Monday, May 20, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΑναστήλωση και ανακαίνιση Παλιού Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία

Αναστήλωση και ανακαίνιση Παλιού Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία

•Ανάλαβε η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά μελέτη για την αναστήλωση του

•Το κόστος αναμένεται να ανέλθει πάνω από 2 000 000 ευρώ.

•Ελπίδες ότι σύντομα το ιστορικό αυτό μοναστήρι ( 1735 μ.Χ) θα αποκτήσει την παλιά του αίγλη .

Μετά τη Θεία Λειτουργία του Προφήτη Ηλία, που έγινε στο παλιό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται μεταξύ της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας και του Ασωμάτου, το μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική κληρονομιά της κοινότητας μας Dr. Ιωάννης Καρής , ενημέρωσε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία Πάτερ Assaad Lahjoud και τους πιστούς τις πιο κάτω αποφάσεις της Τεχνικής Επιτροπής που αφορούν το ιστορικό αυτό μοναστήρι.

1.Εξασφαλίστηκε η άδεια από το Τουρκικό στρατό, εκ μέρους της Τεχνικής Επιτροπής ( το μοναστήρι βρίσκεται σε στρατιωτική περιοχή) για την αναστήλωση και την ανακαίνιση του παλιού μοναστηριού του Προφήτη Ηλία

2.Η Τεχνική Επιτροπή συμπεριέλαβε την παλαιά μονή του Προφήτη Ηλία των Μαρωνιτών στην λίστα προτεραιοτήτων της .

3.Θα γίνει εκ μέρους της Τεχνικής επιτροπής μελέτη και σχέδια για την αναστήλωση και ανακαίνιση της μονής για να υπολογιστή το όλο κόστος.

Το θέμα της αναστήλωσης του μοναστηριού θα συζητηθεί μετά το καλοκαίρι με τον νέο γενικό ηγούμενο των Μαρωνιτών Μοναχών του Λιβάνου( το μοναστήρι ανήκει στο τάγμα των Μαρωνιτών μοναχών του Λιβάνου) μαζί με την τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά . ( Ο νέος ηγούμενος θα εκλεγεί στις επικείμενες εκλογές των μοναχών που θα γίνουν τον Αύγουστο- κάθε 6 χρόνια ο γενικός ηγούμενος αλλάζει).

Το μοναστήρι αυτό κτίστηκε το 1735 από τους Μαρωνίτες μοναχούς. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα πιο κάτω από επιστολή του Γενικού Ηγουμένου Μιχαήλ Ισκάνδαρ των Λιβανίων Μαρωνιτών Μοναχών Ημερ. 13/9/1735: « … Στείλαμε δύο από τους μοναχούς μας στη νήσο Κύπρο, τον Πατέρα Πέτρο Ζωγράφο και τον Πατέρα Μακάριο Ασκούτη και τους ζητήσαμε να ανοίξουν σχολείο για την μόρφωση και να μαζέψουν τα παιδιά από όλα τα χωριά και μέρη όπου υπάρχουν Μαρωνίτες… Σκοπός μας είναι να ανοίξουμε μοναστήρι για να γίνει περισσότερο καλό . Αυτός είναι ο σκοπός μας εάν θελήσει και βοηθήσει ο Θεός».

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments