Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και είναι φυσικό πάντοτε να υπάρχουν αντιπαραθέσεις και διαφορετικές τοποθετήσεις για όλα τα θέματα.
Για ένα όμως τόσο σημαντικό θέμα όπως την τύχη των χωριών μας , δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαράθεση αλλά ένωση δυνάμεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα χωριά μας. Κατά καιρούς ακούγονται διάφορα σενάρια λύσης αλλά κανείς από εμάς δεν γνωρίζει και ούτε υπάρχει καμιά ενημέρωση στο θέμα αυτό από κανένα.
Είναι δυνατό να αναφέρονται σε λύση του Κυπριακού και να μην έχει συζητηθεί καθόλου η τύχη των Μαρωνίτικων χωριών?
Πρόσφατα το γραφείο του εκπροσώπου διοργάνωσε εκδήλωση με στόχο την στήριξη της λύσης στη βάση της ομοσπονδίας και ο ίδιος ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι σύντομα θα γινόταν νέα εκδήλωση για ενημέρωση όλων για την πορεία των συνομιλιών και την τύχη των Μαρωνίτικων χωριών ( 9-10-2015).
Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος επιστημόνων Κύπρου διοργάνωσε διάλεξη με θέμα τη Μαρωνίτικη Κοινότητα και τη λύση του Κυπριακού. Στη διάλεξη αναφέρθηκαν για τα δικαιώματα της Μαρωνίτκης Κοινότητας στην επικείμενη λύση του Κυπριακού.
Στην ομιλία της η πρώην υπουργός εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή ανάφερε καθαρά ότι η Μαρωνίτικη Κοινότητα βρίσκεται κάτω από το Τουρκοκυπριακό συνιστούν κρατίδιο , στη συνέχεια όμως όταν αντέδρασαν μερικά άτομα απολογήθηκε και είπε ότι είναι ορθογραφικό λάθος. Είναι δυνατόν μια πρώην Υπουργός Εξωτερικών να κάνει ένα τέτοιο μεγάλο λάθος ? Ή μήπως αυτή είναι η αλήθεια και δε θέλουμε να το παραδεχθούμε.
Διάφορα γεγονότα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πράγματι τα τέσσερα Μαρωνίτικα χωριά βρίσκονται κάτω από το Τουρκοκυπριακό Συνιστούν Κρατίδιο αλλά η αλήθεια είναι ότι εθελοτυφλούμε και δεν το παραδεχόμαστε.
Ξαφνικά άνοιξε η Αγία Μαρίνα και δόθηκε η εκκλησία , έγινε δρόμος , θα κτιστούν σπίτια…. Και άλλα πολλά , με τη χαρά ότι έχουμε προσωπικές γνωριμίες και τα καταφέραμε… Η Τουρκία πάντοτε κινείται μεθοδικά για κάτι το οποίο θέλει να πετύχει.
Κατά τη γιορτή του Αγίου Μάρωνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανάφερε τα πιο κάτω : «Υιοθετώ πλήρως και προωθώ σε κάθε περίσταση πάγια αιτήματα σας τα οποία έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας, όπως το απολύτως αιτιολογημένο αίτημα σας για επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνίτικων χωριών στους μονίμους κατοίκους τους ως ένα διοικητικό σύμπλεγμα .»
Κάποιος επιτέλους από την Κοινότητα μας να βγει και να μας αναφέρει τι ακριβώς γίνεται με την τύχη των χωριών μας και τι είναι αυτό που ζητούμε ως κοινότητα… Έχουμε ποτέ ως κοινότητα ζητήσει κάτι? Από τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται καθαρά ότι έχουμε ζητήσει διοικητικό σύμπλεγμα…
Απλά ως κοινότητα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα χωριά μας.