Προσκύνημα στην Αγία Άννα στην Αμμόχωστο

0
770

Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 θα γίνει προσκύνημα , εσπερινός στην Εκκλησία της Αγίας Άννας στην Αμμόχωστο.

Η Εκκλησιαστική επιτροπή Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη έχει βάλει Λεωφορεία τα οποία θα ξεκινήσουν από το παλιό νοσοκομείο της Λευκωσίας και ώρα 3:00 μ.μ. για την Αμμόχωστο . Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Χριστίνα Πογιατζή στο τηλέφωνο 99726233.

Η ιστοσελίδα μας έχει βρει το χάρτη και το δημοσιεύει έτσι ώστε να μπορεί κάποιος που θα πάει με το αυτοκίνητο του να βρει την Εκκλησία.

Λίγα λόγια για την εκκλησία

Στην Αμμόχωστο υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό μνημείο που τεκμηριώνει την παρουσία των Μαρωνιτών στην μεσαιωνική μεγάπολη. Τα έγγραφα από τον 14ον αιώνα μας πληροφορούν ότι οι Μαρωνίτες στην Αμμόχωστο έχουν μία εκκλησία της Αγίας Άννας . Η εκκλησία της Αγίας Άννας διατηρείται μέχρι σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση. Ακόμα αν είναι μία από τις μικρότερες εκκλησίες της μεσαιωνικής Αμμοχώστου, είναι πολύ πιο μεγάλη και πλούσια απ’ όλες τις άλλες μαρωνίτικες εκκλησίες. Πρόκειται για ψηλό γοτθικό ναό με παράξενο κωδωνοστάσιο και με καλά κοσμημένες πόρτες. Πάνω από την κύρια είσοδο φαίνονται χνάρια τοιχογραφίας με την Αγία Άννα (;) και δυο άλλα πρόσωπα. Στο εσωτερικό φέρεται να υπάρχουν τοιχογραφίες με φραγκικές επιγραφές.

Nicolaou-Konnari and Ch. Schnabel (2005) 166. George Jeffery, A Description of the Historic Monuments of Cyprus: Studies in the Archaeology and Architecture of the Island, Nicosia, 1918 (Zeno, London, 1983), pp. 140-141; Hill, A History of Cyprus, Vol. 2, p. 4.

Ο ναός αυτός βρίσκεται σήμερα σε στρατιωτική ζώνη κοντά στον προμαχώνα Μαρτινέγκο. Η εκκλησία χρονολογείται στο 14ο αιώνα, είναι μονόκλιτη και παρουσιάζει χαρακτηριστικά της Γοτθικής αρχιτεκτονικής της νότιας Γαλλίας. Υπήρξε τοιχογραφημένη και φέρει αρκετές επιγραφές.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here