Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα 2016 του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ

0
659

«Και το όνομα Του θα είναι… Άρχοντας της Ειρήνης!»
(Ησαΐας 9: 6)
Αγαπητοί Πατέρες,
Διάκονοι, Αφιερωμένοι/Αδελφές,
Αγαπητά Εν Χριστώ αδέλφια,

Με πίστη και χαρά γιορτάζουμε σήμερα την γέννηση του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, του Λόγου του Θεού, Τον οποίο κατά το πλήρωμα του χρόνου, ο Θεός Πατέρας απέστειλε σε εμάς, για να γεννηθεί από το Άγιο Πνεύμα στα σπλάχνα της Αειπάρθενου Μαρίας, να γίνει άνθρωπος όπως εμάς, εκτός της αμαρτίας, και να κατοικήσει ανάμεσά μας, να μείνει μαζί μας, αναμεταξύ μας.
Ναι, σήμερα γιορτάζουμε τη γέννηση του Άρχοντα της Ειρήνης, σύμφωνα με τον προφήτη Ησαΐα “Διότι γεννήθηκε για μας ένα παιδί, μας δόθηκε ένας γιος, πάνω στους ώμους του η εξουσία θα μένει και το όνομα του θα είναι: Σύμβουλος Θαυμαστός, Θεός Ισχυρός, αιώνιος Πατέρας και της Ειρήνης Άρχοντας.” (Ησαΐα 9: 6)

Τι ωραία προφητεία, δια του βαπτίσματος του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό, ο Θεός Πατέρας τον ανακήρυξε τον αγαπητό Του υιό που κουβαλά πάνω στους ώμους Του τις αμαρτίες του κόσμου, τις αμαρτίες μας, για να γίνει ο Κύριος και Σωτήρας μας και να μας συμφιλιώσει με τον Θεό, για να κατοικήσει ανάμεσα μας, μέσα στην καρδιά, το μυαλό και την ψυχή μας.
Και όταν υψώθηκε στο σταυρό κραύγασε με δυνατή φωνή λέγοντας «Τετέλεσται» που σημαίνει «αποπλήρωσα στο ακέραιο”, την οφειλή της ανθρωπότητας στο Θεό Πατέρα, η οποία εξοφλήθηκε παντελώς και δια παντός.
Επάνω στο σταυρό, μας έκανε μια νέα δημιουργία, δίνοντάς μας μια Νέα Διαθήκη στέλνοντας το Άγιο Πνεύμα στις καρδιές μας κραυγάζοντας «Αββά! Πατέρα! » κάνοντάς μας σύμφωνα με τον Απόστολο Πέτρο:
« την εκλεκτή γενιά, το βασιλικό ιερατείο, το άγιο έθνος, τον λαό τον οποίο διάλεξε ο Θεός”. ( 2:9)

Είμαστε τα όργανα Του στην γη, εργάτες και φύλακες της ειρήνης όπως λέει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, γιατί αυτοί θα ονομαστούν παιδιά του Θεού”. (Ματθαίος 5:9)
Είμαστε το αλάτι και το φως του κόσμου, όργανα αγάπης και συμφιλίωσης αντικατοπτρίζοντας Τον μέσα στην ζωή μας και με την συμβολή μας μέσα στον κόσμο όπου κατοικούμε, στον κόσμο που Αυτός δημιούργησε και λύτρωσε δια της Ενσαρκώσεως Του, δια του Βαπτίσματος, του Θανάτου και της Ανάστασής Του, εορτάζοντας το θαυμάσιο σχέδιο του Θεού που ετοίμασε πριν από τη δημιουργία του κόσμου, κάθε φορά που συμμετέχουμε στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το μυστήριο της Αγάπης και της Ειρήνης, που μας χάρισε ο Άρχοντας της Ειρήνης, πριν από χιλιάδες χρόνια στην πόλη της Ιερουσαλήμ.

Γιορτάζουμε σήμερα τη γέννηση Του, όπως την ημέρα που οι άγγελοι έφεραν το χαρμόσυνο άγγελμα στους βοσκούς υμνολογώντας τον Θεό λέγοντας «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» (Λκ 2:14)
Αυτή είναι η ειρήνη που προοριζόταν να βασιλεύσει μέσα στον κόσμο, αλλά αν κοιτάξει κανείς γύρω του ή παρακολουθήσει τις ειδήσεις θα διαπιστώσει ότι αυτή έχει καταστραφεί.
Είμαστε περικυκλωμένοι σε καθημερινή βάση από ένα συνδυασμό συγκρούσεων, ασθενειών, φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών και κρίσεων, από πολέμους, μίσος και κακουχίες. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα μάτια μας δύσκολα μπορούν να δουν την ειρήνη και την αγάπη Του, σ’ έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι έγιναν απλοί αριθμοί , αντί «δημιουργία κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού».

Αντιλαμβάνεται καθείς λοιπόν ότι η ειρήνη που διακηρύχθηκε στην Αγία Γραφή, είναι μια εσωτερική ειρήνη που δεν επηρεάζεται από τις συνθήκες γύρω. Μια ειρήνη που δεν κλονίζεται από τις περιστάσεις και τις κακουχίες, μια ειρήνη που έχει τις ρίζες της στις καρδιές εκείνων που Τον λατρεύουν, που ζουν και εργάζονται γι’ Αυτόν και μέσω Αυτού, που συγχωρούν, οικοδομούν, αγαπούν και διακηρύσσουν την αγάπη Του.
Μια ειρήνη βασισμένη στην προφητεία του Ησαΐα που λέει ” Η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει υιό, ο οποίος θα ονομαστεί «Εμμανουήλ» που σημαίνει « ο Θεός είναι μαζί μας.» (7:14)

Αγαπητά μου αδέλφια,
Ο Θεός είναι μαζί μας, είναι το κέντρο και η καρδιά των Χριστουγέννων μας, είναι μέσα σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, την ιστορία μιας Ζωντανής Ειρήνης που κατοικεί μέσα μας ανεξάρτητα από τις συνθήκες που μας περιβάλλουν, γιατί γνωρίζουμε ότι ο Θεός είναι μαζί μας και δεν είμαστε ποτέ μόνοι.
Στους πολέμους; Ποτέ μόνοι. Στις διώξεις; Ποτέ μόνοι. Στις ασθένειες; Ποτέ μόνοι. Στους αγώνες και τις αγωνίες; Ποτέ μόνοι. Στο θάνατο; Ποτέ μόνοι. Ο ίδιος ο Εμμανουήλ είναι μαζί μας, και όπως λέει ο Απόστολος Παύλος: «Για τίποτε να μη σας πιάνει άγχος, αλλά σε κάθε περίσταση, τα αιτήματα σας να τα απευθύνετε στον Θεό με προσευχή και δέηση, που θα συνοδεύονται από ευχαριστία. Και η ειρήνη του Θεού, που είναι ασύλληπτη στο ανθρώπινο μυαλό, θα διαφυλάξει τις καρδιές και τις σκέψεις σας κοντά στον Ιησού Χριστό.» (Φιλ. 4: 6-7)

Αυτή είναι η αληθινή ειρήνη μας. Αυτή είναι η πραγματική μας γιορτή.
Και ως ένδειξη της Ειρήνης που λαμβάνουμε από τον Άρχοντα της Ειρήνης, προσευχόμαστε σήμερα για την πληγωμένη μας Μέση Ανατολή, όπου χύνεται άφθονο αίμα, για το Ιράκ, τη Συρία και κάθε χώρα και λαό που υποφέρει από διχόνοια και διαίρεση. Προσευχόμαστε ιδιαίτερα για την επανένωση της αγαπημένης μας Κύπρου, η οποία ήταν ο πρώτος προορισμός του Αποστόλου Παύλου στο μακρινό ταξίδι του για να διακηρύξει την Ειρήνη, την Αγάπη και την Συμφιλίωση Του Θεού μέσα στον κόσμο .

Καλά Χριστούγεννα. Η ειρήνη του Κυρίου ας κατοικεί μέσα μας και το Φως Του ας λάμπει δια μέσω μας. Αμήν

Καλά Χριστούγεννα
Λευκωσία, Χριστούγεννα 2016
† Ιωσήφ Σουέηφ
Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here