Thursday, April 25, 2024
ΑρχικήΆρθραΕρωτήματα προς Υποψήφιους για εκλογή στη θέση του Εκπροσώπου Μαρωνιτών

Ερωτήματα προς Υποψήφιους για εκλογή στη θέση του Εκπροσώπου Μαρωνιτών

Του Αντώνη Ηλία Κασάπη

Παρακαλούμε τους υποψήφιους για τη θέση του Εκπροσώπου Μαρωνιτών να μας απαντήσουν ή να μας δώσουν τις θέσεις τους σας για το κάθε ένα από τα πιο κάτω:

1. Τον στόχο του δικαιώματος επιστροφής όλων των Μαρωνιτών στα σπίτια τους, στα τέσσερα χωριά τους και τις περιουσίες τους, σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας.

2.Τις πιο κάτω ενδεχόμενες πρόνοιες σε περίπτωση σχεδίου για πλαίσιο λύσης του εδαφικού:
α) Όλα τα τέσσερα χωριά μας και όλη η γη μας να βρίσκονται στο ΕΚ Συνιστών Κρατίδιο.
β) Όλα τα τέσσερα χωριά μας και όλη η γη μας να βρίσκονται στο ΤΚ Συνιστών Κρατίδιο.
γ) Όλα τα τέσσερα χωριά μας και όλη η γη μας να αποτελούν περιοχή με ειδικό καθεστώς που να υπάγεται στην κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
δ) Δύο ή τρία από τα τέσσερα χωριά μας και όλη η γη που τους ανήκει να βρίσκονται στο ΕΚ Συνιστών Κρατίδιο και το άλλο, ή τα άλλα, να βρίσκονται στο ΤΚ Συνιστών Κρατίδιο (‘διχοτόμηση’ των Μαρωνιτικών χωριών).
ε) Ακριβώς τις ίδιες πρόνοιες όπως στο Σχέδιο Αννάν.
ζ) Αν θα προτιμούσατε κάποια διαφορετική διευθέτηση από όλες τις πιο πάνω, εξηγήστε μας.

3. Την επιδίωξη όπως αναβαθμιστούν οι Μαρωνίτες από «Θρησκευτική Ομάδα» σε «Κοινότητα» ή σε «Εθνική Μειονότητα» με επίσημη αναγνώριση στο νέο Σύνταγμα.

4. Τη ‘συμπλγματοποίηση’ των τεσσάρων Μαρωνιτικών χωριών, μαζί με όλη τη γη τους, σε μια ενιαία διοικητική περιοχή και την παροχή αρκετής εσωτερικής αυτοδιάθεσης της Μαρωνίτικης Κοινότητας σε θέματα που αφορούν ειδικά αυτούς, και την ίδρυση διοικητικής δομής για την εσωτερική διοίκηση της . Αυτή θα καλύπτει :
α) Ατομικά θέματα για όλους όσους επιθυμούν να ανήκουν στην Κοινότητα Μαρωνιτών Παγκύπρια.
β) Τοπικά και περιφερειακά θέματα για τις περιοχές των τεσσάρων Μαρωνίτικων χωριών.
Η διοικητική δομή θα περιλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση της θεσμικής θέσης του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών και την αναγνώριση πραγματικών διοικητικών εξουσιών σε αυτήν, πλαισιωμένη με διοικητικούς θεσμούς, τόσο εκλεγμένους όσο και διορισμένους, για την αποτελεσματική διοίκηση.

5. Την υποχρεωτική παροχή προς την Μαρωνίτικη Κοινότητα ενός ποσοστού του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για τις δικές της ειδικές ανάγκες.
Το μερίδιο του κρατικού προϋπολογισμού θα καθορίζεται με βάση των ελάχιστων ποσοστών σε ετήσια βάση, και θα παραδίδεται για διαχείριση στη διοικητική αρχή της Μαρωνίτικης Κοινότητας, με διαφάνεια, έλεγχο και υπευθυνότητα.

6. Την υποχρεωτική ίδρυση κρατικών Μαρωνίτικων σχολείων πρώτου και δευτέρου βαθμού, με Μαρωνίτες δασκάλους, και με σημαντικό ρόλο των Μαρωνιτών (Εκπρόσωπος, Σχολική Εφορία, Διδακτικό Προσωπικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας) στον καθορισμό της διδακτικής ύλης, και κυρίως της Ιστορίας.

7. Την στήριξη από το κράτος με ουσιαστικό τρόπο της προσπάθειας που γίνεται για τη διάσωση της Σάννα.

8. Την εφαρμογή, πριν από τη τελική και μόνιμη λύση, καθεστώτος Κορμακίτη και στον Ασώματο και την Αγία Μαρίνα, και την προώθηση της επανεγκατάστασης κατοίκων των χωριών σε αυτά.

9. Ποια από τα έργα και τις προτεραιότητες του απερχόμενου εκπροσώπου προτίθεστε να συνεχίσετε και ποια όχι;
Ποιά νέα θα επιδιώξετε;

10.Αν δεν ήσασταν υποψήφιος για τη θέση του Εκπροσώπου Μαρωνιτών, ποιόν από τους άλλους υποψήφιους θα προτιμούσατε να εκλεγεί και γιατί;

11. Μπορείτε να μας δώσετε μερικές άλλες πληροφορίες για τις επιθυμίες σας για θέματα της Μαρωνίτικης Κοινότητας που δεν αναφέρονται πιο πάνω;

RELATED ARTICLES

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σύμφωνοι κύριε Πεππή.
    Καλά κάνουν να γνωρίζουν τις ερωτήσεις του κόσμου, όχι μόνο τις δικές μου, και να είναι έτοιμοι να απαντήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments