Αναβίωση της Κυπριακής Αραβικής: Συνάντηση με μέλη της μαρωνιτικής κοινοτητας

0
458
AMC

Δελτίο Τύπου  http://www.paideia-news.com/index.php?id=109&hid=20728
Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη συνάντηση της ερευνητικής ομάδας του ΥΠΠ για αναβίωση της κυπριακής αραβικής (ΚΜΑ) με μέλη της μαρωνιτικής κοινότητας. Στόχος της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν τα μέλη της κοινότητας για το σύστημα γραπτής απόδοσης της γλώσσας τους. Η ενημέρωση, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για δημιουργία Αρχείου προφορικής παράδοσης της ΚΜΑ, έγινε στην παρουσία του καθηγητή Alexander Bord, εισηγητή του αλφαβήτου, του προέδρου του μη κυβερνητικού οργανισμού Hkifisanna, κου Μιχάλη Χατζηρούσου και μελών της κοινότητας. Το σύστημα γραφής παρουσίασαν η υπεύθυνη του προγράμματος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΠ για την αναβίωση της κυπριακής αραβικής, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μαριλένα Καρυολαίμου, ο Σπύρος Αρμοστής, επιστημονικός συνεργάτης στο ΤΕΠΑΚ και μέλος της ερευνητικής ομάδας και οι Μάριος Βασίλη και Ηλίας Ζωνιάς, ερευνητές, φυσικοί ομιλητές της κυπριακής αραβικής.

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά συναντήσεων που απευθύνονται στα μέλη της μαρωνιτικής κοινότητας και έχουν στόχο την επιμόρφωσή τους σε θέματα που σχετίζονται με το αλφάβητο και τις συμβάσεις γραφής της γλώσσας. Η γραπτή απόδοση της ΚΜΑ, η οποία αναγνωρίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση ως μειονοτική γλώσσα στο πλαίσιο της Χάρτας για τις επαρχιακές και μειονοτικές γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης το Νοέμβριο του 2008, κρίθηκε αναγκαία προϋπόθεση για την ενδυνάμωσή της. Σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, πρόκειται για μια σοβαρά απειλούμενη με εξαφάνιση γλώσσα λόγω του μικρού αριθμού φυσικών ομιλητών και του χαμηλού βαθμού μετάδοσης της γλώσσας από τους γονείς στα παιδιά, παράγοντες που δεν εξασφαλίζουν την ανανέωσή της.

Στην παρουσίασή της, η υπεύθυνη του προγράμματος επισήμανε ότι «… η τυποποίηση και η κωδικοποίηση του συστήματος γραφής της ΚΜΑ είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για στήριξη της γλώσσας που υλοποιεί στόχους του Σχεδίου Δράσης που κατέθεσαν στο ΥΠΠ το 2010 οι ακαδημαϊκοί Arlette Roth (CNRS), Alexander Borg (Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ), Brian Bielenberg (Πανεπιστήμιο Άμπου Ντάμπι), Μαριλένα Καρυολαίμου (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Χρύσω Χατζηδημητρίου (Πανεπιστήμιο του Gothenburg).»

Εκτός από την τυποποίηση και τη διατύπωση των συμβάσεων γραφής, το ερευνητικό πρόγραμμα του ΥΠΠ στοχεύει στην αποτύπωση της ΚΜΑ μέσα από συνεντεύξεις με φυσικούς ομιλητές της, στη φωνητική καταγραφή μέρους των συνεντεύξεων με στόχο να μελετηθεί το φωνητικό φωνολογικό σύστημά της καθώς και την εκπόνηση διδακτικού υλικού για διδασκαλία της γλώσσας σε ενήλικες. Το ΥΠΠ, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, έχει ήδη εντάξει τη διδασκαλία της ΚΜΑ στο πρόγραμμα των επιμορφωτικών απογευματινών μαθημάτων, όπου τον Οκτώβριο του 2014 λειτούργησε το πρώτο τμήμα εκμάθησης της ΚΜΑ για ενήλικες επιπέδου Α1.

 

JAS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here