Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας- 21 Φεβρουαρίου

0
593

Η Ουνέσκο επέλεξε την 21η Φεβρουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, σε μια προσπάθεια να τιμήσει το δικαίωμα των ατόμων και των λαών να μιλούν, να διδάσκονται και να μεταδίδουν στα παιδιά τους τη μητρική τους γλώσσα.

Η θεματική της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας περιστρέφεται γύρω από την πολύγλωσση εκπαίδευση και τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη της πολύγλωσσης επάρκειας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Η Γενική Διευθύντρια της Ουνέσκο, κα Ιρίνα Μπόκοβα, στο μήνυμά της υπογραμμίζει την ανάγκη να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης που διανοίγει η πολύγλωσση εκπαίδευση σε μια πληθώρα τομέων που σχετίζονται με θέματα διοίκησης, την πολιτιστική δημιουργία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον κυβερνοχώρο, την οικονομία και το εμπόριο και σε πολλούς άλλους τομείς. Πρωτεύοντα ρόλο στην πολύγλωσση επάρκεια έχει να διαδραματίσει η μητρική γλώσσα, είτε πρόκειται για εθνική, είτε πρόκειται για μειονοτική ή επαρχιακή γλώσσα.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα Western Armenian – Cypriot Arabic: New century, new speakers? την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λόρδου Βύρωνος 30, στις 6:00 το απόγευμα. Στην εκδήλωση μίλησαν η δρ Anaïd Donabédian Δημόπουλος, Καθηγήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στο Παρίσι, με θέμα Speaking Western Armenian – A challenge for the 21st century, και η δρ Μαριλένα Καρυολαίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα Planning the teaching of Cypriot Arabic – Choices and dilemmas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here