Sunday, May 19, 2024
ΑρχικήΆρθραΗ Σωτηρία του Κορμακίτη και το Σχολείο στο Χωριό( Του Αντώνη Ηλία...

Η Σωτηρία του Κορμακίτη και το Σχολείο στο Χωριό( Του Αντώνη Ηλία Κασάπη)

Σε σειρά πρόσφατων άρθρων μας για το μεγάλο θέμα της Σωτηρίας του Κορμακίτη, τονίσαμε τη ζωτική σημασία του να έχουμε νέες οικογένειες με παιδιά να ζουν στον Κορμακίτη μόνιμα, χωρίς αυτό να είναι εις βάρος τους με κανένα τρόπο.

Ο Κορμακίτης είναι τώρα ένα χωριό όπου δεν υπάρχουν παιδάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο Κορμακίτης δεν έχει μέλλον. Δεν θα έχει δικούς του ανθρώπους. Και η Κυπριακή παροιμία, ” Ο Άθρωπος εν ο τόπος”, εδώ θα ισχύσει πλήρως,

Για να έχουμε μικρά παιδιά γέννημα κα θρέμμα του Κορμακίτη, πρέπει νε έχουμε νιόπαντρα νεαρά ζευγάρια να ζούνε μόνιμα στο χωριό, να παντρεύονται εκεί, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους εκεί, να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εκεί, και όταν μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να τα παντρέψουν εκεί για να συνεχίσει ο κύκλος της ζωής εκεί.

Για να έχουμε τα νεαρά ζευγάρια να ζούνε μόνιμα στον Κορμακίτη πρέπει να πετύχουμε να μπορούν να έχουν μια σχετικά άνετη ζωή, με οικονομική εξασφάλιση, με όλες τις διευκολύνσεις της σύγχρονης ζωής, και πάνω απ’ όλα, χωρίς να είναι η ζωή στο χωριό ένα μειονέκτημα για αυτούς και τα παιδιά τους σε σύγκριση με άλλες οικογένειες και παιδιά που ζούνε και μεγαλώνουν στις ελεύθερες περιοχές ή αλλού. Αντίθετα, η ζωή στον Κορμακίτη να τους προσφέρει τέτοια πλεονεκτήματα, που θα τους κάνει να ζούνε εκεί με χαρά και ικανοποίηση.

Ήδη υπάρχει αρκετή οικονομική δραστηριότητα που θα μπορούσε να συντηρήσει αρκετές οικογένειες. Αυτή θα μπορούσε να ενδυναμωθεί και να στηριχθεί σε αρκετούς τομείς, όπως το γεωργοκτηνοτροφικό, το βιοτεχνικό και τον τουριστικό.

Νεαρές οικογένειες που πασχίζουν ίσως να επιβιώσουν στη Λευκωσία ή στη Λεμεσό ή αλλού, αλλά θα μπορούσαν να έχουν μια πιο προσοδοφόρα ασχολία στον Κορμακίτη, σε συνδυασμό με άλλες ανέσεις και διευκολύνσεις που θα έχουν, γιατί να μην εγκατασταθούν στο χωριό;

Εμείς θα πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται για να βοηθήσουμε τέτοια νεαρά ζευγάρια να εγκατασταθούν μόνιμα και να περνούν καλά στον Κορμακίτη.

Μια από τις απαραίτητες ανάγκες για να έχουμε μικρά παιδιά στον Κορμακίτη είναι να υπάρχει σχολείο, τουλάχιστο νηπιαγωγείο και δημοτικό, έστω και αν στην αρχή θα έχουμε μόνο 4-5 μαθητές. Θα πρέπει να γίνει η αρχή από κάπου.

Το κτίριο του παλιού σχολείου του χωριού έχει ανακαινισθεί και θα μπορούσε να ζωντανέψει πάλι αν το ξαναχρησιμοποιούσαμε για να στεγάσουμε ξανά το σχολείο μας εκεί. Έχουμε και αφοσιωμένους δασκάλους γέννημα και θρέμμα του Κορμακίτη που σίγουρα θα αναλάμβαναν να είναι οι δάσκαλοι του σχολείου του Κορμακίτη με χαρά.

Φαίνεται ότι η επαναλειτουργία του σχολείου στον Κορμακίτη δεν είναι και τόσο δύσκολη.

Πιο δύσκολο είναι να πάρουν την απόφαση τα νεαρά ζευγάρια, οι γονείς των παιδιών, να εγκατασταθούν μόνιμα στον Κορμακίτη, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εκεί, και να τα στείλουν στο σχολείο του χωριού. Εδώ είναι που χρειάζεται δουλειά από την Κυβέρνηση, από την ηγεσία μας, από όλους εμάς που αγαπούμε τον Κορμακίτη και θέλουμε να του δώσουμε ένα ζωντανό μέλλον.

Πρέπει να προσφέρουμε σε αυτά τα νεαρά ζευγάρια ότι χρειάζεται για να εγκατασταθούν στον Κορμακίτη, να ζουν εκεί καλά, και να κρατήσουν τον Κορμακίτη και τη γη μας για όλους μας.

Αν θέλουμε να σώσουμε τον Κορμακίτη, δεν έχουμε και άλλη εκλογή.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments