Πηγή: Attached Information Documents of the Ministry of Education, Athens and Youth (moec.gov.cy)
Προκήρυξη παγκύπριου μαθητικού διαγωνισμού για τον σχεδιασμό δύο λογότυπων για τα δύο υπό δημιουργία Αρχεία Προφορικής Παράδοσης: το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης της Κυπριακής Αραβικής και το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης για τις κοινότητες των Αρμενίων και των Λατίνων της Κύπρου
Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας ενημερώνουμε ότι οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, σε συνεργασία με το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, προκηρύσσουν παγκύπριο μαθητικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό δύο λογοτύπων. Τα δύο λογότυπα αφορούν τα δύο υπό δημιουργία Αρχεία Προφορικής Παράδοσης: το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης της Κυπριακής Αραβικής που συγκροτείται με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας υπό την επιστημονική εποπτεία του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2013 και το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης για τις κοινότητες των Αρμενίων και των Λατίνων που συγκροτείται από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Δεκέμβριο του 2022.
- Στόχος του υπό αναφορά διαγωνισμού είναι να αφυπνίσει τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην ύπαρξη των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Επιπλέον, στόχος είναι να τους κινήσει το ενδιαφέρον ούτως ώστε να αναζητήσουν και να μάθουν λεπτομέρειες για τις κοινότητες αυτές, τα ήθη και τα έθιμά τους με σκοπό να μπορέσουν να συλλάβουν και να πραγματώσουν το κατάλληλο σχεδιαστικό.
- Παρακαλείστε όπως ενημερώσετε τους/τις μαθητές/μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου σας, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους. Σημειώνεται ότι, η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και ο σχεδιασμός των λογότυπων μπορεί να πραγματοποιηθεί 2 σε μη διδακτικό χρόνο σε συνεννόηση με τους/τις εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα των Εικαστικών Τεχνών ή των Γραφικών Τεχνών.
- Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών θα απονείμει χρηματικό βραβείο €250 για κάθε ένα από τα λογότυπα που θα βραβευτεί.
- Περισσότερες πληροφορίες για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, επισυνάπτονται. Δρ Κυπριανός Δ. Λούης Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Κοιν.
: Εκπρόσωπο Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων
: Εκπρόσωπο Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμνενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων
: Εκπρόσωπο Θρησκευτικής Ομάδας των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων
: Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου
: Π.Λ.Ε. Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας
: Π.Ο.Ε.Δ., Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ., Ο.Λ.Τ.Ε.Κ.
Παράρτημα
Οδηγίες/ Όροι του διαγωνισμού:
- Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίων, Λυκείων, ΤΕΣΕΚ και Ιδιωτικών Σχολείων ιδίου, παρομοίου και διαφόρου τύπου.
- Οι συμμετοχές μπορεί να είναι ατομικές ή ομαδικές (μέγιστος αριθμός μαθητών/ριών ομάδας: τρεις).
- Το λογότυπο θα πρέπει:
• να είναι ευδιάκριτο, και να διακρίνεται για την καλλιτεχνική, σχεδιαστική και τεχνική αρτιότητά του,
• να είναι μοναδικό/πρωτότυπο και να μην αναπαράγει άλλα λογότυπα,
• να μπορεί να αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή ή να τυπωθεί σε χαρτί, σε πινακίδες και άλλα υλικά,
• να μην περιέχει οποιαδήποτε υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά ή μειωτικά στοιχεία,
• να παραπέμπει ή να υποδηλοί σε χαρακτηριστικά της μαρωνιτικής κοινότητας αφενός, της αρμενικής και της λατινικής κοινότητας αφετέρου.
- Σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το λογότυπο θα πρέπει:
• να δημιουργηθεί σε γραμμική μορφή (vector),
• να αποσταλεί σε αρχείο διανυσματικής μορφής (eps), καθώς και σε υψηλής ανάλυσης jpeg και pdf,
• για το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης για τους Αρμένιους και τους Λατίνους της Κύπρου θα ήταν καλό το λογότυπο να ενσωματώνει το αρτικόλεξο ΚΑΡΜΕΛΑ ως ενιαία λέξη.
- Ο/Η δημιουργός θα πρέπει να αποστείλει έγχρωμη (CMYK και PΑΝΤΟΝΕ) και ασπρόμαυρη εκδοχή του λογότυπου, ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί τόσο σε φόντο σκούρου όσο και σε φόντο ανοικτού χρώματος.
- Ο/ Η δημιουργός θα πρέπει να αποστείλει σύντομη περιγραφή της ιδέας κάθε λογότυπου, στο οποίο θα επεξηγούνται με συντομία η επιλογή του σχεδιαστικού, των χρωμάτων και των συμβόλων που έχουν χρησιμοποιηθεί (ό,τι ισχύει).
- Η επιλογή των λογότυπων που θα βραβευτούν θα γίνει από τετραμελή επιτροπή που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και την επιστημονική υπεύθυνη των δύο έργων, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, κα Μαριλένα Καρυολαίμου.
- Τα λογότυπα που θα βραβευτούν και τα ονόματα των δημιουργών τους θα ανακοινωθούν στο ενημερωτικό έντυπο του Πανεπιστημίου Κύπρου και αλλού. Εννοείται ότι οι δημιουργοί που θα βραβευτούν εκχωρούν άμεσα και αυτόματα τα πνευματικά δικαιώματά τους στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο δικαιούνται να χρησιμοποιούν τα λογότυπα σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που θα αναφέρονται στα δύο αρχεία προφορικής παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
- Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών διατηρεί το δικαίωμα να μην προβεί σε βράβευση, σε περίπτωση που κανένα από τα λογότυπα που θα έχουν υποβληθεί δεν πληροί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί ή δεν κριθεί κατάλληλο,.
- Ο διαγωνισμός λήγει την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023.
- Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να μελετήσουν και να γνωρίσουν καλύτερα τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων. Μεταξύ άλλων, μπορούν να μελετήσουν:
Α) Τις εκδόσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών: «Οι Μαρωνίτες της Κύπρου»
(https://publications.gov.cy/assets/user/publications/2012/2012_390/MARONITES_2012_ EL.pdf ),
«Οι Αρμένιοι της Κύπρου» (https://publications.gov.cy/assets/user/publications/ARMENIANS/EL/Armenians_EL_201 6.pdf )
«Οι Λατίνοι της Κύπρου», (https://publications.gov.cy/assets/user/publications/LATINS/Latins_EL/LATINS_EL.pdf).
Στις εκδόσεις γίνεται εκτενής αναφορά στην ιστορία της Μαρωνιτικής, της Αρμενικής και της Λατινικής Θρησκευτικής Ομάδας και τη διαχρονική συμβολή τους στην κυπριακή κοινωνία.
Β) Την έκδοση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι Λατίνοι της Κύπρου», στην οποία οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να διεξέλθουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που καλύπτει τη μακραίωνη παρουσία των Λατίνων στην Κύπρο, μέσα από την προβολή της κοινωνικής, πολιτιστικής και φιλανθρωπικής τους συνεισφοράς (https://www.parliament.cy/images/media/assetfile/2020- latinoi%20booklet%2022,5×22,5%20GREEK%20(76%20PAGES)%20FINAL%20(small %20corrections).pdf).
Γ) Τα ολιγόλεπτα βίντεο παραγωγής ΡΙΚ, που προβάλλουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων. Τα βίντεο είναι, επίσης, αναρτημένα στην ιστοσελίδα του μαθήματος Ιστορίας Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Οικοσελίδα/ Υλικό/ Χρήσιμο Υλικό/ Όλες οι τάξεις: https://istom.schools.ac.cy/index.php/el/yliko/chrisimo-yliko/15-chrisimo-yliko/136- oles-oi-taxeis
Δ) Το βιβλίο της Ιστορίας της Κύπρου για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου (Αγγελική Παντελίδου, Κωνσταντία Χατζηκωστή, Χαραλαμπία Σαββίδου, Κώστας Κατσώνης, Ιστορία της Κύπρου, Μεσαιωνική – Νεότερη (1192 – 1974), Εκδόσεις ΥΑΠ, Λευκωσία 2002) διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του μαθήματος Ιστορίας Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Οικοσελίδα/ Υλικό/ Διδακτικό Υλικό/ Β Λυκείου: https://archeia.moec.gov.cy/sm/230/istoria_kyprou_mesaioniki_neoteri_c_lykeiou.pdf, σελ. 304-317.
- Οι συμμετοχές που θα επιλεγούν για κάθε σχολική μονάδα να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση ptheofanous@schools.ac.cy, υπόψη δρος Πόπης Θεοφάνους, Λειτουργού ΔΜΓΕ.