουσίασε το αλφάβητο της Κ.Μ.Α με τις συμβλάσεις και τους ορθογραφικούς κανόνες. Μετά το τέλος της παρουσίασης έγινε συζήτηση για την Κ.Μ.Α στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας Μάριος Βασίλης και Ηλίας Ζωνιάς.

Την Κυριακή οι φοιτητές μαζί με τον καθηγητή τους επισκέφθηκαν τον Κορμακίτη. Αρχικά παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών της Γαλλίας Σεβασμιότατος Naser Tzemayel μαζί με τον εφημέριο του Κορμακίτη Σεβαστό Πατέρα Σελίμ Σφέιρ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβαστός Πατέρας Σελίμ καλωσόρισε τους φοιτητές στον Κορμακίτη οι οποίοι ξεναγήθηκαν από την Μαρία Σκορδή στο Μουσείο εικόνων της εκκλησίας. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τα καφενεία όπου και άκουσαν διάφορους φυσικούς ομιλητές να μιλούν την Κ.Μ.Α.

Κατά την επίσκεψη τους στον Κορμακίτη οι φοιτητές κατόπιν υπόδειξης του καθηγητή τους Dr. Werner Arnold εξασκήθηκαν σε εργασία που προετοίμασαν με βάση κείμενο (συνέντευξη) του καθηγητή Alexander Borg στην ΚΜΑ. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της εργασίας τους έγινε από τους ερευνητές της sanna Μάριο Βασίλη και Ηλία Ζωνιά στην παρουσία του πιο πάνω καθηγητή του Τμήματος Σημιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελμβέργης.

Οι φοιτητές στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Εκκλησάκι της Παναγίας. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας για την καταγραφή και την αναβίωση της Κ.Μ.Α Μάριος Βασίλης και Ηλίας Ζωνιάς τους ξενάγησαν και τους μίλησαν για την ιστορία και την παράδοση του Κορμακίτη.

Μετά το μεσημεριανό η ομάδα γνώρισε τις φυσικές ομορφιές του Κορμακίτη. Επισκέφθηκαν την περιοχή του Τζιήπου με τις πανέμορφες τουλίπες, στη συνέχεια πήγαν στην περιοχή του ακρωτηρίου Κορμακίτη, στις βούρνες των Αποστόλων και στον Κόρνο. Σε όλες αυτές τις περιοχές απόλαυσαν τις φυσικές ομορφιές του Κορμακίτη αλλά έμαθαν και για την ιστορία τους.

Τους φοιτητές και τον καθηγητή τους εκτός από τους δύο ερευνητές της Κ.Μ.Α συνόδευαν και καθηγητές γλωσσολογίας του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συγκεκριμένα, επικεφαλής ο καθηγητής Dr Matthias Kappler επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η βοηθός καθηγήτρια Borte Sagaster και η συγγραφέας/ποιήτρια Neşe Yaşin.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here