Ημερίδα κατά του ρατσισμού στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα

0
1666

Διεξήχθηκε με επιτυχία την Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016, η καθιερωμένη αυτή δράση του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρωνα. Σε μια ημερίδα κατά του Ρατσισμού τα παιδιά του σχολείου ενώθηκαν και συνεργάστηκαν με παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αστρομερίτη και του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας, (το Δημοτικό Σχολείο Ναρέκ έστειλε παρουσίαση του). Ουσιαστική εμπλοκή είχαν διάφοροι άλλοι φορείς και πρόσωπα όπως το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η λειτουργός του οποίου κ. Θέκλα Δημητριάδου, έδωσε διάλεξη προς τα παιδιά, το Καταφύγιο Αιτητών Πολιτικού Ασύλου, ο Ερυθρός Σταυρός, η οργάνωση Children for Hope και η κεραμίστρια (απόφοιτος του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρωνα), Σουζάννα Πετρή. Όλοι οι πιο πάνω συνέβαλαν τα μέγιστα στη διεξαγωγή των βιωματικών εργαστηρίων που ακολούθησαν τη διάλεξη. Την ημερίδα χαιρέτησε ο κ. Χρίστος Χατζηαθανασίου, Γενικός Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης και η κ. Γεωργία Σκορδή Σιαμμούτη, διευθύντρια του σχολείου.

Η ημερίδα που είχε τίτλο: «Μια ιστορία πίσω από ένα όνομα», οργανώθηκε επιμελώς και με πολλή όρεξη και μεράκι από εκπαιδευτικούς του σχολείου σε συνεργασία με τους μαθητές, ενώ τα συμμετέχοντα σχολεία παρουσίασαν ιστορίες πίσω από ονόματα μαθητών τους και δράση τους κατά του ρατσισμού. Επιχορηγήθηκε από το Ίδρυμα Ευημερίας Μαρωνιτών, στηρίχτηκε από το Σύνδεσμο Γονέων και τη Σχολική Εφορεία Μαρωνιτών. Αποτελεί ένα δημιουργικό άνοιγμα του σχολείου προς την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου για γνωριμία με τη μαρωνιτική κοινότητα και κοινωνικοποίηση.

Κυρίαρχος στόχος ακόμη είναι η εμπλοκή των παιδιών μας σε δραστηριότητες που απαιτούν οργανωτικές δεξιότητες, κριτική σκέψη, και καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας.

Να τι είπαν τα ίδια τα παιδιά, αξιολογώντας γενικά την ημερίδα :
«Πιστεύω ότι ήταν εξαιρετική ιδέα να κάνουμε την ημερίδα κατά του Ρατσισμού γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να εργαστούμε με παιδιά από άλλα σχολεία» – Ελίνα Σκούλλου Τάξη Ε΄
«Πιστεύω πως η ημερίδα κατά του ρατσισμού ήταν εξαιρετική. Μια απίθανη μέρα». Ιωσηφίνα Πετρή Τάξη Ε΄
«Γνωρίσαμε καινούριους φίλους και δημιουργήσαμε μαζί» – Άννα χαρά Ταννούση Ε΄τάξη
«Μια όμορφη εκπαιδευτική εμπειρία» – Γιάννης Φελλάς Ε΄τάξη
«Ήταν ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε καλά τι είναι ο ρατσισμός» -Γιώργος Ταννούσης Ε΄τάξη
«Όλα όσα μάθαμε θα μας φανούν χρήσιμα στο μέλλον» – Ιωσήφ Φραγκούδης Ε΄τάξη
«Μου άρεσε που γνώρισα την ιστορία πίσω από διάφορα ονόματα. Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι» – Παύλος Ζαχαριάδης Ε΄τάξη
«Από τις καλύτερες ημερίδες που έκανε το σχολείο μας. Δεν τσακωθήκαμε, συνεργαστήκαμε» – Κατερίνα Ζωνιά Στ΄τάξη
«Να επαναληφθεί!» – Ηλίας Χατζησαμμούτης Ε΄τάξη

Αξιολογώντας ειδικά τα βιωματικά εργαστήρια:
1.Με τα χέρια στην καρδιά και στον πηλό
Ένα εξαιρετικό εργαστήρι υπό την καθοδήγηση της εκαστικού κ. Ζουζάννα Πετρή. Όλα τα παιδιά που περάσαμε από το σταθμό αυτό συνεργαστήκαμε μεταξύ μας και φτιάξαμε με τον πηλό το σύμβολο της Ειρήνης. Μάθαμε ότι μέσα από την Τέχνη εξευγενίζεται η ψυχή και μπορείς να συνεργαστείς αρμονικά με τους γύρω σου για να φτιάξεις αξιόλογα πράγματα καλλιεργώντας τον χαρακτήρα σου.

