Του Αντώνη Ηλία Κασάπη
Τι εννοούμε όταν μιλάμε για πιθανή αναβάθμιση του συνόλου των Μαρωνιτών της Κύπρου;
Όπως γνωρίζουμε, το Σύνταγμα του 1960 καθορίζει τους Μαρωνίτες ως “Θρησκευτική Ομάδα” και σε αυτή τη βάση έχουν μερικά ειδικά δικαιώματα. Υποτίθεται ότι επέλεξαν να ανήκουν στην Ελληνοκυπριακή Κοινότητα και ατομικά ο κάθε Μαρωνίτης της Κύπρου έχει όλα τα δικαιώματα και όλες τις υποχρεώσεις που έχει και ο κάθε Ελληνοκύπριος.
Στις συζητήσεις μεταξύ των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου για λύση του Κυπριακού, συζητείται φυσικά και το νέο Σύνταγμα του Κράτους. Επομένως, είναι τώρα μια ευκαιρία και για τους Μαρωνίτες, αν το επιθυμούν, να επιδιώξουν τη συμπερίληψη στο νέο Σύνταγμα κάποιων προνοιών που να τους υποβοηθούν. Αυτό είναι απόλυτα λογικό και είναι ευθύνη της ηγεσίας μας, και κυρίως του Εκπροσώπου μας, να το επιδιώξει.
Ο Εκπρόσωπος έχει κάνει τη δουλειά προετοιμασίας που εκείνος θεώρησε σωστή, μίλησε με ειδικούς και με ανθρώπους στα κέντρα αποφάσεων και έχει φθάσει στα δικά του συμπεράσματα. Με βάση αυτά έχει καταγράψει τις θέσεις του και τις προωθεί.
Όσον αφορά τον κάθε ένα από εμάς τους Μαρωνίτες, θα ήταν καλό να σκεφτούμε και εμείς τί θέλουμε για εμάς.
Το θέμα φυσικά δεν είναι απλό και δεν αναμένεται ότι όλοι μας θα ξέρουμε την κάθε πτυχή του. Για αυτό το λόγο, δεν είναι βοηθητικό να περιπλέκουμε τα πράγματα πιο πολύ από ότι είναι.
Η εξειδικευμένη δουλειά θα πρέπει να γίνει από ειδικούς (συνταγματολόγους, ειδικούς για θέματα μειονοτήτων, ειδικούς για θέματα ΕΕ, κλπ.).
Εμείς θα πρέπει να σκεφτούμε για το ΒΑΣΙΚΟ θέμα, αν ΘΕΛΟΥΜΕ ή όχι την αναβάθμιση και θεσμική αναγνώριση μας σε βαθμό πιο ψηλό από ότι υπάρχει τώρα ή αν προτιμούμε να συνεχίσουμε με αυτά που έχουμε.
Για να το θέσω απλά, η θέση μας είναι παρόμοια με όταν σκέφτεται κάποιος αν θα προσφύγει στο δικαστήριο ή όχι για κάποια υπόθεση του. Αναμένεται ότι θα συζητήσει με τους ειδικούς συμβούλους του, δηλαδή τους δικηγόρους, και θα αποφασίσει αν θα πάρει την υπόθεση στο δικαστήριο ή όχι. Αν αποφασίσει να την πάρει, τότε και πάλι θα αφήσει τους δικηγόρους του να χειριστούν τις εξειδικευμένες λεπτομέρειες της διαδικασίας.
Αν τελικά ΘΕΛΟΥΜΕ την αναβάθμιση, τότε θα πρέπει να εργαστούμε, μέσω της ηγεσίας μας, προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί αν δεν εργαστούμε εμείς, σίγουρα δεν θα έλθει μόνη της η αναβάθμιση.
Η λύση που συζητείται είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Δεν αναμένεται από κανένα στα σοβαρά ότι αυτή η βάση της λύσης θα αλλάξει. Στην πράξη επομένως, δεν υπάρχει θέμα τρίτης Κοινότητας για τους Μαρωνίτες, με την ίδια έννοια όπως θα είναι οι ΕΚ και η ΤΚ Κοινότητες. Οι Μαρωνίτες θα συνεχίσουν να είναι ενσωματωμένοι την ΕΚ Κοινότητα.
Είναι σε αυτό το πλαίσιο που επιδιώκουμε να γίνει η αναβάθμιση της Μαρωνίτικης Κοινότητας.
Δεν είναι η απόσχιση ούτε από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας ως Κύπριοι Πολίτες, ούτε από την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, με την οποία θέλουμε οπωσδήποτε να έχουμε εντελώς αδελφικές σχέσεις. Επίσης, το τί ζητούμε με κανένα τρόπο δεν θα βλάψει ούτε ένα από τους άλλους Συμπατριώτες μας, κάθε θρησκείας και προέλευσης.
Το τι ζητούμε είναι η περισσότερη θεσμική αναγνώριση της ιδιαίτερης μας ταυτότητας ως Μαρωνίτες της Κύπρου, και η μεγαλύτερη κατοχύρωση της υποχρέωσης του Κράτους μας (της Πατρίδας μας) να προστατέψει την “ομάδα” μας, όπως και για όλες τις άλλες ομάδες του Κυπριακού Λαού.
Ζητούμε από την Μάνα μας, την ίδια μας την μοναδική Πατρίδα, να μας αγαπήσει, και να μας προστατέψει, όπως και όλα τα παιδιά της.
Δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τα δικαιώματα μας που μας αφήνουν να προοδεύουμε ως Κύπριοι πολίτες και ως μέλη της ευρύτερης Ελληνοκυπριακής Κοινότητας.
Προσπαθούμε μόνο να προστατέψουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας από την πλήρη αφομοίωση και να δώσουμε περισσότερες πιθανότητες στους Μαρωνίτες να συνεχίσουν να υπάρχουν στην Κύπρο μετά από 50 και 100 χρόνια. Δεν έχουμε παράπονα από τους αδελφούς μας Ελληνοκύπριους Ορθόδοξους που μας αγκάλιασαν στην δική τους Κοινότητα. Όμως, η επιτυχία των Μαρωνιτών μέσα στην Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, οι διασπορά των νέων μας μέσα στους πολύ πιο πολυάριθμους Ελληνοκύπριους, οι αναπόφευκτοι μικτοί γάμοι, η παιδεία στα σχολεία της Κύπρου, οι ποδοσφαιρικές ομάδες, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, κλπ. κλπ. μας οδηγούν ΤΑΧΥΤΑΤΑ σε πλήρη αφομοίωση και αυτό σημαίνει και εξαφάνιση των Μαρωνιτών από την Κύπρο σύντομα.
Προσωπικά δεν θέλω να χαθούν οι Μαρωνίτες από την Κύπρο. Αν έχουμε τα χωριά μας πίσω, τον πυρήνα μας, και αν έχουμε την προστασία της πατρίδας μας, θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Αλλιώς, φοβάμαι πως όχι.