Η γεωγραφική περιοχή των Μαρωνιτικών χωριών και η λύση του Κυπριακού.

0
727

Του Αντώνη Ηλία Κασάπη

Για εμάς τους Μαρωνίτες της Κύπρου, είναι βασικό:

1. Να αποφασίσουμε τι ΘΕΛΟΥΜΕ αναφορικά με την συνέχιση ή όχι ώς αναγνωρισμένη ξεχωριστή Κοινότητα Κυπρίων Πολιτών.

2. Με βάση την πιο πάνω απόφαση, να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε τις ανάλογες πολιτικές.

Οι πολιτικές που θα σχεδιαστούν και θα εφαρμοστούν θα πρέπει φυσικά να έχουν στόχο την επίτευξη αυτού που ΘΕΛΟΥΝ οι Μαρωνίτες. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε το Α αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζουμε μας οδηγούν ξεκάθαρα στο Β.

Δεν μπορούμε πχ από τη μια να λέμε ότι θέλουμε να επιβιώσει η Μαρωνίτικη Κοινότητα, και να ζητούμε αναγνώριση και ειδικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά από την άλλη να λέμε ότι θέλουμε μόνο να παραμείνουμε μέρος της ΕΚ Κοινότητας όπως το 1960, και ότι δεν έχουμε καμμιά διαφορά από τους ΕΚ εκτός μόνο από τη θρησκεία μας.

Επίσης, αν θέλουμε να είμαστε μια ξεχωριστή Κοινότητα, έστω και ως καθορισμένη υποδιαίρεση της ΕΚ Κοινότητας, θα χρειαστεί να υπάρχει κάποιος πρακτικός τρόπος για τα διοικητικά θέματα που αφορούν τους Μαρωνίτες. Ένα από τα ξεχωριστά δυνατά χαρακτηριστικά των Μαρωνιτών της Κύπρου, είναι ότι έχουν δικά τους χωριά και δική τους περιοχή. Τα 3 χωριά εφάπτονται μεταξύ τους και μόνο η περιοχή του Κορμακίτη δεν εφάπτεται αλλά είναι σε μικρή απόσταση από τα άλλα και θα μπορούσε να ενωθεί με τη συμπερίληψη ενός μόνο άλλου μη Μαρωνίτικου χωριού στην περιοχή, αν αυτό είναι απαραίτητο και αν δεν δημιουργεί άλλα προβλήματα.
Το θέμα του καθορισμού της περιοχής των Μαρωνίτικων χωριών ως περιοχή ειδικού καθεστώτος, όπου οι ειδικές πρόνοιες που θα αφορούν τους Μαρωνίτες θα μπορούν να εφαρμόζονται στην πράξη φαίνεται ότι έχει γίνει αποδεκτό από τους περισσότερους που είτε λαμβάνουν μέρος είτε επηρεάζουν τις συνομιλίες, και μας προσφέρεται σε κάποια μορφή αλλά εμείς το απορρίπτουμε. Και μάλιστα με χλευασμούς.

Ήταν ένας από τους στόχους του πρώτου ιστορικού ηγέτη των Μαρωνιτών, Ιωάννη Μαυρίδη, και τέθηκε επίσης και ως στόχος από τον τέως Εκπρόσωπο για 20 χρόνια Αντώνη Χατζηρούσο μετά από συμβουλές πολλών ειδικών.

Νομίζω απαιτείται πολύ περισσότερη προσοχή, μελέτη και σοβαρότητα σε αυτό το ειδικό θέμα, γιατί τέτοια ευκαιρία δεν θα ξαναπαρουσιαστεί εύκολα, ίσως και ποτέ.

Αν οι Μαρωνίτες πράγματι ΘΕΛΟΥΝ να συνεχίσουν να υπάρχουν ως μια ξεχωριστή Κοινότητα Κυπρίων, τότε η γεωγραφική περιοχή των Μαρωνίτικων χωριών θα ήταν καλό και δίκαιο να αποτελεί περιοχή ειδικού καθεστώτος, με δική της διοικητική δομή και δικαίωμα να αποφασίζει σε θέματα που την αφορούν άμεσα και κύρια, ανεξάρτητα από την τελική συμπερίληψη της σε οποιοδήποτε από τα δύο κύρια κρατίδια της ομόσπονδης Κύπρου.

Οι Μαρωνίτες της Κύπρου ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να μπορούν να αποφασίζουν σε κάποιο βαθμό για τα δικά τους θέματα.

Μπορούμε να ανέβουμε ένα σκαλί στην κλίμακα ή προτιμούμε να συνεχίσουμε να είμαστε πλήρως εξαρτώμενοι από τους άλλους;

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here