2.Οι κανόνες του παιχνιδιού
Μέσα από την συγκινητική πραγματική ιστορία τριών μεταναστών που ζούσαν στην Ελλάδα συνειδητοποιήσαμε ότι η ανθρωπιά δεν έχει να κάνει με χρώμα, θρησκεία κι εμφάνιση. Μέσα από την υπόδηση ρόλων και την ανάκριση που ακολούθησε στην «ηλεκτρική καρέκλα» αντιληφθήκαμε ότι όλοι μας υπήρξαμε απαθείς θεατές ρατσιστικών συμπεριφορών και δεν κάναμε τίποτα ουσιαστικό για να βοηθήσουμε τα θύματα. Προβληματιστήκαμε, μάθαμε και αποφασίσαμε ότι δεν πρέπει ν’ ανεχόμαστε ρατσιστικές συμπεριφορές.

3.Βιωματικό εργαστήριο υπό την καθοδήγηση της κ. Μασιά.
Μέσα από ένα μακρινό ταξίδι στο Λονδίνο μια παρέα τεσσάρων άγνωστων παιδιών αναγκάζεται να συμβιώσει για μια βδομάδα σεβόμενοι ο καθένας τη διαφορετικότητα του άλλου. Ένα ταξίδι που αποτελούσε ένα μεγάλο μάθημα ζωής.

4.Ο Ερυθρός Σταυρός μας εξηγεί…
Οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού μας μίλησαν για την πλούσια δράση του οργανισμού αυτού. Είναι ένας ανθρωπιστικός οργανισμός που στηρίζεται σε εθελοντές και καθοδηγείται από τις θεμελιώδεις Αρχές του Κινήματος Ερυθρού Σταυρού. Κύριο μέλημά του η βοήθεια στην πρόληψη και ανακούφιση του αθρώπινου πόνου και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σ’ όλο τον κόσμο χωρίς διάκριση γένους, φύλου, ηλικίας, κοινωνικής θέσης, θρησκείας ή πολιτικής τοποθέτησης. Ας γίνουμε όλοι εθελοντές κι ας ενισχύσουμε το δύσκολο αυτό έργο του Ερυθρού Σταυρού.

5.Τραγουδώ τ’ όνομα μου
«Μια ιστορία πίσω από ένα όνομα…» ήταν το θέμα της ημερίδας μας κατά του ρατσισμού. Πίσω από το όνομα του καθενός μας κρύβεται και μια διαφορετική ιστορία. Την ιστορία αυτή την ανακαλύψαμε και της δώσαμε μουσική υπόσταση και κίνηση σ’ αυτό το εργαστήρι υπό την καθοδήγηση του μουσικού μας κ. Δημήτρη. Τραγουδήσαμε, περάσαμε όμορφα και μάθαμε…

6.Ιστορίες ανθρώπων.
Ένα εργαστήρι υπό την καθοδήγηση της Υπάτης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες. Σε μια εποχή που όλο και πιο συχνά οι πρόσφυγες βρίσκουν σύνορα κλειστά, καχυποψία και αμφισβήτηση ο οργανισμός αυτός προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό αυτό πρόβλημα από την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες μέχρι και την ενθάρρυνση επιστροφής στις χώρες καταγωγής και προέλευσής τους.
Πρέπει όλοι μας, μικροί και μεγάλοι να ευαισθητοποιηθούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατατρεγμένοι αυτοί άμαχοι συνάνθρωποι μας και ν’ αντιληφθούμε ότι το μόνο που ζητούν είναι να ξαναχτίσουν κάπου τη ζωή τους. Σίγουρα έχουν το δικαίωμα αυτό!

Σε ένα κόσμο που ολοένα στενεύει, ενώ παράξενα, η γνώση πλατειάζει, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο. Χρειαζόμαστε να βρίσκουμε το φίλο, το συμμαθητή, το συμπολίτη και να ατενίζουμε μαζί το μέλλον, ζώντας το παρόν. Ο τόπος μας από πολύ παλιά ήταν ένα μωσαϊκό κουλτούρων και πολιτισμών. Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες και Αρμένιοι ζουν στην κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο μας. Σήμερα η παρέα μεγάλωσε και καλούμαστε να αποδεχτούμε το διαφορετικό, όχι μόνο στην καταγωγή, στη θρησκεία, στη γλώσσα αλλά και στο φύλο, στην κάθε μορφή αναπηρίας, στις πεποιθήσεις και στις επιλογές μας.
Και όλα αυτά αφού πρώτα συνειδητοποιήσουμε τον εαυτό μας , αγαπήσουμε και σεβαστούμε αυτό που είμαστε, για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε και να σεβαστούμε και τους άλλους γύρω μας .

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΩΝΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here