Καθημερινά και νέα στοιχεία στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού Καρπάσιας

0
2043

20160906_112603-1•Βαφτιστήρι σε σχήμα δισκοπότηρου
•12 στάμνες μέσα στους τοίχους
•Μοναδικό καμπαναριό με σκαλιστές πέτρες

Προς το τέλος βρίσκεται η επιδιόρθωση της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού Καρπάσιας. Οι διάφορες επιπρόσθετες εργασίες και τα νέα στοιχεία που βρέθηκαν κατά την διάρκεια της επιδιόρθωσης και συντήρησης της εκκλησίας καθυστέρησαν την παράδοση του έργου. Αναμένεται ότι το έργο θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Οι εργασίες που έχουν απομείνει είναι η αλλαγή του πατώματος εσωτερικά, η ηλεκτρική και ηχητική εγκατάσταση και η εξωτερική επιδιόρθωση της αυλής έτσι ώστε να δοθούν οι κατάλληλες κλήσεις για να φεύγουν τα νερά μακριά από την εκκλησία.

Όπως και στην παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, έτσι και στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Καρπάσια έχουν βρεθεί μέσα στον τοίχο στάμνες και συγκεκριμένα 12 στάμνες. Οι στάμνες είχαν τοποθετηθεί μέσα στον τοίχο για θέματα ηχητικής. Από αυτό το στοιχείο υπολογίζεται ότι οι δύο εκκλησίες είναι της ίδιας περιόδου δηλαδή του 14ου αιώνα. Οι στάμνες αυτές , όσες έχουν καταστραφεί αντικαταστάθηκαν με καινούργιες. Στους εσωτερικούς τοίχους έχουν αφαιρεθεί οι σοβάδες μέχρι το ύψος της καμάρας , εκεί που ξεκινούν οι στάμνες .

20160906_112752-1Το κυριότερο όμως είναι ότι κάτω από το ένα παραθύρι έχει βρεθεί το παλιό βαφτιστήρι της εκκλησίας το οποίο έχει σχήμα δισκοπότηρου και είναι πέτρινο. Με έκπληξη έχουν δει τόσο η επιτροπή αλλά και οι εργολάβοι το απίθανο αυτό εύρημα κτισμένο μέσα στον τοίχο. Αποφασίστηκε όπως ανοικτή ο χώρος εκεί που βρέθηκε και να αποκαλυφθεί ολόκληρο και να συντηρηθεί.

Το καμπαναριό της εκκλησίας έχει σχεδόν επιδιορθωθεί και μπορεί κάποιος να πει ότι είναι το πιο πλούσιο σε σκάλισμα καμπαναριό των Μαρωνίτικων εκκλησιών. Έχει αρκετή δουλειά πάνω στην πέτρα και με τη συντήρηση η πέτρα αυτή έχει καθαριστεί ολόκληρη.

τις 13 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Τιμίου Σταυρού, προγραμματίζεται να γίνει υπαίθρια Θεία Λειτουργία στο προαύλιο της εκκλησίας. Όλες οι σκαλωσιές θα φύγουν αυτές τις μέρες και θα πάνε στην εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στην Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας που έχει ξεκινήσει ήδη η επιδιόρθωση της. Να αναφέρουμε ότι ο εργολάβος είναι ο ίδιος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here