Τα συν και τα πλην της ημέρας του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου – 3 Νοεμβρίου 2023

0
1243

Τα συν και τα πλην της ημέρας του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου – 3 Νοεμβρίου 2023

Γιορτάσαμε και φέτος με κάθε λαμπρότητα τον Άγιο Γεώργιο του Σπόρου στο ξωκλήσι στην παραλία του Κόρνου. Όπως πάντα ανάμεσα στο πλήθος των πιστών παρόντα στους εορτασμούς και σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου καθώς και εξέχοντα μέλη του διπλωματικού σώματος. Με αρχιερατική θεία λειτουργία και την συμμετοχή εκπροσώπων του Βατικανού τελέστηκε και φέτος η θρησκευτική τελετή ευτυχώς σε κλίμα κατάνυξης επιδεικνύοντας την δέουσα προσήλωση και τον αρμόζοντα σεβασμό προς τα άγια.

Αυτό που φέτος έκανε την διαφορά ήταν το κοσμικό μέρος των εορτασμών με την απόφαση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής να προβεί σε διευθετήσεις με ιδιώτη επιχειρηματία έτσι για να δοθεί δυνατότητα εξασφάλισης φαγητού από όλους τους πιστούς που συμμετέχουν έναντι της πολύ λογικής τιμής των €15.00. Αυτό θεωρούμε πως ήταν το μεγάλο συν των φετινών εορτασμών. Όλος ο κόσμος απ’ όλη την Κύπρο είχε την ευκαιρία να παραστεί στους εορτασμούς και ταυτόχρονα είχε με αυτή την απόφαση την δυνατότητα να έχει το μεσημεριανό του χωρίς οποιαδήποτε άλλη έγνοια. Αυτό αναμφίβολα βοήθησε σημαντικά στην μεγάλη και ενίοτε οργανωμένη προσέλευση του κόσμου στους εορτασμούς.

Αυτό ωστόσο που δεν εξέπεμψε την καλύτερη εικόνα ήταν η επιλογή του χώρου για το γεύμα ο οποίος εκ των πραγμάτων συνέβαλε στον αυτόματο διαχωρισμό των πιστών. Η παράδοση αιώνων λέει ότι το γεύμα και οι διασκεδάσεις γίνονται μετά την θεία λειτουργία στον χώρο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Θεωρούμε πως η απόφαση να γίνει το γεύμα στις Αποθήκες ήταν άστοχη και ατυχής καθ’ ότι αποτέλεσε κτύπημα προς μια λαϊκή και θρησκευτική παράδοση αιώνων και την ίδια ώρα έστειλε το άκρως λανθασμένο μήνυμα της διαίρεσης και του διαχωρισμού.

Πιστεύουμε πως το γεύμα που σωστά και εύστοχα διευθέτησε η Εκκλησιαστική Επιτροπή έπρεπε να είχε διοργανωθεί στον χώρο γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου όπως επιτάσσει η παράδοση μας. Αυτό θα συνέβαλλε πρώτον στο να τηρηθεί και να τιμηθεί μια παράδοση αιώνων και την ίδια ώρα στο να βρίσκονται όλοι οι πιστοί στον ίδιο χώρο όπως αρμόζει στην γιορτή και με αυτό τον τρόπο να στέλναμε την εικόνα μιας δυνατής κα μονιασμένης κοινότητας. Στα πλην ασφαλώς της μέρας και το επιμέρους αλλά σοβαρό θέμα της έλλειψης αποχωρητηρίων στους χώρους της εκκλησίας που μόνον προσβολή συνιστά για όλου μας.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως με αυτό το άρθρο στόχος μας δεν είναι να δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις αλλά να υπάρξει υγιής προβληματισμός στους κόλπους της Εκκλησίας μας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ουσία και την εικόνα που εκπέμπεται στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών σε αυτή την σπουδαία για τον Κορμακίτη ημέρα του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου. Πρωτοβουλίες προς τα μπρος ναι αλλά με τον δέοντα σεβασμό στην παράδοση.