Βρισκόμαστε περίπου δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου εκπροσώπου των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και κάποια πράγματα είναι δεδομένα και με πραγματικούς αριθμούς.
Μέχρι τις 2 του Απρίλη γράφονται οι νέοι ψηφοφόροι… και αν βλέπουμε από ολόκληρη την Κύπρο οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στο θεσμό αυτό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία περίπου 200 νέοι ψηφοφόροι θα εγγραφούν .
Στις 14 Απριλίου , σύμφωνα πάντα με την υπηρεσία εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών διαλύεται η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Την Τετάρτη 4 Μαΐου γίνεται η υποβολή των υποψηφιοτήτων όσων θέλουν να διεκδικήσουν τη θέση του εκπροσώπου των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μέχρι στιγμής έχουν δείξει ενδιαφέρον τρία άτομα να διεκδικήσουν τη θέση του εκπροσώπου. Ο Γιαννάκης Μούσας, Ο Γιαννάκης Λακκοτρύπης και ο Ιατρός Μάριος Χατζηχάννας. Οι δύο τελευταίοι το ανακοίνωσαν και επίσημα ενώ Ο Γιαννάκης Μούσας ακόμα.
Σύμφωνα με τις προηγούμενες εκλογές οι Μαρωνίτες ψηφοφόροι ανέρχονταν στις 4052. Στους ίδιους αριθμούς πρέπει να κυμαίνονται και οι φετινοί ψηφοφόροι. Την προηγούμενη πενταετία το ποσοστό αποχής ήταν περίπου στο 14%. 585 άτομα δεν ψήφισαν ή έριξαν λευκό ή άκυρο. Παρά το ότι υπήρχαν 5 υποψήφιοι και η πίεση ήταν μεγάλη το ποσοστό ήταν ψηλό. Φέτος αναμένεται το ποσοστό αυτό να ανεβεί αρκετά και πάντοτε μιλώντας στατιστικά αναμένεται το ποσοστό αυτό να ανεβεί περίπου στο 20% δηλαδή στους 800 ψήφους. ( Τρεις οι υποψήφιοι, λιγότερη η πίεση ).
Την περασμένη πενταετία υπήρχαν 5 υποψήφιοι, 4 από τον Κορμακίτη και ένας από την Αγία Μαρίνα. Φέτος ένας είναι ο υποψήφιος από τον Κορμακίτη και δύο από την Αγία Μαρίνα. Το σημαντικό για αυτές τις εκλογές είναι ότι ο νυν εκπρόσωπος δεν θα υποβάλει ξανά υποψηφιότητα με αποτέλεσμα το πεδίο να είναι ανοικτό για τους άλλους τρεις .
Ακλόνητο φαβορί για τις εκλογές αυτές είναι ο Γιαννάκης Μούσας , ο οποίος έχει διεκδικήσει τις προηγούμενες τρεις φορές τη θέση του εκπροσώπου. Την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση πήρε 925 ψήφους. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι πρώτη φορά μπαίνουν στην αρένα των Μαρωνίτικων εκλογών.
Δεν θα αναφέρουμε πόσους ψήφους υπολογίζουμε στατιστικά να πάρει ο κάθε υποψήφιος αλλά θα αναφέρουμε περίπου σε τι ποσοστά κυμαίνονται οι τρεις υποψήφιοι.
Ο Κορμακίτης υπολογίζεται ότι έχει 2000 ψήφους, Ο Ασώματος περίπου 750, Η Αγία Μαρίνα και αυτή περίπου 750 και η Καρπάσια 300 ψηφοφόρους ενώ υπάρχουν και περίπου 300 άλλοι ψήφοι ( Λιβανέζοι και άλλοι μαρωνίτες μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου).
Γνωστό από τις προηγούμενες εκλογές ότι ο Γιαννάκης Μούσας έχει την πλειοψηφία των ψήφων στον Κορμακίτη και έχει πλέον τη δυναμική και στα άλλα τρία χωριά. Ο Γιαννάκης Λακκοτρύπης παίρνει σημαντικό ποσοστό από το χωριό του την Αγία Μαρίνα και το χωριό της μητέρας του τον Ασώματο. Ο Γιατρός ο Χατζηχάννας εμφανίζεται πολύ δυνατός στο χωριό του την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας ενώ παίρνει και αυτός ένα σημαντικό ποσοστό από Ασώματο και Καρπάσια εφόσον το εύρος της οικογένειας του διεισδύει σχεδόν σε όλα τα Μαρωνίτικα χωριά.
Οι εκλογές αυτές δεν είναι εκλογές της διαφήμισης και των συγκεντρώσεων αλλά εκλογές από σπίτι σε σπίτι, από πόρτα σε πόρτα. 2 μήνες πριν τις εκλογές και κανένας δεν έχει παρουσιάσει θέσεις. Σημαντικό ρόλο θα έχει και ο νυν εκπρόσωπος αλλά και οι προηγούμενη υποψήφιοι εάν λάβουν θέση σε αυτές τις εκλογές και στηρίξουν κάποιο συγκεκριμένο υποψήφιο.
Αυτή τη στιγμή , σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία που κατέχουμε και βάση δικών μας εκτιμήσεων και αναλύσεων , προηγείται ο Γιαννάκης Μούσας με ποσοστό περίπου 40%,ακολουθεί ο Γιαννάκης Λακκοτρύπης με ένα ποσοστό περίπου 25% και μετά ο Μάριος Χατζηχάννας με ποσοστό περίπου 15%/, ενώ ένα ποσοστό περίπου 20% φαίνεται να είναι αναποφάσιστο.
Οι επόμενες μέρες είναι σημαντικές , καθώς επίσης και οι κινήσεις των υποψηφίων.
Όλα τα πιο πάνω βασίζονται πάντα στα στατιστικά των προηγούμενων χρόνων, σε δικές μας εκτιμήσεις και με βάση τα σημερινά δεδομένα και με την ύπαρξη τριών υποψηφίων και όχι σε δημοσκόπηση.