Του Αντώνη Ηλία Κασάπη
Οι συνομιλίες για το Κυπριακό συνεχίζονται και μάλιστα εντατικοποιούνται στο ανώτατο επίπεδο. Σύμφωνα με δηλώσεις των συνομιλητών, αλλά και πολλών άλλων σημαντικών μερών διεθνώς, ο στόχος είναι να φθάσουμε σε λύση ακόμη και μέσα στο 2016.
Εμείς οι Μαρωνίτες της Κύπρου ελπίζουμε σε μια βιώσιμη λύση, όσο το δυνατό πιο δίκαια, όσο το δυνατό πιο σύντομα, που να μας ανοίξει το δρόμο να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, στα χωριά μας, στη δική μας ιδιαίτερη περιοχή της Κύπρου. Ελπίζουμε η λύση να εξασφαλίζει την ασφάλεια μας, τα ανθρώπινα ατομικά δικαιώματα μας, αλλά και τα δικαιώματα μας ως Κοινότητα Κυπρίων με δικά μας ειδικά χαρακτηριστικά, που να μας επιτρέπουν να επιβιώσουμε στην Πατρίδα μας.
Ελπίζουμε.
Όμως, ενώ ελπίζουμε, πρέπει και να γνωρίζουμε ότι για να γίνουν αυτά που ελπίζουμε, είναι απαραίτητο να αγωνιστούμε για αυτά.
Πώς θα αγωνιστούμε;
Πρώτα-πρώτα θέσουμε τους στόχους μας με καθαρότητα. Μετά κάνουμε τους σχεδιασμούς μας για το πώς θα εργαστούμε για να επιτύχουμε τους στόχους. Η μεγάλη ευθύνη είναι στην ηγεσία μας. Στον εκλεγμένο Εκπρόσωπο μας, αλλά και στον Αρχιεπίσκοπο μας.
Η μεγάλη τους έγνοια τώρα, σε άκρως επείγουσα βάση, πρέπει να είναι η εξασφάλισή των όσο το δυνατό καλύτερων όρων για την Κοινότητα τους στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Το τί επιδιώκουμε όσοι θέλουμε την επιβίωση της Κοινότητας μας είναι καλά γνωστό:
—Επιστροφή στα χωριά μας
—Συμπερίληψη της δικής μας περιοχής στην ζώνη με ΕΚ διοίκηση
—Αναγνώριση από το Σύνταγμα ως Κοινότητα και εξασφάλιση των δικαιωμάτων Εθνοτικής Μειονότητας
—Ουσιαστική και δικαιωματική στήριξη από το Κράτος
—Επαρκής αυτοδιοίκηση σε θέματα που αφορούν ειδικά εμάς και τη δική μας περιοχή
Μόνο αν θα έχουμε τα πιο πάνω θα έχουμε ελπίδες επιβίωσης με αξιοπρέπεια.
Ελπίζουμε λοιπόν σε γρήγορη λύση και πρέπει να αγωνιστούμε ώστε η λύση να φροντίζει και για μάς, ενσωματώνοντας της απαραίτητες πρόνοιες για την επιβίωση μας και τα δικαιώματα μας.
Γνωρίζοντας πολύ καλά με τη μακροχρόνια πείρα μας ότι η λύση μπορεί και μην βρεθεί για πολλά ακόμη χρόνια, και γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ως Κοινότητα δεν έχουμε άλλο χρόνο, θα πρέπει να αγωνιστούμε για την επιβίωση μας και στην περίπτωση μη λύσης.
Αυτό έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνο αν καταφέρουμε, έστω και χωρίς την τελική λύση, να επιστρέψουμε στα χωριά μας, σε συνθήκες που να μας επιτρέπουν να έχουμε κάποια οικονομική βιωσιμότητα, στο πολύ εγγύς μέλλον. Εδώ χρειάζεται αγώνας από την ηγεσία μας με συ στράτευση όλων όσων μπορούν να βοηθήσουν. Να επιτύχουν να εξασφαλίσουν την κατανόηση και τη συνεργασία της Κυβέρνησης μας, του διεθνούς παράγοντα, των δύο μεγάλων κοινοτήτων της Κύπρου, για την γρήγορη επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών στα χωριά τους, μέσα σε συνθήκες που να τους επιτρέπουν να ελπίζουν στην Επιβίωση τους.
Προσβλέπουμε σε γρήγορη συγκρότηση της ηγεσίας μας, και σε οργανωμένο αγώνα για τη σωτηρία της Κοινότητας μας.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.
Όλοι μας θα πρέπει να είμαστε στο πλευρό της ηγεσίας μας σε αυτό το δύσκολο αγώνα.