Μονοασφαλιστικό και πολυασφαλιστικό σχέδιο υγείας

0
416

Το μονοασφαλιστικό Γενικό Σχέδιο Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού ταμείου το οποίο θα δέχεται εισφορές από εργαζόμενους, εργοδότες και την κυβέρνηση, και θα πληρώνει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλιζομένων, που θα είναι περίπου όλος ο πληθυσμός. Το ταμείο αυτό θα τυγχάνει διαχείρισης από ένα ασφαλιστικό οργανισμό, ο οποίος θα είναι κρατικός και μη κερδοσκοπικός, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Τέτοια σχέδια έχουν οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, η Νότιος Κορέα κλπ.

Το πολυασφαλιστικό Γενικό Σχέδιο Υγείας, το οποίο απορρίπτεται από την πλειοψηφία των κοινωνικών εταίρων στην Κύπρο, κυρίως για ιδεολογικούς λόγους, προβλέπει πως το Γενικό Σχέδιο Υγείας τυγχάνει διαχείρισης από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Δηλαδή, αντί να υπάρχει ένας ασφαλιστικός οργανισμός, όπου θα είναι όλοι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι, θα υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες, και ο πολίτης θα επιλέγει που θα ασφαλίζεται. Οι υπηρεσίες που θα απολαμβάνει ο πολίτης θα είναι οι ίδιες, και θα περιλαμβάνονται σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών. Οι πολίτες που επιθυμούν περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες, θα καταβάλουν περισσότερα ασφάλιστρα στην ασφαλιστική εταιρεία της αρεσκείας τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ολλανδία, όπου εφαρμόζεται το σύστημα αυτό, όλοι οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν ασφαλιστική κάλυψη για ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών, και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν δικαίωμα να απορρίπτουν κανένα, και για το λόγο αυτό λαμβάνουν επιδότηση από την κυβέρνηση για το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Το κράτος επιδοτεί επίσης την ασφαλιστική κάλυψη για όσους δεν έχουν χρήματα, μέχρι και 100% του ασφαλίστρου. Με τις πιο πάνω προσαρμογές, το φιλελεύθερο σύστημα υγείας είναι το ίδιο με το κοινωνικό σύστημα. Οι διαφορές μεταξύ των δύο συστημάτων υγείας έγκειται στο γεγονός ότι το φιλελεύθερο μοντέλο προσφέρει δυνατότητες ανταγωνισμού ανάμεσα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα προσφέρουν χαμηλότερες τιμές και καλύτερη ποιότητα για να ελκύουν πελάτες.

Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας υπό οποιαδήποτε μορφή, σημαίνει και ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας, οι αριστεροί απορρίπτουν το φιλελεύθερο πολυασφαλιστικό μοντέλο, επειδή βασίζεται στο κίνητρο του κέρδους και στον ανταγωνισμό. Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις των αριστερών κομμάτων αλλά και η άγνοια από πλευράς των υπολοίπων, έχει δαιμονοποιήσει το φιλελεύθερο ιδιωτικό πολυασφαλιστικό μοντέλο σε βαθμό που κανένας δεν τολμά να το αναφέρει.

Και όμως, αν μελετήσει κανείς το ιδιωτικό ασφαλιστικό σχέδιο υγείας, θα διαπιστώσει ότι αυτό είναι απλό, αποδοτικό, κοινωνικά δίκαιο, αλλά πάνω από όλα, προσφέρει επάρκεια και ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών. Το φιλελεύθερο σύστημα υγείας μπορεί να ξεκινήσει αύριο το πρωϊ. Φανταστείτε πόσος χρόνος και ταλαιπωρία θα εξοικονομηθεί, και πόσο πολύ θα βελτιωθεί η υγεία των πολιτών. Χωρίς να απορρίπτουμε τα μονοασφαλιστικά, το οποίο λειτουργεί θαυμάσια στην Γαλλία και στον Καναδά, θεωρούμε ότι το πολυασφαλιστικό μπορεί να δώσει καλύτερες και άμεσες λύσεις στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι πολίτες.

Μάριος Μαυρίδης, οικονομολόγος, βουλευτής Κερύνειας ΔΗΣΥ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here