Friday, April 19, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησίαΠερίοδος του Πάσχα - 5η Κυριακή μετά την Ανάσταση (Ιωάννης 21:15-19)

Περίοδος του Πάσχα – 5η Κυριακή μετά την Ανάσταση (Ιωάννης 21:15-19)

Περίοδος του Πάσχα – 5η Κυριακή μετά την Ανάσταση (Ιωάννης 21:15-19)

Ομιλία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου Σελίμ Ζαν Σφέιρ

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Όταν, λοιπόν, έφαγαν, λέει ο Ιησούς στο Σίμωνα Πέτρο: «Σίμων, γιε του Ιωνά, μ’ αγαπάς περισσότερο απ’ όσο αυτοί εδώ;» «Ναι, Κύριε», του απαντάει ο Πέτρος, «εσύ ξέρεις πως σ’ αγαπώ». Του λέει τότε: «Βόσκε τ’ αρνιά μου». Τον ρωτάει πάλι για δεύτερη φορά: «Σίμων, γιε του Ιωνά, μ’ αγαπάς;» «Ναι, Κύριε», του αποκρίνεται εκείνος, «εσύ ξέρεις ότι σ’ αγαπώ». Του λέει τότε: «Ποίμαινε τα πρόβατά μου». Τον ρωτάει για τρίτη φορά: «Σίμων, γιε του Ιωνά, μ’ αγαπάς;» Στενοχωρήθηκε ο Πέτρος που τον ρώτησε για τρίτη φορά «μ’ αγαπάς;» και του απαντάει: «Κύριε, εσύ τα ξέρεις όλα· εσύ ξέρεις ότι σ’ αγαπώ». Του λέει τότε ο Ιησούς: «Βόσκε τα πρόβατά μου. Όταν ήσουν νεότερος, έδενες τη ζώνη στη μέση σου και πήγαινες όπου ήθελες εσύ· όταν όμως γεράσεις, σε βεβαιώνω πως θ’ απλώσεις τα χέρια σου, και κάποιος άλλος θα σε ζώσει και θα σε πάει εκεί που δε θέλεις». Αυτό το είπε για να δείξει με ποιον θάνατο θα δόξαζε το Θεό. Κι αφού το είπε αυτό, του λέει: «Ακολούθησέ με».

  1. «Με αγαπάς;»

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Ας παρατηρήσουμε τι μπορεί να μας βοηθήσει να προβληματιστούμε από αυτό που μας προτείνει αυτό το όμορφο κείμενο. Η φροντίδα που αναλαμβάνει ο Ιησούς μετά την ανάσταση να φροντίσει τον καθένα από τους μαθητές. Εδώ, με τον Σίμωνα Πέτρο, αλλού με τον Θωμά, τον άπιστο κ.λπ., συγκινούμαστε βλέποντας ότι ο Ιησούς, ως άριστος δάσκαλος, αφιερώνει χρόνο για να επαναφέρει τον καθένα από τους μαθητές στην πίστη.

Ο Πέτρος αρνήθηκε τον Κύριό μας τρεις φορές στο δρόμο προς το Γολγοθά, αλλά η αγάπη του Χριστού γι’ αυτόν παρέμεινε αναλλοίωτη. Η βεβαιότητα αυτής της άνευ όρων αγάπης του Θεού κράτησε τον Πέτρο μακριά από την αποθάρρυνση και την απελπισία. Ο Ιησούς κάλεσε τον Πέτρο δίπλα Του για να του κάνει μια ερώτηση. Το θέτει, όχι επειδή δεν ξέρει την απάντηση, αλλά για να βοηθήσει τον Πέτρο να νιώσει την αγάπη Του και να ανακαλύψει ότι αυτή η αγάπη θα έχει βαθύτερες ρίζες στη ζωή του. Η αγάπη του Χριστού για τον Πέτρο πρέπει να γίνει η βαθύτερη πεποίθησή του, επιτρέποντάς του να εκπληρώσει την αποστολή του στην Εκκλησία.

  1. «Βόσκε τα πρόβατά μου.»

Και η απάντηση του Σίμωνα Πέτρου: «Κύριε, ξέρεις ότι σε αγαπώ.» Αλλά η αγάπη δεν είναι μια κενή λέξη. Ταυτόχρονα με την αγάπη, υπάρχει και η ενσάρκωση αυτής της αγάπης: Με αγαπάς, βόσκε τα αρνιά μου, βόσκε τα πρόβατά μου. Ο Καλός Ποιμένας αναζητά άλλους ποιμένες για να φροντίζουν το ποίμνιό Του. Αυτό είναι το μέλημά Του καθώς προετοιμάζεται για την Ανάληψή του στον ουρανό. Ψάχνει για άλλους που θα μαζέψουν τα χαμένα πρόβατα και θα τα φέρουν πίσω στους ώμους τους. Υπάρχουν ακόμα πολλά χαμένα πρόβατα στον κόσμο που χρειάζονται καθοδήγηση και προσανατολισμό. Είμαι πρόθυμος να δώσω τη ζωή μου για εκείνους που ο Κύριος μου έχει εμπιστευτεί;

  1. «Ακολούθησέ με.»

Ο Χριστός καλεί τον Πέτρο να τον ακολουθήσει στον δρόμο προς τον Σταυρό. Πριν πεθάνει, ο Ιησούς είχε πει στους μαθητές Του ότι αν ήθελαν να είναι μαθητές Του, θα έπρεπε να σηκώσουν το σταυρό τους και να Τον ακολουθήσουν. Αλλά αυτό ήταν λίγο αφηρημένο εκείνη την εποχή. Δεν είχαν ιδέα τι εννοούσε μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή. Τότε το αίτημα έγινε εξαιρετικά σαφές. Ο Πέτρος, μαζί με όλους τους μαθητές εκτός από τον Ιωάννη, κλήθηκε να ακολουθήσει τον Χριστό στο μαρτύριο. Μόνο η παθιασμένη αγάπη που είχαν για τον Χριστό μπορεί να εξηγήσει την αποδοχή αυτού του δρόμου.

Προσευχή : Κύριε, βοήθησέ με να Σε αγαπώ. Βοήθησέ με να διακρίνω την παρουσία Σου στη ζωή μου. Βοήθησέ με να ακούω τη φωνή Σου που ψιθυρίζει στα βάθη της καρδιάς μου. Βοήθησέ με να καταλάβω και να κάνω αυτό που επιθυμείς για μένα. Δώσε μου την αγάπη Σου, ώστε να μπορώ να Σε αγαπώ όπως Εσύ με αγαπάς.

Αμήν.

  • Σελίμ Σφέιρ
    Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments