Wednesday, April 24, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησίαΕορτή της Πεντηκοστής -Ιωάννης 14: 15-20

Εορτή της Πεντηκοστής -Ιωάννης 14: 15-20

Εορτή της Πεντηκοστής -Ιωάννης 14: 15-20

Ομιλία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου Σελίμ Ζαν Σφέιρ

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

«Αν με αγαπάτε, τηρήστε τις εντολές μου. Κι εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα να σας δώσει άλλον Παράκλητο, το Πνεύμα της Αλήθειας, ώστε να είναι για πάντα μαζί σας. Το Πνεύμα αυτό δεν μπορεί να το δεχτεί ο κόσμος, γιατί ούτε το διακρίνει ούτε το γνωρίζει· εσείς το γνωρίζετε, γιατί μένει κοντά σας και θα υπάρχει μέσα σας. Δε θα σας αφήσω ορφανούς θα ξανάρθω κοντά σας. Σε λίγο ο κόσμος δεν θα με βλέπει πια, εσείς όμως θα με βλέπετε, γιατί εγώ εξακολουθώ να ζω· το ίδιο κι εσείς θα ζείτε. Όταν έρθει εκείνη η μέρα, θα το καταλάβετε ότι εγώ είμαι αχώριστος από τον Πατέρα, κι εσείς από μένα, κι εγώ από σας.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Ιησού Χριστώ,

Σήμερα γιορτάζουμε την εκπλήρωση του σχεδίου του Θεού για την ανθρωπότητα. Το όνειρο του Θεού γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Ο άνθρωπος το δημιούργημά του: «Και ο Κύριος ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από το χώμα της γης, και εμφύσησε στα ρουθούνια του πνοή ζωής, και ο άνθρωπος έγινε ζωντανό ον» (Γένεση 2:7). Αυτήν την ίδια πνοή επέστρεψε ο Υιός στον Πατέρα στο σταυρό: «Ο Ιησούς πήρε το ξύδι και είπε: Τετέλεσται. Τότε έσκυψε το κεφάλι του και άφησε το πνεύμα.» (Ιωάννης 19:30).Είναι το Πνεύμα που θα δοθεί στους μαθητές για να γεννήσουν την Εκκλησία. Από τον Πατέρα, ο Ιησούς πρόκειται να στείλει το Πνεύμα που θα επιφέρει μια ριζική αλλαγή στις καρδιές των μαθητών και όλων εκείνων που ήταν μαζί τους. Η Αειπάρθενος Μαρία ήταν η πρώτη που γνώρισε το Πνεύμα, το οποίο είχε κατέβει πάνω της από την ημέρα του Ευαγγελισμού του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. «Το Άγιο Πνεύμα θα έρθει επάνω σου και η δύναμη του Υψίστου….» (Λουκάς 1:35). Η παρουσία του Πνεύματος δημιουργεί ζωή. Αυτό το ίδιο Πνεύμα ήταν που έκανε την πρώτη εκκλησία ζωντανή και ικανή να διακηρύξει μια αξιόπιστη μαρτυρία και που, μέσω του ίδιου Πνεύματος, μετέτρεψε τις καρδιές των ακροατών της. Μια κοινότητα συγκολλημένη με το τσιμέντο του Αγίου Πνεύματος, ενωμένη και ανοιχτή να μεταφέρει το μήνυμα της σωτηρίας σε όλη την ανθρωπότητα. Αυτό είναι που γιορτάζουμε αυτή την ευλογημένη ημέρα της Πεντηκοστής.

  1. Η πνοή του Πνεύματος

Ας ξεκινήσουμε και πάλι για αυτή την εξαιρετική περιπέτεια, με τα πανιά μας φουσκωμένα από την πνοή του Πνεύματος. Όπως την ημέρα της αναχώρησης της Εκκλησίας, ας επιβιβαστούμε και ας κοιτάξουμε προς τον ορίζοντα. Ο Κύριος μας περιμένει, όλο και πιο μακριά και όλο και πιο ψηλά.

Αυτό περιγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο δεύτερο βιβλίο του, τις Πράξεις των Αποστόλων. Η ημερομηνία, ο τόπος.
Η ενότητα των μαθητών θα αλλάξει νόημα, διότι ενώ είχαν συγκεντρωθεί όλοι μαζί για να ξεπεράσουν τον φόβο τους, μετά την
κάθοδο του Πνεύματος θα γίνουν πραγματική απειλή για τον κόσμο. Γεμάτοι από το Άγιο Πνεύμα, θα ορθοποδήσουν. Αντί για φοβισμένοι, θα μιλούν με μεγαλύτερη επιδεξιότητα από τους σοφούς. Κανείς δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τα λόγια τους. Και ο Ευαγγελιστής Λουκάς μας δίνει έναν κατάλογο όλων των εθνών που ήταν γνωστά εκείνη την εποχή και ήταν παρόντα εκείνο το πρωί στην Ιερουσαλήμ. Από σύγχυση και άγνοια, οι μαθητές θα είναι η αιτία της σύγχυσης για κάθε έναν από τους ακροατές τους. Από ψαράδες θα ρίξουν τα δίχτυα του λόγου και θα πιάσουν τα έθνη για να τα οδηγήσουν στη σωτηρία και τη ζωή, με κατάπληξη και θαυμασμό. Αυτό είναι το έργο του Πνεύματος. Του ΕΝΟΣ Πνεύματος, το οποίο εξαπλώνεται σε όλους και ο καθένας ακούει και καταλαβαίνει στη δική του γλώσσα.

  1. Η χαρά της αναγέννησης στο Άγιο Πνεύμα

Το τραγούδι του Ψαλμού 103 ξυπνά μέσα μας το όνειρο της νέας γέννησης μέσω του Πνεύματος, που μας ανανεώνει και ανανεώνει το πρόσωπο της γης. Αυτή τη γη από την οποία διαμορφωθήκαμε και στην οποία θα επιστρέψουμε, και εν τω μεταξύ θα είμαστε αυτή η άρπα που η πνοή του Πνεύματος θα πάρει ως λύρα για να ψάλλει τη δόξα του Κυρίου, και αυτό το τραγούδι θα συνεχίσει να ηχεί για πάντα.

Ο Απόστολος Παύλος, παρασυρμένος από τον Ιησού, στο δρόμο προς τη Δαμασκό, άφησε πίσω του τον διωγμό της Εκκλησίας και ανέλαβε την αποστολή των εθνών με χαρά και θλίψη. Γεμάτος από το Άγιο Πνεύμα, ο Παύλος μπόρεσε να πει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους: «Ο Ιησούς είναι Κύριος.» Αφήστε το Άγιο Πνεύμα να εκφραστεί μέσα από την αδυναμία μας. Ένα ενιαίο Άγιο Πνεύμα για
να εκφράσει τη Μοναδικότητα ενός Θεού που ενεργεί σε όλα και σε όλους. Το Πνεύμα μας καλεί στην Ενότητα και μας δίνει τη δύναμη να την επιτύχουμε. Το Πνεύμα ενδυναμώνει τον καθένα από εμάς να την εκδηλώσει για το καλό όλων. Ας ζήσουμε, πολλαπλοί όπως είμαστε, ενσαρκώνοντας το ένα και ενωτικό Πνεύμα.

Σε αυτό το απόσπασμα από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, έχουμε μια εμφάνιση του Κυρίου Ιησού. Ήταν το βράδυ της πρώτης ημέρας. Οι μαθητές ήταν κλειδωμένοι από φόβο για τους Ιουδαίους. Δύο φορές, ο Ιησούς τους δίνει ειρήνη: ρίχνει την ειρήνη πάνω τους. Τη δική Του ειρήνη. Και αφού τους δείχνει τα χέρια Του και την πλευρά Του, ο Ιησούς τους στέλνει έξω, όπως ακριβώς Τον έστειλε ο Πατέρας. Και στον Ευαγγελιστή Ιωάννη έχουμε μια διάχυση του Αγίου Πνεύματος πριν από την Πεντηκοστή. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης υπενθυμίζει λέγοντας ότι τους εμφύσησε, την πνοή του Πατέρα στο δημιούργημα του τον Αδάμ που πήρε από τη γη, ο οποίος γίνεται ζωντανό ον. Ο Ιησούς είναι τα πάντα για τον Πατέρα Του. Αυτή η διάχυση θα είναι μια αναδημιουργία, μια νέα γέννηση, μέσω της συγχώρεσης των αμαρτιών. Μια ριζική αλλαγή στη ζωή των μαθητών. Το Πνεύμα ενώνει τις γλώσσες, το Πνεύμα μας καθαρίζει από κάθε τι που δεν είναι Θεός. Το Πνεύμα φυσάει όπου θέλει και παίρνει τα πάντα στο πέρασμά του. Το Πνεύμα είναι η φωτιά που φωτίζει και ζεσταίνει. Αυτή η φωτιά μας καθαρίζει σαν πολύτιμο μέταλλο και αναδεικνύει μέσα μας ό,τι πολύτιμο υπάρχει. Μας είναι πιο εύκολο να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που είμαστε και με αυτό που έχουμε. Να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι σε μια ψεύτικη ηρεμία που δεν έχει καμία σχέση με την αληθινή ειρήνη. Είναι το Πνεύμα που μας μεταφέρει και μας παρασύρει, που μας διαμορφώνει και μας μεταμορφώνει. Μας δημιουργεί και μας αναδημιουργεί σε μια νέα ζωή εν Πνεύματι.

Πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αφυπνιστεί από το Πνεύμα. Πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να καθοδηγηθούν από το θέλημα του Ιησού. Εκείνος αναπνέει πάνω μας το Πνεύμα Του, και γινόμαστε νέα πλάσματα, που αγωνίζονται με χαρά να εκπληρώσουν το ιερό θέλημά Του. Είναι το Πνεύμα του Ιησού που μεταμορφώνει τη θλίψη μας σε χαρά, την αδυναμία μας σε δύναμη και πάνω απ’ όλα τις αμαρτίες μας σε χάρη. Το Πνεύμα που αλλάζει την ανθρώπινη καρδιά και μεταμορφώνει το πρόσωπο της γης.
Η Πεντηκοστή είναι αυτή η νέα δημιουργία που βρίσκεται τελικά σε αρμονία με το σχέδιο του Θεού. Χωρίς τον Θεό και το Άγιο Πνεύμα, δεν μπορούμε να ενσαρκώσουμε τη νέα δημιουργία. Είναι ένα δώρο από την καρδιά του Θεού, που μας προσφέρει το Πνεύμα, για να μας ενώσει αποδεχόμενος και εμπλουτίζοντάς μας με τις διαφορές μας. Να εμπλουτιστούμε από εκείνον που είναι η πηγή όλων των πλούτων.

Προσευχή :

Κύριε, δώσε μας το Πνεύμα σου για να μαρτυρήσουμε την αγάπη με την οποία μας αγάπησαν ο Πατέρας και ο Υιός εν Πνεύματι.
Αειπάρθενε Μαρία, σύζυγε του Πνεύματος, δίδαξέ μας να τον υποδεχόμαστε όπως εσύ, με πίστη και ευγένεια. Αμήν.

  • Σελίμ Σφέιρ
    Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments