Περίοδος της Πεντηκοστής -7η Κυριακή της Πεντηκοστής
Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Ζαν Σφέιρ
7η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Λουκάς 10 / 1 – 7 )
Ύστερα απ’ αυτό, ο Κύριος διάλεξε και άλλους εβδομήντα μαθητές, που τους έστειλε δύο δύο πριν απ’ αυτόν, σε κάθε πόλη και τόπο που έμελλε να επισκεφθεί. «Ο θερισμός είναι πολύς», τους έλεγε, «οι εργάτες όμως λίγοι παρακαλέστε, λοιπόν, τον κύριο του θερισμού να στείλει εργάτες για το θερισμό του. Πηγαίνετε σας στέλνω σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους. Μην παίρνετε μαζί σας χρήματα ούτε σακίδιο ούτε υποδήματα, και μη χάνετε την ώρα σας για να χαιρετήσετε κάποιον στο δρόμο σας. Σε όποιο σπίτι μπείτε, πρώτα να λέτε “ειρήνη σε τούτο το σπίτι!” Αν εκεί μένει κάποιος ειρηνικός άνθρωπος, η ευχή σας θα πιάσει τόπο, αλλιώς θα γυρίσει πίσω σ’ εσάς. Να μένετε στο ίδιο σπίτι τρώγοντας και πίνοντας ό,τι σας προσφέρουν, γιατί στον εργάτη πρέπει να δοθεί ο μισθός που του αξίζει μην αλλάζετε κατοικία.
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,
- Η αποστολή των εβδομήντα δύο μαθητών
Ο Κύριος Ιησούς είναι αυτός που παίρνει την πρωτοβουλία. Είναι Αυτόν που στέλνει ο Θεός για να αποκαλύψει στον κόσμο την άπειρη αγάπη του Πατέρα.
Και για να προετοιμάσει την άφιξη της βασιλείας και τη διακήρυξη των καλών νέων, ο Ιησούς αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να στείλει πρώτα τους δώδεκα αποστόλους. Τους έστειλε στις δώδεκα φυλές του πρώτου λαού. Στη συνέχεια έστειλε τους εβδομήντα δύο στα έθνη. Στο Ευαγγέλιο του Αποστόλου Λουκά, αυτό αποτελεί ένδειξη της οικουμενικότητας της σωτηρίας. Φυσικά, θα υπάρξουν πολλά εμπόδια. Οι άνθρωποι θα αρνηθούν να ακούσουν τα καλά νέα. Άλλοι πάλι θα είναι ανοιχτοί σε αυτά. Γνωρίζουμε όμως ότι ο Ιησούς υποσχέθηκε στους μαθητές Του ότι το πνεύμα που ξεχύθηκε την Πεντηκοστή θα προπορευόταν μπροστά τους και θα άνοιγε τις καρδιές των ανθρώπων για να ακούσουν και να πιστέψουν στη διακήρυξη των καλών νέων.
Είναι σημαντικό να δούμε πώς ο Ιησούς στέλνει τους μαθητές Του μπροστά Του για να προετοιμάσουν τον ερχομό Του. Ταυτόχρονα, όμως, αυτοί οι μαθητές προηγούνται από το Άγιο Πνεύμα που προετοιμάζει το δρόμο στις καρδιές και την κατανόηση των ανθρώπων που πρόκειται να ακούσουν τα λόγια των μαθητών.
Η αποστολή των αποστόλων στην Παλαιστίνη και η αποστολή των μαθητών στον ελληνικό κόσμο, όπως ήταν γνωστό τότε, ήταν η ίδια ώθηση, αλλά η έκφραση αυτής της διακήρυξης θα διέφερε από σεβασμό στη γνώση κάθε λαού και κάθε έθνους, κάθε γλώσσας και κάθε νοοτροπίας. Αυτό είναι αυτό που ονομάζουμε σήμερα εγκόλπωση. Η διακήρυξη των καλών νέων που προσαρμόζεται στον λαό στον οποίο απευθύνεται. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη διακήρυξη, αλλά διευκολύνει τους ανθρώπους που την ακούν να την αποδεχτούν.
Αυτό σημαίνει ότι η διακήρυξη πρέπει να αποδυναμωθεί; Ο Ιησούς είναι ο ίδιος, χθες, σήμερα και για τους αιώνες που θα έρθουν. Αλλά η κατανόηση των ανθρώπων θα διαφέρει. Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων δεν είναι πάντα οι ίδιες. Ας μιλήσει λοιπόν ο Κύριος στην καρδιά, σε αυτή την καρδιά που είναι βαριά και κουρασμένη, ώστε η υποδοχή να είναι αποτελεσματική και να αλλάξει εντελώς τη ζωή των ακροατών.
- Η αποστολή
Αυτή η αποστολή είναι μια συγκομιδή. Ο Θεός χρειάζεται εργάτες. Αλλά αυτός είναι που αναδεικνύει εργάτες στον θερισμό Tου. Οι όροι της ιεραποστολής είναι πολύ απλοί: βασιστείτε μόνο στο λόγο του Ιησού. Ο λόγος Του είναι πηγή ειρήνης και είναι η μόνη ανταμοιβή του ιεραπόστολου. Δεν έχει τίποτα να περιμένει από κανέναν.
Την ίδια αποστολή έχουμε και σήμερα. Πρέπει να μεταφράσουμε στις γλώσσες που είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο, ώστε ο λόγος του Ιησού και η ειρήνη Tου να γίνουν γνωστά παντού και από όλους.
Πρέπει να προσευχόμαστε στον Κύριο του θερισμού και να Tον εμπιστευόμαστε. Ακόμη και ο καρπός που φέρνουμε είναι έργο του Θεού στη ζωή του καθενός μας και σε αυτόν τον κόσμο. Σε αυτόν τον κόσμο, όπου η ζωή ήδη εργάζεται, πρέπει να γίνουμε μάρτυρες και να ευχαριστήσουμε αυτόν τον συμπονετικό και στοργικό Θεό.
Προσευχή:
Κύριε, άνοιξε το μυαλό και τη θέλησή μας να ακούσουμε το κάλεσμά Σου και να επιλέξουμε να Σε ακολουθήσουμε!
Δώσε μας την αρετή που πηγάζει από την καρδιά Σου: τη συμπόνια, ώστε το συμπονετικό Σου πρόσωπο να συνεχίσει να λάμπει στον κόσμο μας.
Μαζί με τη Μαρία, ας μεταφέρουμε τη γνώση του Χριστού σε όλες τις ψυχές που συναντάμε στο δρόμο μας. Αμήν.
† Σελίμ Σφέιρ
Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου