Περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστή – 3η Κυριακή της Σαρακοστής
Η θεραπεία της γυναίκας με την αιμορραγία και η ανάσταση της θυγατέρας του Ιαείρου (Λουκάς 8 / 40-56)
Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,
Όταν επέστρεψε ο Ιησούς, τον υποδέχτηκε το πλήθος, γιατί όλοι περίμεναν τον ερχομό του. Τότε ήρθε κάποιος που τον έλεγαν Ιάειρο και ήταν άρχοντας της συναγωγής. Αυτός έπεσε στα πόδια του Ιησού και τον παρακαλούσε να πάει στο σπίτι του, γιατί είχε μια μοναχοκόρη δώδεκα χρόνων, που ήταν ετοιμοθάνατη.
Την ώρα που ο Ιησούς βάδιζε προς το σπίτι, τα πλήθη τον περιέβαλλαν ασφυκτικά. Κάποια γυναίκα, που υπέφερε από αιμορραγία δώδεκα χρόνια και είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία στους γιατρούς, χωρίς κανένας να μπορέσει να την κάνει καλά, πήγε πίσω από τον Ιησού, άγγιξε την άκρη του ρούχου του, κι αμέσως η αιμορραγία της σταμάτησε. Τότε ο Ιησούς είπε: «Ποιος με άγγιξε;» Ενώ όλοι αρνιούνταν, ο Πέτρος και όσοι ήταν μαζί του έλεγαν: «Διδάσκαλε, οι όχλοι έχουν στριμωχτεί κοντά σου και σε πιέζουν κι εσύ λες ποιος με άγγιξε;» Ο Ιησούς όμως είπε: «Κάποιος με άγγιξε, γιατί εγώ ένιωσα να βγαίνει από μένα δύναμη». Μόλις η γυναίκα είδε ότι δεν ξέφυγε την προσοχή του, ήρθε τρέμοντας κι έπεσε στα πόδια του και μπροστά σ’ όλο τον κόσμο τού είπε για ποια αιτία τον άγγιξε κι ότι είχε γιατρευτεί αμέσως. Εκείνος της είπε: «Θάρρος, κόρη μου, η πίστη σου σε έσωσε· πήγαινε στο καλό».
Ενώ ο Ιησούς ακόμα μιλούσε, ήρθε κάποιος από το σπίτι του άρχοντα της συναγωγής και του λέει: «Η κόρη σου πέθανε μην ενοχλείς πια το δάσκαλο». Όταν το άκουσε ο Ιησούς, του είπε: «Εσύ μη φοβάσαι, μόνο πίστευε, και θα σωθεί». Φτάνοντας στο σπίτι, δεν άφησε κανέναν να μπει μέσα μαζί του, εκτός από τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο, καθώς και τον πατέρα και τη μητέρα του κοριτσιού. Όλοι έκλαιγαν και τη θρηνολογούσαν. Ο Ιησούς όμως τους είπε: «Μην κλαίτε· δεν πέθανε, αλλά κοιμάται». Εκείνοι τον περιγελούσαν, βέβαιοι πως είχε πεθάνει. Ο Ιησούς, αφού τους έβγαλε όλους έξω, έπιασε το κορίτσι από το χέρι και του είπε δυνατά: «Κορίτσι, σήκω!» Το πνεύμα της επέστρεψε κι αυτή αμέσως σηκώθηκε. Ο Ιησούς τότε διέταξε να της δώσουν να φάει. Οι γονείς της έμειναν κατάπληκτοι. Εκείνος όμως τους είπε να μην πουν σε κανέναν τι είχε γίνει.
- Η πίστη της γυναίκας.
Πρόκειται για δύο ιστορίες αλληλένδετες. Το κοινό σημείο θα ήταν πιθανώς η ηλικία της κόρης του Ιαείρου και η ηλικία της ασθένειας της γυναίκας με την αιμορραγία. Δώδεκα έτη.
Ένα ρητό αίτημα από την πλευρά του Ιάειρου επειδή ο θάνατος της κόρης του είναι επικείμενος. Ένα ντροπιαστικό αίτημα, διότι η ροή αίματος κατά τη νοοτροπία της εποχής ήταν σημάδι ακαθαρσίας που έθετε τη γυναίκα εκτός κοινωνίας και σε θέση ακαθαρσίας για την οποία ο Νόμος ήταν πολύ αυστηρός.
Γι’ αυτό το λόγο, η γυναίκα, κατέφυγε στα «φυλαχτά» του Ιησού που κρέμονταν από τον χιτώνα Του, λέγοντας στον εαυτό της ότι η προσευχή των δικαίων είναι ικανή να τη θεραπεύσει. Και πήρε αυτό που επιθυμούσε η καρδιά της. Ο Ιησούς την υποχρεώνει να έρθει και να πει σε όλους γιατί βρήκε καταφύγιο κάτω από τη σκιά του χιτώνα Του. Ας θυμηθούμε την πρώτη προσευχή των χριστιανών προς την Παναγία: «Υπό την σκιά της προστασίας σου καταφεύγουμε Μητέρα του Θεού, μην μας αφήσεις να απογοητευτούμε, αλλά λύτρωσέ μας από κάθε κίνδυνο…». (προσευχή του δεύτερου αιώνα). Ο Ιησούς, λέει στην γυναίκα, να φύγει εν ειρήνη, γιατί η πίστη της την έσωσε.
- Η πίστη του πατέρα.
Το ίδιο ισχύει και για την πίστη του Ιαείρου, η έμπιστη και ειλικρινής μεσιτεία του, η μεσιτεία του για την κόρη του, θα τη σώσει από τα νύχια του θανάτου. Ο Ιησούς παίρνει το χέρι της, κανείς δεν πρέπει να αγγίζει τους νεκρούς, υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί από νομική ακαθαρσία. Αλλά ο Ιησούς την καλεί και αυτή ανασταίνεται. Ο Ιησούς ζητά να της δώσουν φαγητό. Και διατάζει τον πατέρα, να μην το πει σε κανέναν.
Προσευχή : Για εμάς σήμερα, οι καταστάσεις σύγκρουσης και κρίσης συνεχίζονται εδώ και χρόνια και ό,τι έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται να κινδυνεύει να εξαφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αιμορραγία συνεχίζει να μας απειλεί και ντρεπόμαστε να λέμε ότι συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες και ότι δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε διέξοδο από τις συμφορές μας. Γιατί λοιπόν να μην έρθουμε στον Ιησού και να του πούμε με εμπιστοσύνη να μας λυτρώσει από τις δυσκολίες μας και να μας ξαναδώσει ζωή.
Κύριε, πάρε μας από το χέρι και δώσε μας ξανά ζωή. Αμήν.
- Σελίμ Σφέιρ
Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου