Τα υπέρ και τα κατά ενός ενδεχόμενου Brexit

0
578

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από μια ενδεχόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι δεν υπάρχει προηγούμενο και το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Σε μια περίοδο που η ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και ο φόβος της τρομοκρατίας, μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα αφού μπορεί να προκαλέσει τάσεις φυγής για άλλες χώρες της Ένωσης.

Για τους μισούς περίπου Βρετανούς όμως, η έξοδος της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας, αφού ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Βρετανία έχει εκχωρήσει μέρος της κυριαρχίας της στις Βρυξέλες, όπως όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης. Οι ευρωσκεπτικιστές πιστεύουν ότι η Βρετανία μπορεί να αντιμετωπίσει τα θέματα με τους δικούς της κανόνες και αποφάσεις και όχι με βάση τους κανόνες της ΕΕ.

Για παράδειγμα, στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης προσώπων εντός της ΕΕ, οι ευρωσκεπτικιστές δεν είναι εναντίον της ελεύθερης διακίνησης, όμως η Βρετανία θα πρέπει να ελέγχει τη ροή των μεταναστών από χώρες της ΕΕ και όχι να είναι εντελώς ελεύθερη, όπως είναι σήμερα. Η άποψη όμως των ευρωπαϊστών, που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, είναι ότι οι μετανάστες εργάζονται και παράγουν και έχουν συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊστές, ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα περιορίσει την εργοδότηση ικανότατων στελεχών από χώρες της ΕΕ στις Βρετανικές επιχειρήσεις και θα περιορίσει επίσης την εργοδότηση Βρετανών σε χώρες της ΕΕ. Ο περιορισμός της ελεύθερης διακίνησης αναμένεται επίσης να επηρεάσει και τον εισερχόμενο τουρισμό της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος αποτελεί σημαντικό αιμοδότη της οικονομίας.

Ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα πλήξει σημαντικά το εμπόριο και τις επενδύσεις, η Βρετανία θα τεθεί αυτόματα σε διαφορετικό καθεστώς, θα θεωρείτε δηλαδή ως μια ξένη χώρα για την ΕΕ, και θα υπόκειται σε διαφορετικούς κανόνες, όπως είναι το κοινό εξωτερικό δασμολόγιο της ΕΕ. Συνεπώς, οι Βρετανικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να εξάγουν χωρίς δασμούς στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Επειδή πέραν του 50% των εξαγωγών της Βρετανίας είναι σε χώρες της Ένωσης, η αυτόματη επιβολή δασμών θα πλήξει σοβαρά τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξάγουν προς την ΕΕ.

Αλλά και οι εισαγωγές τη Βρετανίας από τις χώρες της Ένωσης μπορεί να είναι πιο ακριβές, αφού η Βρετανία θα μπορεί να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές που προέρχονται από χώρες της ΕΕ, για να προστατεύει τους εγχώριους παραγωγούς, κάτι που δεν μπορεί να πράξει σήμερα. Αυτό σημαίνει ψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και ταυτόχρονη αύξηση του κόστους ζωής των Βρετανών. Οι ευρωσκεπτικιστές δεν είναι εναντίον του ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Βρετανίας μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης. Η στάση της ΕΕ έναντι της Βρετανίας αναμένεται να είναι σκληρή για να αποτρέψουν παρόμοιες κινήσεις από άλλα κράτη μέλη.

Στο θέμα των επιδομάτων και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές θέλουν η χώρα τους να θέτει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για να ελέγχουν και το κόστος. Τα τελευταία χρόνια το κόστος των επιδομάτων προς μη βρετανούς έχει αυξηθεί σημαντικά με ανάλογη αύξηση του κόστους για την Βρετανία.

Μάριος Μαυρίδης, οικονομολόγος, βουλευτής Κέρυνειας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here